Süti helyett ezt készítsd a családnak: íme a tökéletes almakompót receptje

HelloVidék 2024. szeptember 26. 15:01

A nagymamák konyhája sok finomságot rejteget: a befőttek, savanyúságok mellett helyet kapnak olyan egyszerű desszertek is, mint a kompót. Ezt a nagyon egyszerű, mégis egészséges fogást akár fillérekből is összedobhatjuk, ráadásul évszaktól függetlenül bármikor elkészíthetjük.

Az árak tekintetében most is az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Ár Információs Rendszerének friss adatait vettük alapul. Ennek alapján láthatjuk, hogy mennyiért szerezhetjük be a legkedveltebb almafajtákat. Ahogy az árak mutatják, egy kiló alma ára 340-600 forint között mozog a vidéki piacokon.

Vidéki fogyasztói piacok árai:

Vidéki nagybani piacok árai:

El se tudod képzelni, milyen régóta készítik már a kompótot

Sokan készítik el a vasárnapi ebéd mellé, főleg az őszi-téli hónapokban. A kompót készülhet mindenféle gyümölcsből, például almából (leggyakoribb), körtéből, birsből, barackból (őszi, kajszi), szilvából, meggyből, cseresznyéből, eperből, málnából, szederből, ananászból, fügéből és rebarbarából is. Cukorral vagy más édesítőszerekkel édesíthetjük, egy csipet sóval ízesíthetjük, fahéjjal, szegfűszeggel vagy vaníliával fűszerezhetjük.

Mutatjuk, a legegyszerűbb kompótreceptet

Hozzávalók:

  • 1,5 kg alma
  • 1 db citrom
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 db vanília (rúd)
  • 6 db szegfűszeg
  • 3 db fahéjrúd

Elkészítés:

A gyümölcsöket meghámozzuk, kimagozzuk és mérettől függően negyedekbe, vagy hat részre vágjuk. Egy citromos vízzel teli, nagy tálba rakjuk a gyümölcs darabokat, amíg a többit előkészítjük, hogy ne barnuljanak meg. Lábasba tesszük az gyümölcsöket, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a cukrot (a gyümölcs édességétől/savanyúságától függően), a citrom vékonyan levágott héját, a kifacsart levét és a fűszereket (szegfűszeg, fahéj, félbevágott vaníliarúd). Addig főzzük, míg a gyümölcs majdnem puha nem lesz. Nem kell megvárni, míg teljesen megpuhul, mert a tűzről lehúzva úgyis még tovább puhul, mialatt saját levében kihűl. A kompótot a tálalásig hűtőbe tesszük.

Tárolás során arra érdemes figyelni, hogy legelőször is, hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután légmentesen lezárt edényben tárolhatjuk a hűtőszekrényben legfeljebb 10 napig.

Címlapkép: Getty Images