Egy új tanulmány szerint jelentősen befolyásolhatja a sörök ízét, és minőségét is a globális felmelegedés. A legújabb kutatások szerint az italok keserű ízéért felelős európai komlók helyzete egyre romlik. Az előrejelzések szerint a forróbb, hosszabb és szárazabb nyarak tovább súlyosbíthatják a problémát, és a sör drágulásához vezethetnek.
A komló a sörfőzés folyamatában a víz, az élesztő és a maláta mellett a negyedik fontos összetevő. A komlót a keserűség és az alkoholtartalom növelése érdekében használják fel a főzés során, de utólag is hozzáadható az italhoz. A kézműves sörgyártás fellendülése, a jellegzetes, erős ízű sörök iránti kereslet növekedése fellendülést hozott a jó minőségű komlók terén - írja a 24.hu.
A kutatók most azt vizsgálták, hogyan változott az aromakomlók átlagos terméshozama 1971 és 1994, illetve 1995 és 2018 között. Az eredmények alapján néhány kulcsfontosságú komlótermő területen közel 20 százalékos volt a visszaesés.
A Cseh Tudományos Akadémia és a Cambridge-i Egyetem munkatársai a terméscsökkenést az elmúlt évek szárazabb, valószínűleg az éghajlatváltozás okozta körülményeinek tulajdonítják.
Az alkalmazkodás elmaradása veszélyezteti a komlótermesztés jövedelmezőségét egyes területeken
- mondta Martin Mozny, a Cseh Tudományos Akadémia szakembere.
A sör ára a 2020 óta már 13 százalékkal emelkedett, ami az inflációhoz köthető energiadrágulásnak és az ukrajnai inváziót követő gázválságnak tudható be.
Címlapkép: Getty Images