Számtalan alkalommal fordul elő, hogy szükségünk van egy igazi villámvacsorára, ami percek alatt készen van, igazán könnyű elkészíteni, sőt, mindemellett még rendkívül olcsó is. Gyakran merül fel bennünk a kérdés: milyen gyors vacsora ötletek vannak még, amiket korábban nem próbáltunk, hogyan dobható össze egy gyors vacsora tojásból, hogy néz ki egy könnyed, mégis tartalmas gyors vacsora hús nélkül.
Cikkünkben 5 gyors vacsora ötlet bemutatásával segítünk, hogy minden este friss étel várja otthon a családot: ezek a gyors vacsora receptek ráadásul hús nélkül készülnek, így nem csak az elkészítésük tart rövidebb ideig, de kevésbé hizlaló ételek is, amikkel nem viszünk be a szervezetünkbe felesleges kalóriákat. Nézzük, hogyan kivitelezhetőek ezek az egyszerű, gyors vacsora ötletek, milyen alapanyagokra van szükségünk hozzájuk!
Hogyan készíthető el egy gyors vacsora?
A gyors vacsora receptek lényege, hogy a legegyszerűbb, otthon fellelhető alapanyagokból készülnek – ilyen alapanyagok például a hagyma, a hűtő aljában tengődő zöldség-maradékok, a sajt és természetesen a tojás, amit minden mennyiségben érdemes használnunk a gyors vacsora receptek készítése során, hiszen olcsó és tartalmas élelmiszerről van szó, ami bármilyen könnyed vacsorát laktatóvá varázsol.
A filléres, gyors vacsora receptek készítése során sokan hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a konyhaszekrény hátuljában mindig találunk olyan konzerveket, amelyeket néhány extra hozzávalóval felütve rendkívül izgalmas egytálételeket kapunk egy gyors vacsora gyanánt. Tipikus egyszerű, de mégis laktató gyors vacsora alapanyag például a babkonzerv, a lecsóbefőtt, vagy a zöldborsó.
Gyors vacsora receptek 1: Tojássaláta pirítóssal
A gyors vacsora hozzávalói
- 10 db főtt tojás
- 1 fej lilahagyma
- 10 db koktélparadicsom
- 1 nagy pohár tejföl
- 6 ek majonéz
- 1 ek mustár
- só, bors ízlés szerint
- 1 fél kiló kenyér
A gyors vacsora elkészítése
- A főtt tojást hagyjuk elhűlni, majd tisztítsuk meg és tojásszeletelővel szeljük apróra. Adjuk hozzá a finomra aprított lilahagymát és a felnegyedelt koktélparadicsomokat.
- Adjuk a gyors vacsora alapjához a tejfölt, majonézt, mustárt, majd fűszerezzük sóval, borssal.
- Pirítsuk meg a kenyereket, majd fogyasszuk együtt a tojássalátával.
Gyors vacsora receptek 2: Ötperces hagymásbab
A gyors vacsora hozzávalói
- 2 db babkonzerv (tetszőleges)
- 2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek napraforgóolaj
- 1 tk őrölt pirospaprika
- 1 db babérlevél
- só, bors ízlés szerint
A gyors vacsora elkészítése
- Aprítsuk finomra a hagymát és a fokhagymát, majd dinszteljük meg az olajon egy kevés sóval.
- Öntsük a hagymás alaphoz a babkonzerveket (a levükkel együtt), fűszerezzük ízlés szerint, majd főzzük össze 5 percen keresztül.
- Tálaljuk friss kenyérrel, pirítóssal!
Gyors vacsora receptek 3: Hagymás-brokkolis omlett
A gyors vacsora hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ fej brokkoli
- ½ kaliforniai paprika
- 2 ek napraforgóolaj
- 10 db tojás
- só, bors ízlés szerint
- 100 g trappista sajt
A gyors vacsora elkészítése
- Aprítsuk finomra a hagymát és a fokhagymát, majd egy kevés sóval meghintve dinszteljük meg az olajon. Adjuk hozzá a brokkolit, amit előzőleg rózsáira szedtünk és durván felaprítottunk; sózzuk, borsozzuk, illetve adjunk hozzá még ízlés szerint más fűszereket.
- Fedjük le a hagymás brokkolit és hagyjuk párolódni, majd ha a brokkolik megpuhultak, öntsük hozzá a felkockázott kaliforniai paprikát is.
- Verjük fel a 10 tojást, majd öntsük rá a zöldséges alapra. A tetejét szórjuk meg a reszelt sajttal, majd fedjük te további 5-10 percre, míg az egész omlett meg nem szilárdul.
Gyors vacsora receptek 4: Tepsis zöldség mirelitből
A gyors vacsora hozzávalói
- 100 g mirelit karfiol
- 100 g mirelit brokkoli
- 100 g mirelit bébirépa
- 100 g mirelit bébikukorica
- 100 g vaj
- 100 g zsemlemorzsa
- só, bors
- 200 g cheddar sajt
A gyors vacsora elkészítése
- Olvasszuk fel mikróban a gyors vacsora mirelit hozzávalóit, ezalatt kenjünk ki egy jénai tálat egy nagy darab vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával.
- Ízesítsük a kiolvadt zöldségeket ízlés szerint sóval, borssal és más fűszerekkel, a maradék vajat keverjük össze velük.
- Egyengessük el a vajas zöldségkeveréket a jénaiban, majd szórjuk meg vastagon reszelt cheddar sajttal, illetve adjuk hozzá a maradék zsemlemorzsát.
- Süssük készre 30 perc alatt, 200°-ra előmelegített sütőben.
Gyors vacsora receptek 5: Rakott lecsós tojás
A gyors vacsora hozzávalói
- 200 g főtt pennetészta
- 10 db főtt tojás
- 50 g vaj
- 1 db lecsókonzerv
- 200 g mozzarella
- só, bors ízlés szerint
A gyors vacsora elkészítése
- Főzzük elő a tésztát és a tojásokat. A tojásokat hagyjuk kihűlni, majd tojásszeletelővel karikázzuk fel.
- Kenjünk ki egy jénai tálat vajjal, majd rétegezzük benne a tésztát, a tojást és a lecsókonzervet; sózzuk, borsozzuk a rétegeket ízlés szerint.
- Reszeljük meg az étel tetejét sajttal, majd süssük pirosra 200°-on, 20 perc alatt.
Címlapkép: Getty Images