A kelbimbó egy végtelenül egyszerű és számtalan módon elkészíthető alapanyag, amit akár frissen, akár mirelit verzióban is beszerezhetünk – azonban gondoltad volna, hogy kelbimbó főzelék is készíthető belőle? A kelbimbó főzelék, főként, mivel nagyon könnyen elkészíthető és egészséges étel, mindenképpen megér egy próbát, éppen ezért cikkünkben bemutatjuk, hogyan készül a kelbimbó főzelék magyaros fűszerekkel és egy kis tejfölös rántással.
A kelbimbó főzelék hozzávalói
- 300 g mirelit kelbimbó
- 1 db (nagyobb) krumpli
- 2 ek
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek vaj
- 2 ek napraforgóolaj
- 1 ek liszt
- 1 ek őrölt pirospaprika
- 1 kk őrölt kömény
- só, bors ízlés szerint
A kelbimbó főzelék recept elkészítése
- Pucoljuk meg a hagymát, a krumplit és a fokhagymát. A hagymát aprítsuk finomra, a fokhagymát törjük át, a krumplit pedig kockázzuk fel kicsire.
- Dinszteljük meg a hagymát vajon egy kevés sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott krumplit és a fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, fűszerezzük piros paprikával és köménnyel, majd adjuk hozzá a kelbimbót és öntsük fel éppen annyi vízzel, amennyi ellepi.
- Főzzük addig, míg a kelbimbó főzelék hozzávalói meg nem puhulnak (15-20 perc). Ezalatt olajból és lisztből készítsünk rántást – ezt a rántást keverjük össze a tejföllel, végül engedjük fel a kelbimbó főzelék levével.
- A tejfölös rántást öntsük vissza a főzelékbe, majd forraljuk össze.
- A kelbimbó főzelék készítésének utolsó lépése csak rajtunk múlik: egyben hagyhatjuk a kelbimbó főzelék hozzávalóit, vagy ízlés szerint összedolgozhatjuk botmixerrel, hogy a kelbimbó főzelék pürés legyen.
Kelbimbó főzelék: mivel kínáljuk?
A kelbimbó főzelék mellé illik egy-egy szelet puha kenyér vagy pirítós. Tálaláskor adhatunk hozzá még egy kis tejfölt vagy további, sós vízben főtt burgonyát is. Ha a kelbimbó főzelék nem elég laktató az ízlésünknek, akkor sem kell aggódni: a kelbimbó főzelék tökéletes kísérője lehet egy kis sertéspörköltnek vagy sült oldalasnak is!
Címlapkép: Getty Images