A babér szinte alapvető fűszernek számít a magyar konyhákban, hiszen nem készülhet nélküle krumplifőzelék, gulyásleves, vadas húsétel vagy mártás. Mivel valóban sok magyaros ételhez használjuk, így kicsit utána jártunk, hogy honnan ered ez a különleges fűszernövény, milyen legendák övezik és valójában miért is érdemes felhasználni, fogyasztani.
A babér a babérfélék család névadó nemzetsége három-négy cserje termetű, vagy kis fává növő örökzöld fajjal. Ezek közül a babér fűszert szolgáltató nemes babér fajt magyarul többnyire ugyancsak közönségesen babérnak nevezzük, de népies nevén albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfaként is emlegetik.
A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein vadon is, de főleg kultúrákban növő örökzöld cserje vagy fa egészben használt levele értékes karakterű fűszer. A világ minden, mediterrán éghajlatú részén ültetik. A Törökországban és Kaliforniában termett levelek a legkeresettebbek. A magyar kereskedelembe Olasz-, Francia- és Spanyolországból jut. Hazánkban leginkább üvegházban, vagy az ország enyhébb klímájú vidékein szabadföldben lehet ültetni, termeszteni. Ha nem bajlódnánk a növény ültetésével, gondozásával, akkor élőben is megcsodálhatjuk péládul a Corvinus Egyetem, Villányi úti arborétumában.
Mit tudunk a felhasználásáról?
Lehetőség szerint, ha piacon járunk akkor figyeljünk arra, hogy a jellegzetesen aromás, szármentes, zöldes színű leveleket vásároljuk meg. Felhasználását tekintve sokréstű fűszernövénynek számít: használják levesek, burgonya-, tojás-, bab-, halételek, paradicsomos étkek, főzelékek, szószok, mártások, kolbászáruk, sültek, aszpik és kocsonya készítéséhez, uborka, tök, zöldparadicsom és káposzta eltevésénél, halhúsok marinálásánál, sertés és marhahúsok párolásánál, savanyú ételeknél, vadhúspácokhoz és vadételekhez. A közhiedelemmel ellentétben nem csak a levele fűszer: termésének őrleményét fűszerkeverékekben hasznosítják, illetve mártásokat ízesítenek vele.
Adagolásnál fontos, hogy tisztában legyünk azza, hogy mivel a levél erősen aromás, túladagolva kesernyés íze el is ronthatja ételeinket.
Milyen jótékony hatásokkal rendelkezik?
Étvágyjavító, vizelethajtó, megkönnyíti az emésztést és csökkenti a puffadást, csillapítja a húgyúti fertőzéseket és a fogászati fertőzéseket. Hatékony lehet, például a herpesz és az afta kezelésében is. Antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, csillapítja a torokfájás okozta fájdalmat. Más kezelésekkel együtt alkalmazva segít az influenzával kapcsolatos tünetek (köhögés, hörghurut, elzáródott melléküregek stb.) kezelésében. A babérlevél különböző ételekben való felhasználása támogatja az emésztőrendszer működését. Növelik az étvágyat, serkentik bélműködést. Helyi használatra, mint például a babérlevél illóolajos masszázs (édes mandula olajban hígítva) ellazítja az izmokat és csökkenti az izomfájdalmakat, az ízületi gyulladásokat és a reumát.
Babérlevél tea
A babérlevél tea fogyasztása számos előnnyel jár. A legszélesebb körben ismert előnyök közül néhány: a babérlevél A-vitamin, C-vitamin, vas, kálium, kalcium és magnézium gazdag forrása. A babérlevél étkezésbe való rendszeres bevitele szintén javítja az általános egészséget. Hasznosnak bizonyultak a migrén kezelésében. A babérlevél olyan enzimeket tartalmaz, amelyek elősegítik a fehérjék lebontását és az élelmiszerek gyorsabb megemésztését, segítve az emésztési zavarok csillapítását.
Babérlevél tea receptje
- 3 dl víz
- 4g szárított babérlevél
- 1 nagy vagy 2 kisebb citrom leve
A hozzávalókat együtt egy edénybe tesszük, és felforraljuk. Leszűrjük, majd miután kihűlt, fogyaszthatjuk. Fontos, hogy csak napi 2-3 csészényit fogyaszthatunk belőle.
Címlapkép: Getty Images