Kétség sem férhet hozzá, a cukkini a magyar kertek leghálásabb idényzöldsége. A nyári konyha egyik kedvelt alapanyaga, a lecsótól kezdve a grillezésen és a panírozáson át a nyári salátákig és a kevert sültekig bármihez, és szinte bármibe szuperül bevethető. Sőt, nemcsak főzelék, de még isteni sütemény is készíthető belőle, ugyanis nem hagyja kiszáradnia tésztát! Nem érződik az íze, egyszóval próbáljátok csak ki! Íme, 3+1 pfonegyszerű édesség, amivel feldobhatod a hétvégi menüt!
Augusztus vége az egyik legjobb időszak arra, hogy kihasználjuk a friss, szezonális zöldségeket. A cukkini különösen ilyenkor van a legjobb formájában: zsenge, ízletes, és számtalan módon felhasználható a konyhában. Ha eddig csak sós ételekhez, például levesekhez, főzelékekhez vagy köretekhez használtuk, itt az ideje, hogy felfedezzük az édes oldalát is! A cukkini ugyanis kiváló alapanyag süteményekhez, hiszen nedvességgel gazdagítja a tésztát, így nem hagyja kiszáradni, miközben az íze szinte észrevehetetlen marad.
A nyári tökfélék hazai termesztése eléggé visszaesett
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint májustól egészen szeptember végéig találkozhatnak a vásárlók a hazai termesztésű nyári tökfélékkel a boltokban. A nyári tökfélék rendkívül változatosak, ide tartozik többek között a spárgatök, a lopótök, a laskatök, a patisszon és a cukkini. A főzőtökök termesztésének hagyománya van hazánkban, legfőbb értékük a kiváló étrendi hatású rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom, kalóriában szegény, így kiváló alapanyaga lehet egy könnyű nyári ebédnek, vagy nyáresti vacsorának.
A nyári tökfélék hazai termesztése eléggé visszaesett az utóbbi évtizedekben, az idei egységes kérelmek alapján kevesebb mint ezer hektáron termesztjük ezeket a zöldségféléket. Emellett korai cukkíni fajtákat fóliában is termesztenek, főként a Dél-Alföldön.
A nyári tökök piaciát a szabadföldi termesztésből június közepétől szeptember végéig lehet ellátni. A spárgatök a félkilós bébi mérettől a kifejlett több kilós nagyságig eladható friss piacra. A kora tavaszi hónapokban spárgatökből a 70-80 dkg-os, a nyári hónapokban az 1-1,8 kg-os termésméret a keresett. A patisszon értékesítése mindössze június és júliusra korlátozódik az áruházakban.
Itthon a cukkini zöld változata a legnépszerűbb, a vásárlók jellemzően a 18-21 cm-es, 30-35 dekagrammos cukkínit keresik. Víztartalma lényegesen kevesebb a többi tökféléhez képest, de vitamin- és ásványiany-tartalma jelentősebb. Mivel héjával együtt fogyasztják, ezért nagy mennyiségű védőhatású béta-karotint is tartalmaz. A cukkini ezenkívül bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, nyákszerű és keserű anyagokat, valamint nyomokban még élettanilag értékes szelént is. Ez az ízletes zöldség egyesíti magában az uborka és a tök minden jótékony tulajdonságát.
A cukkini igen gazdag fajtaválasztékkal rendelkezik, színben, alakban és méretben is változatos. Zöld, halványzöld, sárga, csíkos és kerek fajtatípusok is rendelkezésre állnak termesztésre, a klasszikus sötétzöld héjú, hosszúkás típus mellett. Hazánkban leginkább ez utóbbi az elterjedt, a többi típus leginkább választékbővítő és csak kis mennyiségben termesztik őket itthon, ezért ritkábban találkozni velük a boltokban. Elkészítési módjának csak a fantázia szabhat határt. Készülhet belőle főzelék, saláta, tócsni, kínálhatjuk sütve, főzve, rántva, vagy akár grillezve.
