Mi a gond – ha egyáltalán van gond – az ország tortája koncepcióval? Szűcs Árpád, a Four Seasons Hotel Gresham Palace executive pastry séfje tavasz óta újra a luxushotel cukrászati kínálatáért felelős. Az augusztus 20-i államalapítás ünnepéhez közeledve szóba került az ország tortája is, amivel kapcsolatban elég markáns véleményt fogalmazott meg a Dining guide.hu-nak.
Egyrészt kár, hogy nem az enyém az ötlet, mert ha csak a gazdasági oldalát nézzük, nagyon okos kezdeményezés. A Magyar Cukrász Ipartestület nagyon sokat tesz azért, hogy az ország tortáját a közönség befogadja, ugyanakkor a magyar cukrászok számára is gyártható, értékelhető koncepciót hozzon létre. Azt kell elkerülnünk, hogy 15 év múlva az ország tortája kék legyen és banánízű.
- fogalmazott a lapnak Szűcs Árpád, a Four Seasons Hotel Gresham Palace executive pastry séfje.
Az viszont, hogy a cukrászok milyen süteményekkel neveznek, amelyek közül ki kell választani a győztest, már nem az ipartestületen, hanem a cukrászokon múlik - tette hozzá. Az indulók közül kell dönteni a legjobb mellett.
A sztárséf szerint azonban versenykiírást érdemes lenne módosítani, bővíteni:
Amellett, hogy a bizottság megtesz minden tőle telhetőt, hogy ezek a sütemények a lehető legjobb minőségben kerüljenek a közönség elé, kétségeim vannak, hogy maga a megmérettetés szakmailag mennyit tesz hozzá a cukrászat fejlődéséhez. Lehet csökkenteni a torták kalóriatartalmát, vagy más alakú süteményt készíteni, de ezzel sem leszünk előrébb, mert egy behatárolt szabályrendszernek kell megfelelni, amiből a legtöbbet kell kihozni. Én is többször voltam zsűritag, és mindent megtettem azért, hogy a verseny színvonalas és tiszta legyen. A cukrászok számára ez nagyon fontos megmérettetés, de az a véleményem, hogy mindenkinek saját magának kell fejlődnie, és nem az ország tortájától kell várnia a hírnevet, hanem készíteni egy olyan desszertet, ami csak rá jellemző, és így kitűnni a tömegből.
Címlapkép: Getty Images