Ősi alapanyag érik a kertekben: isteni és szuperegészséges szósz készülhet belőle

Pais-Horváth Szilvia 2022. augusztus 22. 17:05
A csatni (chutney) nem csak ínyenceknek való különleges szósz, hanem személyre szabható gasztroajándék is egyben. Érdemes még nyáron, amikor olcsóbb a hozzá való zöldség és gyümölcs, minél többet elraktározni belőle. Az indiai eredetű pikáns, kissé darabos, sűrű mártással szinte bármit könnyedén fűszerezhetünk, ízesíthetünk, aki pedig ajándékba kapja, az is biztosan örülni fog neki. Lássuk hát: ezek a legfinomabb csatnik, amiket szilvából is elkészíthetsz!

A csatni tipikus alapanyaga az alma, a mangó, az őszi- és sárgabarack, a banán, a körte, na és a szilva. A zöldségek közül illik bele a paradicsom, de sütőtökből, hagymából vagy épp sült paprikából is isteni keleti fűszerezésű mártásokat készíthetünk. Mi most olyan pikáns szószokat hozunk, amelyeknek alapanyaga szilvából készül. Hogy miért is? Roskadoznak a fák a kékes nyárvégi gyümölcstől, most érik a szilva, így ha saját fánk nincs, itthon szedd magadban is viszonylag olcsón lehet hozzájutni – de erről mindjárt részletesebben is szólunk. Ha unjuk a lekvárfőzést, a szilva az egyik legkiválóbb alapanyag, amiből csatni is készíthető. Az indiai eredetű pikáns szószféleségekkel azonban nem csak rizses-tésztás-húsos ételeinket dobhatjuk fel, hanem remek személyre szabható gasztroajándék is készíthető belőle.

Fillérekért veszik most a szilvát az élelmes magyarok

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének legfrissebb jelentése szerint (PÁIR) Magyarországon a belpiaci Cacanska lepotica európai típusú szilva 31. heti átlagára kilogrammonként 335 forint volt a Budapesti Nagybani Piacon, a Cacanska rana leggyakoribb ára pedig 450 forint volt kilogrammonként ugyanezen a héten. Mindkét fajta felülmúlta a 2021 azonos heti árat, előbbi 26, utóbbi 13 százalékkal – írta a HelloVidék. A belföldi, európai szilvafajták átlagárát nézve, a 31. héten 483 forint, míg a 32. héten már csak 403 forint volt egy kilogramm.

A piaci áraknál jóval olcsóbban is lehet azonban szilvához jutni: ez pedig a szedd magad, illetve a vedd magad akciók, amelyek keretén belül mindenki maga szedhet annyi friss gyümölcsöt, amennyire szüksége van.

Nagyon fontos, hogy látogatás előtt mindig tájékozódjunk, hogy az adott kertészet mikor van nyitva, mit kell magunkkal vinni a szedéshez, illetve hogy be kell-e jelentkezni előre. Az aktuális "Szedd magad" akciók böngészéséhez nagy segítség lehet a Gyümölcsvadász oldala, ahol minden helyszínt megtalálunk, ahol kedvező áron tudjuk beszerezni a szilvát. Az Agrárszektor összegyűjtötte a naprakész listát:

Szedd magadok vidéken:

  • Abony - Makai Farm
  • Agárd - Gárdonyi Géza Mgsz. Zrt.
  • Gyöngyös - "Székely föld" Székely családi gazdaság
  • Hatvan - Növényes Nagy László
  • Kecel - Fejes Tibor
  • Pomáz - Breier Farm
  • Pomáz, Dolina puszta - Piliskert Kft.
  • Zsámbék - Tök jó gyümölcs

De mi is az a csatni?

