Dédanyáink spórolós karácsonya: 5 retró süti, ami olcsóbb, mint a bejgli, és mindenki imádja

Pais-Horváth Szilvia 2022. december 21. 14:04


Tudjuk jól, bejgli és zserbó nélkül nincs magyar karácsony. De egekben a dió ára, a mákért pedig is horror árat fizethetünk. Alig van szupermarket, ahol ársapkás cukrot vagy tojást kapni! Mit süssünk, ha elegünk van az év végi plusz kiadásokból?! Milyen olcsóbb édességet készíthetünk, ami mutatós és finom is, de kevés alapanyag kell hozzá? Dédanyánk receptes könyve ebben is segít!

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy várhatóan idén is a mézeskalács lesz a legnépszerűbb karácsonyi sütemény a magyar családok asztalain. A dobogóra felfért még a kókuszgolyó és a mézes krémes is, de a zserbó és a bejgli sincs túlságosan lemaradva. Ha nem akarunk a sütéssel bíbelődni, a magyar boltok polcain idén akár már 1 999 forintos kilós egységáron is lehet kapni például bejglit, igaz ezt otthon meg kell még sütni, ugyanis gyorsfagyasztott termékről van szó ezen az áron. A Pénzcentrum gyűjtése alapján ez most a legolcsóbb, de klasszikus, nem fagyasztott bejglit találni már 2 396 forintos kilós egységáron, ami sebesen képes fölfelé kúszni előbb 3 000 majd 3 500 forintra is. És akkor a legdrágább, 6 000 – 7 000 forintos termékekről még nem is beszéltünk. Persze az ár mellett érdemes megnézni azt is, mekkora töltelékhányaddal rendelkezik az adott termék.

Egy biztos: egyre jobban megéri otthon megsütni a hagyományos adventi és karácsonyi süteményeket, mert a boltok és cukrászdák árai sokak számára már megfizethetetlenek – írta nemrég a HelloVidék is. Korábbi cikkünkben a legnépszerűbb karácsonyi sütik receptjeit is elárultuk. Bár az otthonsütésnek is megemelkedtek a költségei - a háztartási energia 64,4%-kal drágult 2021 októberéhez képest (a legtöbb sütő működtetéséhez szükséges elektromos energia ára 28,6%-kal lett magasabb) -, még így is jóval kevesebből jön ki egy rúd bejgli vagy egy tepsi zserbó otthon megsütve, mint több ezer forintért a boltban megvásárolva.

Még ennél is olcsóbban is kihozhatunk egy remek sütis tálat

Egekben a dió ára, kilója a Nagybani Piacon 3000 forint körül mozog, a mákért pedig 1300-1500 forintot is fizethetünk! Mit süssünk hát, ha elegünk van az év végi plusz kiadásokból?! Milyen olcsóbb édességet készíthetünk, ami mutatós és finom is, de kevés alapanyag kell hozzá?

Jó tanácsokért érdemes ünnepek előtt még fellapozni dédanyáink receptes könyveit, ők tudtak még olyan egyszerű, de finom sütemény-recepteket, amikhez nem kellett annyi drága alapanyag, csak amit a piacon be lehetett éppen szerezni. Számos süti egy fél évszázaddal ezelőtt még nem is a cukorral, hanem mézzel készült. Ha nem találunk a szupermarketben árstopos cukrot, nem kell kétségbe esni: 1 üveg mézből kihozhatunk egy remek és változatos sütitálat! (Persze a méz sem olcsó, sőt! De legalább kapni...)

Ezért is érdemes néha hanyagolni az árstopos kristálycukrot

Ma már nehezen képzelhető el, de a finomított cukrot, amelyet ma minden háztartásban megtalálunk, száz-százötven évvel ezelőtt még csak a gazdagabb családok használták, régebben pedig a királyok csemegéje volt. Korábban a magyar vidéken csak a mézet használták az ételek édesítésére. Ezért se csodálkozzunk azon, hogy dédanyáink receptes könyvei telis-tele vannak jobbnál jobb mézes lapos és kevert sütikkel. Persze ma épp fordított a helyzet, mint száz éve, a méznek lett borsosabb ára, de egy kis sütéshez így is épp elegendő hazai mézet vásárolhatunk!

