A palacsinta úgy belopta magát a magyar szívekbe, hogy Szarka Zsófi és Wurmbrandt András úgy gondolták, kedvenc nyalánkságunk külön misét is megér. Múlt heti Gasztromesékben az édes palacsintákról, és azok töltelékeiről meséltek nekünk.
De tudtátok, hogy a palacsinta korántsem csak a magyarok nemzeti eledele?
Nem csak mi, magyarok gondoljuk a sajátunknak, hanem világszerte több nemzet is. Az oka egyszerű, palacsinta eredete a római korból származik, a neve latinul placenta volt. Azóta sütjük, töltjük és tekerjük szorgalmasan mi európaiak! Nem csoda hát, hogy az amerikaiak, a franciák, a lengyelek, a hollandok ugyanúgy a magukénak érzik, és ez csak néhány példa a sok közül. Mivel több nemzet imádja a vékony kis lepényt, ezért világszerte számos versenyt rendeznek: palacsintaevő – palacsintadobáló – palacsintasütő stb. versenyeket.
Tényleg, ti hányat vagytok képesek legyűrni egy ültő helyetekben? Szarka Zsófi és Wurmbrandt András sem áltak meg pár darabnál, az édes palacsinták legjobb hat receptjét hozták el nekünk:
Klasszikus – a tökéletes recept (40db)
Hozzávalók:
- 4 db tojás (’L’)
- 400 g finom búzaliszt
- 20 g teljeskiőrlésű liszt
- 1 liter tej (2.8%)
- 1 kk só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A recept erősségei: könnyed tészta, nem szakad, illatos a kevés teljes kiőrlésű liszttől és a citromtól. A tojásokat habosra keverem a cukorral, sóval, majd hozzáadom a tej felét, az összes lisztet, és csomómentesre keverem. Végül hozzáöntöm a tej másik felét is, belereszelem a citrom héját, és alaposan kikeverem. Pihentetem minimum 30, maximum 60 percet, ezután sütöm ki őket olajozott serpenyőben.
Gundel palacsinta
Hozzávalók (12 palacsintához):
Diótöltelék
- 20 dkg darált dió
- 2 dl forró tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 maréknyi mazsola
- 1 ek kandírozott narancs kocka
- 1 evőkanál rum
Csokiöntet
- 20 dkg cukor
- 80 g étcsokoládé
- 2 dl víz
- 5 cl rum
Elkészítés:
A töltelékhez felforralom a tejet a cukorral, naranccsal, mazsolával, majd leforrázom vele a darált diót. Miután langyosra hűlt, megtöltöm a palacsintákat vele, amit először félbe, majd negyedbe hajtok. A tányéron öntöm csak rá a csokiszószt. Csokiöntet: A vizet felforralom a cukorral, ebbe tördelem bele az étcsoki kockákat, és a végén keverem hozzá a rumot. Amennyiben nem fogyaszthatunk alkoholt, a rumot a vízzel együtt forraljuk 3-5 percig.
Rakott palacsinta-tiramisu
Hozzávalók:
Palacsintatészta
- 5 dl tej (2,8%)
- 2 db tojás
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 2 tábla tejcsokoládé
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 200g liszt
Töltelék
- 1 dl rum vagy 2 kiskanál rumaroma
- 400 g mascarpone
- 1 evőkanál Holland kakaópor
- 150 g porcukor
- 150ml habtejszín+ 1 ek porcukor
Elkészítés:
A palacsintatésztát összeállítjuk a tojásból, cukorból, sóból, kakaóból, lisztből, tejből és pihentetjük fél órán át. A krémet elkészítjük, azaz, a mascarponet kikeverjük a porcukorral, Holland kakaóporral, rummal. A tejszínt külön felverjük az 1 ek porcukorral. Ezekkel rétegezzük majd a rakott palacsintát, aminek a tetejét vékony krémréteg után szinén kakaóporral hintjük meg.
Palacsintával töltött rétes (Tapolca-specialitás)
Hozzávalók:
- Palacsinta alaptészta (12 db-hoz)
- 2 csomag réteslap
- 1 dl olaj a töltéshez
Túrótöltelék
- 100 g rögös túró
- fél citrom leve
- 2 ek tejföl
- 1 ek porcukor
- mazsola
Máktöltelék
- 20 dkg darált mák
- 2 dl forró tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 maréknyi mazsola
Diótöltelék
- 20 dkg darált dió
- 2 dl forró tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 maréknyi mazsola
- 1 evőkanál rum
Elkészítés:
A töltelékeket elkészítjük előre és kihűtjük. A palacsintákat megsütjük, megtöltjük, feltekerjük. A réteslapokat kiterítjük, minden egyes lapot olajjal kenünk, majd mikor elfogytak a lapok, a közepére helyezünk 3 különböző palacsintát a réteslapon végig, hosszában, és feltekerjük. Olajjal lekenjük a tetejét és 190 fokon 45 perc alatt megsütjük a réteseket.
Dolka - a tradicionális szlovák palacsinta
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2 tojás (’L’)
- 1 dkg élesztő (friss)
- 0.5 dl tej
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kiskanál kristálycukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- lekvár, porcukor
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban kikeverjük az élesztőt a cukrokkal, majd az olvasztott, langyos vajjal. A tojást szintén hozzáadjuk, alaposan összekeverjük és hozzáadjuk a tejet, majd a lisztet, sót. A serpenyőt pici olajjal vagy vajjal megkenjük és apró kis korongokat sütünk. Porcukrozzuk és lekvárral összetapasztjuk!
Amerikai palacsinta friss eperrel, bodzaszörppel
Hozzávalók:
Palacsintatészta
- 1 db tojás
- csipet só
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek sütőpor (10g)
- 300ml tej
- 200 g liszt
- 45 g olvasztott vaj (82%)
Töltelék
- friss eper
- 50 ml bodzaszörp
Elkészítés:
A palacsinta hozzávalót alaposan kikeverjük és azonnal sütöm is. Kevés vajon vagy olajon kisebb merőkanálnyi halmokat teszek a forró serpenyőbe és 2-3 percig sütöm oldalanként őket. A túrót kikeverem édesítővel vagy cukorral, kevés citromlével és a tejföllel.
Tálalásnál friss eperrel, a túrókrémmel rétegezem, amit bodzaszörppel csurgatok le. Amennyiben nincs bodzaszörp, akkor 3 ek mézet 2 tenyérnyi bodzavirággal forraljunk fel pár másodpercre és ezzel csurgassuk le a palacsintánkat.
Maradj velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!
A Gasztromesék aktuális, péntek reggeli folytatásában Zsófi és András konyhájában minden a magyar méz körül fog forogni. Sütnek és főznek is majd nekünk mézes nyalánkságokat, alíg várjuk már az új receptjeiket!
Ha nem akarsz lemaradni, akkor tarts velünk a Gasztromesék következő részében is! Kövesd a pénteken megjelenő új részeket, és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!
Címlapkép: Getty Images