Erről sokan nem is tudnak: az egészséged bánhatja, ha így eszed a salátát

HelloVidék 2024. október 3. 15:01

Sokan fogyasztunk salátákat köretnek, viszont gyakran tapasztaljuk azt is, hogy egy-egy csomag saláta bizony nyálkássá válhat, akár már másnapra is. A nyálkás zöldek látványa két opcióhoz vezet: komposztáljuk az egész salátát, és keresünk valami más ennivalót, vagy kiválogatjuk a leveleket, és elkülönítjük a jót a rossztól. Aki nem akar pazarolni, az inkább az utóbbi mellett dönt. De mennyire biztonságos ez a megoldás? Ennek jártunk utána.

Miért lesz nyálkás a saláta?

Az Eating Well cikke szerint két oka van annak, hogy a zöldek nyálkásodnak. Az egyik a növények "életkora", hiszen idővel minden növény bomlásnak indul. De a baktériumok is szerepet játszanak, amiket a növekedés vagy a feldolgozás során felszednek ezek a leveles zöldek. Bekerülnek a növénybe és elkezdenek szaporodni, növekedni, és megváltoztatni magának a növénynek a szerkezetét.

Biztonságos a saláta fogyasztása, miután kiválogatta a nyálkás darabokat?

Bármennyire is durva a nyálkás zöldek, a jó hír az, hogy az öregedés és a romlást okozó baktériumok által okozott károk nem valószínű, hogy megbetegítenek, ha kiválogatod a nyálkás darabkákat – sőt, még akkor sem, ha véletlenül megeszel egy nyálkás darabot.

Ahogy a lap írja, nem láttak még olyan tanulmányt, amely összefüggést mutatott volna a nyálkás zöldségek fogyasztása és a betegségek között. De hozzáteszik, vannak olyan emberek, akik nagyon érzékenyek a romlott étel elfogyasztására, így számukra ez a módszer nem ajánlott.

A rossz hír?

Amint az ételt rontó baktériumok elkezdenek szaporodni, ha vannak kórokozó baktériumok (más néven olyan baktériumok, amelyek megbetegíthetnek már minket is) a zöldségeken, valószínűleg ezek a rosszfiúk is elszaporodnak.

A leveles zöldjeinkben rengeteg baktérium található – a termesztési módjuk, a talaj, a levegő, a mezőkön átsétáló állatok miatt. Ezen baktériumok között lehetnek olyan típusok is, amelyek súlyos élelmiszer-eredetű betegségeket okozhatnak, beleértve a Salmonella-t , Listeria-t és az E. coli patogén törzseit is.

Ami még aggodalomra adhat okot, az az, hogy a leveles zöldségek vezették a Consumer Reports azon élelmiszerek listáját, amelyek a visszahívásokhoz és járványkitörésekhez kapcsolódnak 2017 és 2022 között.

Mire figyeljünk?

Sajnálatos hír, hogy a zöldek mosása nem sokat segít a baktériumok eltávolításában. Az öblítés általában csak a szennyeződést távolítja el, a homokot és az összes többit ilyen szennyeződést, mást nem. A baktériumok nagyon-nagyon jól tapadnak a levelekhez, ehhez nem elég a mosás. A baktériumok bejuthatnak a kis repedésekbe és hasadékok közé – ha mikroszkóposan megnézzük a levelet, látni fogjuk ezeket a mélyedéseket és árkokat - és a baktériumok bejutnak oda, így a mosás hatástalan velük szemben.

Ha nagyon aggódunk a leveles zöldségek által okozott élelmiszer-eredetű betegségek miatt, a szakemberek azt javasolják, hogy blansírozzuk vagy süssük meg őket, hogy elpusztítsuk a baktériumokat. Ez leginkább működik az olyan szívós zöldségeknél, mint a spenót, a kelkáposzta és a escarole, mint a zsenge salátáknál.

Hogyan tartsuk frissebben, hosszabb ideig a saláta zöldjét

Annak érdekében, hogy a zöld salátát a lehető legtovább frissen tartsuk, kezd azzal, hogy a boltból hazafelé tartva is megpróbálod hűvös helyre tenni a salátát, nem napos helyen szállítod. Otthon tárolás előtt bontsuk ki a salátát és vegyük ki a roncsolt, vagy nem szép darabokat. Ezután tegyük át a zöldeket egy papírtörlővel bélelt légmentesen záródó edénybe, és tegyük be a hűtőbe. Tartsuk távol a zöldségeket az etiléngázt termelő gyümölcsöktől is, mint például a körte, az alma és az avokádó!

Címlapkép: Getty Images