A farsangi szalagos fánk egy olyan tipikus magyar édesség, amit minden télen „kötelező” elfogyasztanunk, híven a hagyományokhoz, éppen ezért megosztjuk olvasóinkkal, hogyan történik a klasszikus szalagos fánk recept elkészítése. Cikkünkben eláruljuk, hogyan állítsuk össze a szalagos fank tésztáját, meddig kel a szalagos fánk tészta és milyen hosszú ideig sül a szalagos farsangi fánk. Érdekes kérdés, hogy hogyan lesz szalagos a fánk, illetve sokszor miért nem szalagos a fánk annak ellenére, hogy a recept szerint készítettük.
A szalagos farsangi fánk készítés hagyománya
A szalagos fánk egy édes, olajban sült kelttészta-féleség, amit hagyományosan porcukorral és lekvárral tálalunk, frissen sütve. Magyarországon a szalagos fánk sütés hagyománya a 19. században terjedt el; a szalagos fánk recept nagy valószínűséggel Bécsből származik. A legenda szerint a szalagos fánk Marie Antionette francia királyné egyik kedvenc édessége volt – a királyné egy álarcosbálról megszökve megéhezett és egy egyszerű utcai árustól vásárolta meg az édességet. A történet szerint a szalagos fánk annyira ízlett a királynénak, hogy a fánkkészítőt az udvarba rendelte és a szalagos fánk azóta is a királyi lakomák elengedhetetlen kelléke.
Hogyan köthető a szalagos fánk a farsanghoz? A farsang a keresztény böjti időszak elé esik, ezért ezen az ünnepen a magyarok hagyományosan megengedhetik maguknak a falánkságot. A fánk ebben az időszakban a gazdagságot, gyarapodást szimbolizálja: minél többet eszünk belőle, annál könnyebb lesz a böjtöt kibírni. A szalagos fánk készítése és fogyasztása mindemellett számos népi hiedelemhez köthető, például régen a lányok párválasztáskor fánkot adtak a kiszemelt legényeknek.
Mitől lesz szalagos a fánk?
A szalagos fánk a nevét a fánk oldalán húzódó világosabb sávról, „szalagról” kapta, amit akkor kap az édesség, amikor az olajban sütjük. A szalagos fánk sütése nagyon egyszerű folyamat: beletesszük a fánkokat az előre felforrósított olajba; először az egyik oldalát sütjük ki, majd egyszerűen átfordítjuk és aranybarnára sütjük a másikat is.
A szalagos fánk hozzávalói
- 500 g búza finomliszt
- 30 g élesztő (friss)
- 50 g margarin
- 2 db tojássárgája
- 2 ek porcukor
- 3 dl tej
- 1 kk sütőrum
- 1 csipet só
- a sütéshez 1 l napraforgóolaj
A szalagos fánk recept elkészítése
- Futtassuk fel az élesztőt a meglangyosított tejben kb. 15 perc alatt.
- Keverjük össze az átszitált lisztet a porcukorral, majd készítsünk a kupac közepébe egy mélyedést. Ebbe a mélyedésbe öntsük a tojássárgákat és a tejben felfuttatott élesztőt a kevés rummal és sóval.
- Gyúrjuk össze a szalagos fánk tésztáját: ez egy viszonylag lágy tészta lesz – ezután gyúrjuk el benne az előre megolvasztott margarint is. Dolgozzuk addig, míg homogén (nem ragacsos) masszát nem kapunk, nyugodtan használhatunk hozzá dagasztógépet is.
- Tegyük félre a szalagos farsangi fánk tésztáját kelni konyharuhával letakarva, langyos helyen (kb. 1 óra). A szalagos fánk tésztája akkor lesz jó, ha duplájára kelt.
- A megkelt tésztát deszkán nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagságúra, majd szaggassuk ki fánkszaggatóval vagy más eszközzel. A kiszaggatott fánkocskák közepébe nyomjunk ujjunkkal 1-1 lyukat (ne szakítsuk át), majd pihentessük még egy rövid ideig.
- Forrósítsuk fel fazékban a napraforgóolajat, majd közepes lángon kezdjük el sütni a fánkot: az a fele kerüljön lefelé az olajba, ami a pihentetésnél a teteje volt (lyukas fele). Süssük a lyukas oldalát fedővel lefedve, míg aranybarna nem lesz, majd vegyük le a fedőt és fordítsuk meg őket, hogy a másik oldaluk is megsüljön. Vigyázat: ekkor már nem kell újra lefedni a fazekat!
- A kész szalagos fánkokat csepegtessük le szalvétán, majd tálaljuk melegen, porcukorral, lekvárral és más tetszőleges édes ízekkel kiegészítve.
Miért nem lett szalagos a fánk? Elrontottam?
Alkalmanként a legjobb szakáccsal is előfordul, hogy nem lesz „szalagos” a szalagos fánk. Ez akkor történhet meg, ha a szalagos fánk másik oldalának sütése során is rajta hagyjuk a fedőt, vagy a szalagos fánk tésztáját túlságosan vékonyra nyújtottuk a sütés előtt.
Címlapkép: Getty Images