Sütnél valami igazán könnyű, piskótás édességet, de nem tudod, mi legyen az? Kanyarodjunk vissza a gyermekkorunkból jól ismert retro sütemények világába és készítsük el a Kossuth kifli nevű édességet, ami nem csak egy örök kalsszikus, de egyben megunhatatlan finomság is. Cikkünkben eláruljuk, hogyan történik a Kossuth kifli recept elkészítése és miben rejlik az egyszerű ám nagyszerű Kossuth kifli titka!
A Kossuth kifli eredete
Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha elmondjuk, a citromos Kossuth kifli nevű egyszerű, holdvilág alakúra szaggatott aprósütemény Kossuth Lajosról kapta a nevét. A Kossuth kifli receptje egyébként Pozsonyból származik, ahol a Vasforrás nevű vendéglő tulajdonosa, Palgyulai Jakab megalkotta azt. A Kossuth kifli az 1840-es években vált divatos finomsággá, ám a Kossuth-kifli nevet csak a meghatározó 1848-as események hatására kapta meg az édesség. A Kossuth kifli több változatban is elkészíthető, általában a diós vagy mákos verzióval futhatunk össze, viszont a legenda szerint Kossuth Lajosnak a mandulás Kossuth kifli volt a kedvence. Nézzük, hogyan készül a Kossuth kifli receptje!
Kossuth kifli eredeti recept
A Kossuth kifli hozzávalói
A Kossuth kifli tésztájához
- 200 g vaj
- 200 g porcukor
- 180 g liszt
- 4 db tojás
- 1 citrom héja
- 1 késhegynyi sütőpor
A Kossuth kifli tetejére
- 100 g darált dió, mák vagy mandula
A tepsi kikenéséhez
- 1 ek vaj
- 1 ek liszt
A Kossuth kifli recept elkészítése
- Válasszuk szét óvatosan a tojások fehérjét a sárgájától. Habverő segítségével a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot verjük habosra, majd külön-külön adagoljuk hozzá a tojássárgákat, alaposan elkeverve.
- Reszeljük le a citrom héját, majd keverjük azt is a Kossuth kifli vajas-tojásos masszájához.
- Szitáljuk a tojásos keverékhez a lisztet és a kevés sütőport, majd dolgozzuk össze alaposan, míg a Kossuth kifli tésztája csomómentes nem lesz.
- Vajazzuk ki a tepsit vékonyan, majd hintsük meg a liszttel, ügyelve, hogy mindenhová jusson belőle. Egyengessük el az előkészített tepsiben a Kossuth kifli tésztáját.
- A massza tetejét szórjuk meg tetszőlegesen darált dióval, mákkal vagy mandulaszirommal.
- Süssük készre 180°-on, 30 perc alatt. Villapróbával ellenőrizzük. Ha kész van, még amíg meleg, szaggassunk belőle holdvilág alakú süteményeket pohárral vagy pogácsaszaggatóval, végül ízlés szerint szórjuk meg őket egy kevés porcukorral vagy vaníliás cukorral.
Címlapkép: Getty Images