A vásárlás során keressük a sértetlen külső réteggel rendelkező tököket. A fiatal, zsenge tökök 12-13 ℃-on 1 hétig eltarthatók, a teljesen kifejlődött termések ugyanezen a hőmérsékleten akár 1-2 hónapig is fogyaszthatók maradnak.
Mennyiért vásárolhatunk most cukkinit?
Ilyenkor szezonban, augusztus közepén a cukkinit 800-900 Ft/kg-os áron kínálták a szupermarketek zöldségespultjain, a Nagybani Piacon 450 Ft/kg-os áron vesztegetik:
De ha szemfülesek vagyunk, az online piactérben most olcsóbban is hozzájuthatunk:
- Auchan Hiper (- 17%): 499 Ft/kg
- Lidl (- 29%): 499 Ft/kg
- Interspar, salátának való léding: 899 Ft
- Aldi bio: 1 598 Ft/kg
3+1 egyszerű, de nagyszerű cukkinis sütrecept
1. Cukkinis csokoládétorta
Ez a torta a tökéletes példa arra, hogy a cukkini hogyan gazdagítja a sütemények állagát, miközben a csokoládé íze dominál.
Hozzávalók:
- 2 csésze reszelt cukkini
- 1 és 1/2 csésze liszt
- 1/2 csésze kakaópor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 csésze növényi olaj
- 1 csésze cukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1/2 csésze tejföl
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és vajazzunk ki egy tortaformát. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, sütőport és sót. Egy másik tálban verjük habosra az olajat, cukrot és tojásokat, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a tejfölt. Fokozatosan keverjük a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, majd adjuk hozzá a reszelt cukkinit. Öntsük a tésztát a tortaformába, majd 35-40 percig süssük.
2. Cukkinis-diós kenyér
Ez a sütemény inkább egy édes kenyér, amit reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatunk. A dió ropogóssága tökéletesen kiegészíti a cukkini puhaságát.
Hozzávalók:
- 2 csésze reszelt cukkini
- 1 és 1/2 csésze liszt
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 csésze növényi olaj
- 1 csésze barna cukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1/2 csésze apróra vágott dió
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és vajazzunk ki egy kenyérformát. Keverjük össze a lisztet, fahéjat, szerecsendiót, szódabikarbónát, sütőport és sót egy nagy tálban. Egy másik tálban tegyünk olajat, cukrot, tojásokat és a vaníliakivonatot. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, majd keverjük bele a reszelt cukkinit és a diót. Öntsük a tésztát egy kenyérformába, és süssük 50-60 percig, amíg aranybarnára sül.
3. Cukkinis citromos sütemény
Ez a sütemény friss és üde ízével igazán különleges élményt nyújt. A citrom savanykássága remekül harmonizál a cukkini enyhe ízével.
Hozzávalók:
- 1 és 1/2 csésze reszelt cukkini
- 1 és 1/2 csésze liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 csésze vaj
- 3/4 csésze cukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1/2 csésze tejföl
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót. Egy másik tálban keverjük habosra a vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá a tojásokat egyenként. Keverjük bele a vaníliakivonatot, citromhéjat és -lét, majd a tejfölt. Fokozatosan tegyünk hozzá a száraz hozzávalókat, végül adjuk hozzá a reszelt cukkinit. Öntsük a tésztát a tepsibe, és süssük 35-40 percig, amíg a sütemény aranybarna nem lesz.
3+1 Cukkini brownie, vanília fagyival
Végezetül a Streetkitchen cukkinis brownie receptjét is érdemes lesz kipróbálni, inspirációnak egy kis TikTok-videós segítséget is hozunk:
@bettisdailykitchen Cukkini brownie vanília fagyival A receptet a @streetkitchenhu magazinban találtam vegán recept (ha a vanília fagyiból is vegán verziót választunk) #prajándék Hozzávalók: 500 g cukkini 120 ml étolaj 300 g cukor 255 g liszt 1/2 cs sütőpor 65 g kakaópor 2 cs vaníliás cukor 200 g étcsoki Sütés: 170 fokon 35 perc #CapCut #brownies #brownie #veganrecipes #fyp #foryou ♬ eredeti hang - Nagy Betti
Címlapkép: Getty Images