A világ egyik legegyszerűbb, mégis legnépszerűbb étele a Dubarry szelet, amit ízlésünktől függően szint bármilyen húsból elkészíthetünk. Cikkünkben eláruljuk, mi a Dubarry szelet recept lényege, a Dubarry szelet milyen hússal készül, illetve hogy milyen zöldség kell a Dubarry szelet elkészítéséhez. A Dubarry szelet brokkolival vagy karfiollal a finomabb? Dubarry sertésszelet (Dubarry szelet karaj használatával) és Dubarry szelet csirkemell (Dubarry csirkemell) alapon: neked melyik jön be jobban, a csirkemell Dubarry módra, vagy a sertéshúsos verzió?
Milyen étel a Dubarry szelet?
Az egyik legközkedveltebb európai recept nem más, mint a francia eredetű Dubarry szelet. A hagyományos Dubarry szelet egy karfiollal megrakott, tejszínes mártással meglocsolt hús, amit tepsiben összesütünk. A Dubarry szelet a híres francia szépségről, Du Barry grófnőről kapta a nevét, aki XV. Lajos francia király szeretője volt. A legendák szerint az étel egyrészt azért lett így elnevezve, mert a grófnő kedvenc zöldsége a karfiol volt, sokan azonban úgy gondolják, hogy a bőre színét hasonlították a karfiolrózsák fehérségéhez.
A Dubarry szelet milyen hússal készül?
A Dubarry szelet készülhet csont nélküli csirkehússal és sovány sertéshússal is. Leggyakrabban a Dubarry szelet alapanyaga a csirkemell, vagy a sertéskaraj, ezeket könnyű elkészíteni és illenek a mártásos karfiolhoz.
A Dubarry szelet milyen mártással készül?
A Dubarry szelet recept általában Mornay-mártást, vagy besamelmártást tartalmaz – a mi verziónk besamellel készül.
Dubarry szelet mellé milyen köret illik?
Leginkább rizs, de készíthetjük mással is.
Milyen zöldség kell a Dubarry szelet elkészítéséhez?
A Dubarry szelet hagyományosan karfiollal készül, ám azoknak sem kell aggódniuk, akik ezt a zöldséget nem szeretik, ugyanis a Dubarry szelet brokkolival is elkészíthető. Ha emellett a verzió mellett döntünk, a következő Dubarry szelet receptek esetében egyszerűen cseréjük a megadott karfiolmennyiséget brokkolira!
1. Dubarry szelet recept: Dubarry sertésszelet
Hozzávalók
- 500 g sertéskaraj (kb. 1 cm vastagra szeletelve)
- 500 g karfiol (rózsáira szedve)
- 0,5 l tej
- 100 g vaj
- 2 ek liszt
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 200 g sajt
- só, bors ízlés szerint
A Dubarry sertésszelet elkészítése
- A sertéskaraj szeleteket sózzuk, borsozzuk, majd egy kevés zsiradékon serpenyőben hirtelen süssük le őket. A karfiolt szedjük rózsáira és enyhén sós vízben főzzük puhára. A sajtot reszeljük le.
- Amíg a karfiol fő, készítsük el a besamelmártást: olvasszunk vajat egy serpenyőben, keverjük el benne a lisztet és enyhén pirítsuk le, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet és keverjük addig, míg krémes nem lesz. Ízesítsük őrölt szerecsendióval, ízlés szerint egy kevés sóval.
- Helyezzük az elősütött hússzeleteket egy tepsibe, halmozzuk rájuk a karfiolt, majd locsoljuk meg az egészet bőségesen besamelmártással, végül pedig reszelt sajttal.
- 180°-ra előmelegített sütőben süssük 20 percen keresztül, míg a sajt szép aranybarna nem lesz. Tálaljuk melegen, rizzsel.
2. Dubarry szelet recept: csirkemell Dubarry módra
Hozzávalók
- 500 g csirkemell (2 nagyobb darab)
- 500 g karfiol (rózsáira szedve)
- 0,5 l tej
- 100 g vaj
- 2 ek liszt
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 200 g sajt
- só, bors ízlés szerint
A Dubarry csirkemell elkészítése
- Középen vágjuk ketté a csirkemell szeleteket, sózzuk, borsozzuk őket, majd süssük elő serpenyőben, mint ahogy a karajt.
- Készítsük el a Dubarry csirkemell receptjét ugyanúgy, ahogy a Dubarry sertésszelet esetében.
Címlapkép: Getty Images