Az elmúlt időszakban feltűnően megnőtt az élelmiszerrendelés ára – a hamburger, a kínai vagy az olasz ételek a korábbi megengedhető vagy éppen filléres árak helyett éttermi áron váltak elérhetővé, nem beszélve a szállítási költségekről, amelyek a fővárosban már 1.000 forintra rúgnak. A legnépszerűbb, tipikusan házhoz szállításra vásárolt étel, a pizza ára már 4.000 Ft körül mozog, annak ellenére, hogy jól tudjuk, mindössze a kényelmet fizetjük meg, nem pedig az alapanyagot. Na de mégis mennyibe kerül a pizza, ha magunknak készítjük?
Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül az eredeti olasz pizza házilag - egy szuperegyszerű, univerzális recept segítségével fillérekből elkészítheted bármilyen feltéttel. A „magyarok pizzájára”, a langallóra, avagy kenyérlángosra is kitérünk, hiszen nem bonyolultabb a sütése a pizzáénál. Mutatjuk, milyen lisztből készül a pizza, meddig kell keleszteni, hogyan érdemes megsütni és hogyan fagyasszuk le, hogy a túlárazott bolti pizzák árát is megspórolhassuk!
Őrült árakon megy a pizzarendelés
A rohanó városi életmódhoz szorosan hozzátartozik a gyorsételek fogyasztása: munkába menet, ebédszünetben és hazafelé karnyújtásnyira vannak a gyorséttermek, az otthon nyugalmában pedig sokan inkább az ételrendelést választják a főzés helyett, hiszen az általános, 30%-os élelmiszerinfláció a legszerényebb bevásárláskor is megmutatkozik. A magyarok egyik kedvenc gyorsétele a pizza, amit rendszerint futárral rendelünk házhoz, hiszen könnyű, gyorsan elkészíthető és finom ételről van szó – azonban a korábban mindenki számára megengedhető árak a magas kiszállítási költségeket is beleértve lassacskán megduplázódnak, így érthető módon egyre többen fordulnak a házi pizzasütés felé.
A pizzarendelés egyértelműen Budapesten a legdrágább, ahol normál méretű (32 cm-es) pizzát nemigen kapunk 2.500 Ft alatt. A hétköznapi feltéttel készült pizzák 3.000 Ft-os átlagáron mennek (az ínyenc pizzák ennél jóval drágábbak), a kiszállítási költség (habár minden étteremre más-más menük, akciók, szállítási feltételek vonatkoznak) gyakran az étel árán felül + 500-1.000 Ft. A pizzához, hamburgerhez választott fél literes üdítők 4-500 Ft-ba kerülnek, a kisebb, dobozos üdítők ára 3-400 Ft.
Bolti pizza árak 2022
Ha ebédre, vacsorára a pizzarendelés mellett döntünk, körülbelül 4.000 Ft-ba kerül egy fő étkezése. A bolti mirelit pizzák ára ennél egy fokkal barátibb, jellemzően az áruházak sajátmárkás termékeit kínálják a legolcsóbban (pl. Penny Market: 399 Ft, Tesco: 747 Ft), a márkás mirelit pizzák ára azonban lassan megközelíti az olcsóbb gyorséttermi pizzák árszintjét. A take-away büfékben a pizzák szeletára 5-800 Ft, a pékségek a pizzajellegű süteményei is 3-400 Ft-tól indulnak (a péksütemények esetében a KSH kiugróan magas 38,5%-os inflációt mért).
Mennyit ér egy pizza valójában? Számoljunk!
Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha kijelentjük, egy pizza nem ér 4.000 forintot. Mindössze 1 kilogramm lisztből 6 darab 32 cm átmérőjű pizzát is elkészíthetünk otthon – a költségek jelentősebb részét a feltétek adják, a pizzatészta alapanyagai egészen elhanyagolható tételek a bevásárlókosárban. A feltétek árát is könnyű mérsékelni: egy üveg pizzaszósz bőven elég 6 pizzára, a zöldségek közül használjunk hagymát, kukoricát, olajbogyót, a húsok közül gépsonkát, csemegekolbászt és szalámit, vagy kockázott bacont.
Az egyszerű trappista sajton is spórolhatunk, ha a nagyobb hengert választjuk, felszeleteljük, a szeleteket pedig külön csomagolva lefagyasztjuk, és csak az adott pizza elkészítésénél használjuk fel. A lisztet vásároljuk meg hatósági áron (1 kg búza finomliszt 203 Ft/kg), az élesztő pedig szintén elenyésző, 100 Ft alatti tétel. Ne feledjük: a hatósági ár csak a „sima” lisztre vonatkozik, az olyan speciális lisztek, mint a süteményliszt, a rétesliszt vagy a pizzaliszt ennél magasabb, 4-500 Ft/kg-os áron kaphatók – azonban nincs okunk az aggodalomra, pizzát nem csak pizzalisztből lehet készíteni! Ha jól összeválogatjuk a feltéteket és törekszünk a költséghatékonyságra, 3.000 Ft-ból is kijöhet a 6 pizza, ami átszámolva 500 Ft/darab.