Dél-ázsiai eredetű fűszeres szószféleség a csatni, maga a szó is hindi eredetű, jelentése nyalni. A vegetáriánusok biztosan ismerik, hiszen feldobja a legegyszerűbb rizs- és tésztaételt is, de húsokhoz is – ízesítéstől függően – remekül passzolhat. Dél-Indiában banánlevélen szolgálják fel a különböző ízű csatnikat. Az a jó benne, hogy egyszerűen el lehet készíteni, és a fantáziánk is szabadon szárnyalhat. Íze széles skálán mozoghat, lehet édes vagy savanyú, csípős, általában zöldségekből vagy gyümölcsökből készítik. Az alapja cukorból (helyettesítőként mézből), hagymából és ecetből áll (lehet balzsamecet vagy almaecet is) ezen túl sót és fűszerek széles skáláját szokták alkalmazni elkészítésekor. Erősen fűszerezik, hidegen vagy melegen fogyasztják, a tisztán zöldségalapú csatnit a legtöbbször nem is főzéssel készítik, csak összetörik a hozzá tartozó alapanyagokat.

Így készül az alap szósz

Vegyünk 5 evőkanál cukrot (jó, ha barna,) pirítsuk meg egy fazékban. Olvadás után karamellizáljuk egy kicsit, majd adjunk hozzá 1 dl borecetet (lehet alma- vagy balzsamecet is) és 4 dl vizet. Sózzuk meg. Hozzáadunk 50-60 dkg apróra kockázott gyümölcsöt, zöldséget. A csatnik fűszerei: só, cukor, vöröshagyma, fokhagyma, gyömbér, koriander, mustármag, pirospaprika, római kömény, babérlevél, fahéj, szegfűszeg stb. Kis lángon egy-két órán át főzzük, míg az ízek összeérnek, de a hozzávalók még nem főnek szét.

Remek párosítások:

  • alma-hagyma
  • mazsola-paradicsom
  • borsmenta-barack
  • birsalma-áfonya
  • vöröshagyma-barack
  • lilahagyma-szilva

Egy jól bevált recept:

@shajusalim27

chutney ?

♬ original sound - shajahansalim27

1. Így készíts szilvás csatnit

Felkockázunk 1 kg kimagozott szilvát és veszünk egy nagy hagymát, amit megpucolunk és felkockázunk. Minden hozzávalót edénybe teszünk és felforralunk. Lassú tűzön, fedő nélkül 1 órát főzzük. Teszünk bele 2 dl ecetet (alma, vagy balzsamecetet) 50 dkg barnacukrot, 30 dkg mazsolát, 1 káváskanál sót, 3 kávéskanál curryt, 1 kávéskanál mustármagot, 1 fokhagyma gerezdet, 2 kávéskanál gyömbért reszelve és 10 kardamon magot. Ha kész, tiszta, meleg üvegekbe töltjük, lezárva fejre állítjuk, és ha úgy van kedvünk, egy hónapig érleljük.

2. Még egy szuperegyszerű szilvás recept

@dalefarm Making PLUM CHUTNEY ##fyp #foryoupage #foodtiktok #plumchutney #housewifelife #plum #tiktokfood #makefood ♬ Cooking in the Kitchen - RickEy2

3. Lehet még almával bolondítani

@afghan_mum chutney #chutney #plum_chutney #viraltiktok2021 #chutney #mouthwatering #afghan #apple #plum #fruitchutney ♬ Aaja Bahon Me (Arabic Instrumental Version) - Aamir Kangda

4. Nyersen is finom, így több vitamin marad benne

Lereszeljük az almát és összevágjuk apróra a szilvát. Olajon fokhagymát pirítunk, majd aprítunk egy kis friss koriandert, és az egészet összekeverjük. Sóval, cukorral/mézzel chilivel és keleti fűszerekkel ízesítjük.

@mamamiahcooks Apple & Plum Chutney #foryou #foryoupage #fruits #chutney #tangy #hot #spicy #easyrecipe #quick #apple #plum #yummmy #favourite #bengali #viral #fyp ♬ Yeh Ladka Hai Allah - Jatin-Lalit & Udit Narayan & Alka Yagnik

Indiában szinte mindig frissen készítik a csatnit, 1-2 hétig hűtőben eláll. Ha ajándéknak szánjuk, még forrón töltsük üvegbe, zárjuk le, és fordítsuk fejre, így sokáig eláll. Nátriumbenzoátot és száraz dunsztot is használhatunk.

Címlapkép: Getty Images