Tudjuk jól, a méz nemcsak természetesebb, de egészségesebb is, mint a cukor. Húsz százaléka víz, a többi glükóz és fruktóz. Glikémiás indexe 50-55 közé esik, a fehércukoré pedig 68. (A glikémiás index egy 100-as skálán számolva azt mutatja meg, hogy a szénhidrátból mennyi idő alatt lesz glükóz. Az alacsonyabb érték lassú átalakulásra és felszívódásra utal, ami kevésbé emeli meg a vércukorszintet.) Ügyeljünk viszont arra, hogyha mézzel sütünk, hogy keményíti a tésztát, ezért kevesebbet használjunk belőle, mint a cukorból.

Milyen méz jó a sütikhez?

Ez egyéni ízléstől is függ, hogy melyik a legjobb méz mézes sütikhez, az azonban nem baj, ha a méz nem karakteres, nem is aromás, hanem semleges. A szakember szerint:

Az én választásom a vegyes virágméz. A jó minősége, és az erős illattól való mentessége miatt. A hárs, akác egyrészt sokkal drágább, másrészt a sütés alatt változik a méz. Hiába sütjük hársmézzel a mézest, nemigen érződik majd a süteményen.

- közölte Fodor Balázs hajdúdorogi méhész a HelloVidékkel, aki maga is foglalkozik vegyes virágmézzel.

Ráadásul a vegyes virágmézekbe, mivel sokféle növény pollenjéből készülnek, különféle gyógynövények nektárja is belekerülhet, így a sokféle gyógyhatás összeadódhat. Magas az ásványi anyag és flavonoid tartalmuk, ezért általánosan jó immunerősítők. Minél sötétebb egy méz, annál gazdagabb ásványi anyagokban és flavonoidokban. Ebben a ”fajtában” megtalálható a cukrok sokfélesége mellett a legtöbb mézben előforduló sok vitamin és nyomelem is.

Ára?

A vegyes virágméz ára jellemzően kecsegtetőbb, mert egy akác, vagy bármilyen más fajtaméz jóval drágább. Ezért is az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott méz. Konvencionális, azaz nem bio minőségben kínált ára most elég hektikus, kilója termelői áron 2000-3500 forint között mozog. De a hipermarketek polcain, kiszereléstől függetlenül sem juthatunk olcsóbban hozzá: 5000 ft/ kg-os ár alatt nem nagyon találkozunk vele.

1. Mézes puszedli, ahogy a magyar vidéken készítették

A mézes puszedli mind Magyarországon, mind Európában ez egyik legelterjedtebb ünnepi édesség, amit kifejezetten a hideg, télies hónapokban, illetve karácsony tájékán szokás készíteni. A mézes puszedli nem összekeverendő a mézeskaláccsal, bolti verziója is nagyon elterjedt, azonban mindig akkor a legfinomabb a puszedli, ha azt mi magunk készítjük. Vigyázat, ne süssük túl, különben kiszárad!

A mézes puszedli recept nagyon egyszerű: egy kellemesen fűszeres tésztát sütünk ki, a süteményeket pedig a végén mázzal borítjuk be az intenzívebb ízélményért. Mint számos más sütemény recept, a mézes puszedli is variálható: bolondítsuk meg azt a mézes puszedli közepébe rejtett aszalvánnyal, lekvárral, vagy akár csokoládéval, az ízlésünknek megfelelően.

A mézes puszedli hozzávalói

  • 50 dkg finomliszt
  • 30 dkg virágméz
  • 13 dkg vaj (puha)
  • 2 db tojás (közepes)
  • 15 g szódabikarbóna
  • 2 ek cukor
  • 1.5 tk gyömbér (friss, de lehet por is)
  • 1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
  • 1 kávéskanál kardamom (lehetőleg mi magunk törjük meg a kis magokat)
  • 1 ek fahéj (őrölt, csapott ek)
  • 1 citromból nyert citromhéj (lehet narancshéj is)

Fogjuk a felsorolt hozzávalókat, majd egy tálban kézzel dolgozzuk őket össze alaposan, míg homogén mézes puszedli tésztát nem kapunk. Béleljünk ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral, majd helyezzünk el rajta 1-1 evőkanálnyi, golyócskákká gyúrt mézes puszedli tésztákat. Ügyeljünk rá, hogy a sütőben növekedni fognak, ezért helyezzük őket legalább 2 cm távolságra egymástól. 190°-ra előmelegített sütőben süljön aranybarnára a mézes puszedli kb. 12 perc alatt. Ízlés szerint vonjuk be őket tojáshabos cukormázzal vagy csokoládéval.