Amit a pizzáról eddig nem tudtál
A pizza már évezredekkel azelőtt is létezett, hogy meghódította volna a világot: az időszámításunk előtti 2-3. évszázadban közkedvelt étel volt mind a római, mind az ókori görög kultúrákban, de még az egyiptomiak is felszolgáltak a mai pizzákhoz hasonló lepényeket, főleg gyógynövényekkel ízesítve. Maga a „pizza” szó 1000 tájékán került be a középkori feljegyzésekbe, korábban a „picea” több kelesztett, gyúrt tésztaféle gyűjtőneve volt, melyeket többnyire kemencében sütöttek.
A pizza nevű vékonyra nyújtott lepénykenyér hazája Olaszország, ám ma már a világ minden országban közkedvelt gyorsétel, amit a klasszikus paradicsomos és tejfölös alap mellett számtalan ízben, különféle feltéttel kaphatunk. Míg az eredeti olasz pizza paradicsommal, mozzarellával, bazsalikommal és oregánóval készül, addig a mexikóiak a chilis bab mintájára kukoricával készítik, hawaii-n ananásszal gazdagítják, a magyarok pedig jó sok kolbásszal és más füstölthúsokkal, például tarjával kedvelik.
A mai, hagyományosan kör alakú, paradicsomos pizza a 19-20. század során vált népszerűvé Amerikában az olasz kivándorlóknak köszönhetően – innen indult útnak az ’50-es években az egész világban. A középkori és ókori pizzák jellemzően fehér pizzák voltak, tejföllel, zsírral kenték meg őket, ugyanis az Újvilágból behozott paradicsomot sokáig mérgezőnek gondolták. A világ első pizzériáját Nápolyban nyitották meg, az Antica Pizzeria névre hallgatott, korábban, egészen az 1830-as évekig kizárólag utcai árusok forgalmazták – vagyis a pizza már a régmúltban is igazi fast food volt.
A pizzához hasonlatos magyar kenyérlángos – és egyben a sima lángos is – eredetileg kenyértésztából készült: a kenyérdagasztó teknő oldalára tapadt maradékból formáztak lapos kenyereket, amelyeket a kemencében hátramaradt parázson sütöttek ki, különféle feltétekkel ízesítve. A jobbmódúak szalonnával és hagymával ették, Kelet-Magyarországon népszerűek voltak a tejfölös és lekváros verziók is. A kenyérlángos mellett népszerű itthon a krumplis lángos és a sima „balatoni” lángos is, amelyek az 50-es években váltak széleskörűen elterjedtté. A kenyérlángoshoz hasonló, ám nem kelesztett tésztából készült kenyérféleség a romáknál a vakarcs, de már a hódító ősmagyarok is készítettek lepénykenyereket.
Recept: Olaszos házi pizza fillérekből
A következő univerzális pizzatészta recept bármilyen feltéttel remekül működik, legyen szó egy egyszerű, paradicsomos magherita pizzáról vagy egy magyaros hústoronyról. Nézzük, milyen liszttel készül a pizza, mire figyeljünk a sütésénél! Tudtad, hogy a fagyasztóba is elteheted?
Milyen lisztet használunk a pizzához?
Az igazi olasz pizza titka a pizzalisztben rejlik. Számtalan sós és édes süteményrecept, tésztarecept esetében megfigyelhettük már, hogy a profi szakácskönyvek különféle speciális liszteket, sőt, ezek keverékét ajánlják – nincs ez máshogy a pizzával sem, amit eredetileg pizzalisztből készítenek. A magyar háziasszonyok többsége a BL55-ös búza finomlisztet használja (ez a liszt tökéletes a magyaros ételekhez, kiválóan lehet vele dolgozni), ám az olaszok az ún. 00-ás lisztet kedvelik, amit extra finomra őrölnek és többször is átszitálnak.
A 00-ás liszt előnye, hogy használatával sokkal elasztikusabb, kevésbé ragacsos, könnyebben begyúrható tésztát lehet készíteni, emellett az olaszok szerint könnyebb keleszteni is (ők egyébként a pizzát hagyományosan 6 órán át kelesztik, majd maximum 3 mm vékonyra nyújtják). A laikus szemnek azonban a BL55 és a 00 lisztek teljesen egyformák, mindkettő finomra őrölt fehérliszt, és mivel a magyaros pizzák a mi ízlésünkhöz igazítva jóval vastagabbak, kenyeresebbek, teljes lelki nyugalommal használhatunk 00 helyett sima búza finomlisztet, egyelőre hatósági áron.
