Összeállította a világ 100 legjobb levesének listáját az utazással és gasztronómiával foglalkozó oldal, a TasteAtlas. Két magyar étel is bekerült, mindkettő előkelő helyen: a húsleves 24., a gulyás a 16. lett - írta meg a delmagyar.hu. Na, de hol van nemzeti büszkeségünk a halászlé?
Ahogy a portál írja, az angol TasteAtlas ismét előtállt egy TOP 100-as listával, amely a világ legjobb leveseit rangsorolja. A listára két magyar leves is felkerült, ráadásul az első 30 helyre. A TasteAtlas, a magát „hagyományos ételek, helyi alapanyagok és autentikus éttermek világatlaszaként" definiáló oldal listáján
- a húsleves 24., a gulyás a 16. lett.
- A listát a japán Tonkocu rámen vezeti,
- megelőzve a lengyel zureket, illetve a török lencselevest.
- A legjobb húsz között szerepel még a cseh fokhagymaleves, és a thai Tom Yum.
Miért nem került fel a halászlé?
A portál erről Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakácsot kérdezte meg. Ahogy a mester mondta:
A halászlé nem leves, hanem főétel!
Hozzátette, arra legyünk büszkék, hogy a gulyásnak van szegedi változata is, így egyből világhírűvé vált a szegedi gulyás, a halászlé pedig hungarikum.
A klasszikus levesek mindig egy tájegységhez kötődnek és a népi kultúra részei
- mondta a mesterszakács.
Címlapkép: Getty Images