2. A nagyi mézes zserbója, amihez még dió sem kell

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg zsír
  • 15dkg cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 4 kanál olvasztott méz
  • 2 egész tojás
  • 2 evőkanál tejfel,
  • 1 nagy tej

Összegyúrjuk a lisztet, a zsírt és cukrot (a többi összetevővel), 4 része osztjuk a tésztát, és késnyi vastagságúra megnyújtjuk, tepsi hátán kisütjük.

A krémje

  • 4 deci tej
  • 2 tojás sárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csomag vanília

Ebből gőz felett sűrű krémet főzünk. Ha kihűlt, 2 tojás keményre vert habját tesszük hozzá, 15 dkg cukrot, 20 dkg vajat jó habosra kikeverjük és a krémmel összekavarjuk. Megtöltjük a krémmel a lapokat, végezetül a tetejét csokoládé mázzal leöntjük. A csokimázhoz használjunk 2 kanál vizet, 2 kanál cukrot és 2 kanál kakaó.

3. A világ legegyszerűbb sütije: mézes piskótatekercs

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 3 kanál méz
  • 3 kanál cukor
  • 6 kanál liszt
  • ½ kanál szódabikarbóna
  • csipetnyi fahéj

A 3 tojás sárgáját, 3 kanál mézet és 3 kanál cukrot 6 kanál liszttel összekeverjük, fél kávéskanál szódabikarbónát teszünk hozzá, majd egy a kis fahéjjal ízesítjük. Mint a sima piskótát, ezt is úgy sütjük.

Krémjéhez kell 10 dkg vaj, amit 10 dkg cukorral összekeverjük, citrommal és rumaromával ízesítjük. Összetekerjük, majd szeleteljük.

4. Nap és est süti

  • 30dkg cukor / 30 dkg méz
  • 4db tojás
  • 30dkg liszt
  • 20dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1dl tej
  • kevés kakaó

4 tojás sárgáját, 20 dkg vajat, 20 dkg cukrot (10 dkg mézzel) habosra keverünk. Ha már jó, hozzáadunk 1 dl hideg tejet, majd 30 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és végül 4 tojás kemény habját. Két részre vesszük, az egyik részt – ahogy a piskótát szokás, kisütjük. A másik felébe 2 kanál csokoládét (kakaóport) teszünk, jól elkeverjük benne, majd ezt is azt is kisütjük. A kikent tepsibe kanalanként rakjuk a kakaós és sárga tésztát felváltva, majd megsütjük. Ha kész, félholdakra szaggatjuk, majd porcukorral meghintjük.

Az igazi kókuszkocka - mézzel

A megunhatatlan kókuszkocka számos elkészítési módja közül a kókuszkocka mézzel számít az eredetinek és egyben a legnépszerűbbnek is. A kokuszkocka a méznek köszönhetően nem szárad ki, így már pár nappal a fogyasztás előtt kisüthető.

A mézes kókuszkocka tésztához:

  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 1 csomag sütőpor
  • 30 dkg liszt
  • 2 dl tej

A kókuszkocka mázhoz:

  • 20 dkg vaj
  • 6 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 dl tej
  • 100 g kókuszreszelék

Egy robotgép segítségével a cukrot és a vajat krémesre keverjük, majd beleöntjük a tojást és a mézet. Hozzáadjuk a sütőport, majd keverés mellett, fokozatosan a lisztet végül pedig a tejet. Ha csomómentesre kevertük sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a kókuszkocka tésztát és fél órán át sütjük kb. 180 fokon. A kókuszkocka öntethez egy lábasba megolvasztjuk a vajat és hozzákeverjük a cukrot, a kakaót és a tejet. A fenti kókuszkocka piskótából recepthez hasonlóan a kihűlt tésztát felkockázzuk, a kókuszkocka mázba mártjuk és kókuszreszelékbe forgatjuk.

Címlapkép: Getty Images