Hozzávalók
- 1 kg liszt (hatósági áras búzafinomliszt vagy 00-ás pizzaliszt)
- 25 g friss élesztő
- 1 ek só
- 7 dl meleg víz
- feltétek ízlés szerint
A pizza elkészítése
Mérjük ki a meleg vizet egy nagy tálba – a víz kézmeleg legyen, ne forró, ugyanis, ha túl meleg a folyadék, megölheti az élesztő aktív gombáit -, majd morzsoljuk el benne az élesztőt és keverjük ki alaposan. Adjuk a folyadékhoz a lisztet és a sót, majd gyúrjuk addig, míg homogén massza nem lesz (kézzel készítve kb. 10-15 perc dagasztás, géppel pillanatok alatt elkészül). A pizzatészta lágy, kifejezetten ragacsos, nyúlós, ám ettől nem kell megijedni, ez teljesen normális.
Tegyük a tésztát egy nagyobb méretű, kilisztezett tálba, takarjuk le vászon konyharuhával, majd kelesszük langyos helyen 1 órán keresztül. A várakozási idő leteltével láthatjuk, hogy a pizzatészta szépen megkelt, a duplájára dagadt. Válasszuk szét a tésztánkat 6 részre (aki nagyobb pizzát szeretne, kevesebb, nagyobb darabot is leválaszthat), majd nyújtsuk ki és formázzuk meg a pizzákat. A nyúlós tészta munkaközben sok lisztet vesz fel, szórjuk meg bőségesen, míg el nem múlik a ragacsossága.
A pizzaalapra ne pakoljuk fel egyből a feltétet! Fontos lépés a pizzalap elősütése (kb. 5 perc 180°-on, előmelegített sütőben), ugyanis a feltét lefogja a hőt, nyers maradhat alatta a tészta. Ha a folyamattal készen vagyunk, kenjük meg az elősütött pizzalapot pizzakrémmel (ez lehet bolti pizzakrém, pizzaszósz vagy fűszeres passzírozott paradicsom is), majd szórjuk meg kedvenc feltétjeinkkel – a mi esetünkben a pizzára tonhal, olívabogyó, lilahagyma, kukorica és sajt került). Helyezzük vissza a pizzát a forró sütőbe és süssük addig, míg a sajt meg nem pirul, a pizza széle barnás, sültes színt nem ölt – kb. 10 perc. Ezután már fogyaszthatjuk is!
Hogyan készítsünk házi mirelit pizzát?
A pizzaimádók fagyasztójában mindig lapul egy-két pizza, hiszen mi sem egyszerűbb, mint a munkából hazatérve bedobni a sütőbe és 15-20 perc alatt készre sütni. A bolti pizzavásárlást megúszhatjuk azonban úgy is, ha saját mirelit pizzát készítünk: erről a folyamatról azonban mindenképpen érdemes tudnunk, hogy a teljesen nyers pizzatésztát nem jó lefagyasztani! Várjuk meg, amíg a tészta megkel, formázzuk meg a pizzaalapokat a fent leírtak szerint, majd süssük elő őket néhány perc alatt, hogy a későbbiekben is megtartsák formájukat.
A félig elősütött pizzaalapokat hagyjuk kihűlni, majd csomagoljuk fóliába és egyszerűen tegyük be a fagyasztóba, a feltéteket sütés előtt helyezzük rá. Amennyiben még ennyit sem szeretnénk vele a későbbiekben bajlódni, készítsük el teljesen a pizzát: az elősütött pizzalapra kenjük rá a szószt, szórjuk meg feltéttel és reszelt sajttal. A pizzát helyezzük egy tányérra vagy tálcára és óvatosan helyezzük a fagyasztóba egy órára, hogy a feltét rádermedjen. Ezt követően csomagoljuk a pizzát fóliába és tegyük vissza a fagyasztóba (így a feltét nem tapad fel a fóliára, egyben marad a pizzánk), sütéskor egyszerűen csak be kell dobni az előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt, 180°-on készre sütni.
Recept: Langalló, a magyarok pizzája
A magyarok pizzájaként emlegetjük a klasszikus kenyérlángost, más néven a langallót (nevezik még „töki pomposnak” is), ami a karácsonyi vásárok, hideg őszi és téli esték elmaradhatatlan kelléke. A langalló tésztája – habár nagy a hasonlóság a pizzával –egy fokkal nehezebb, jóval vaskosabbra és töményebbre készítjük, hiszen míg a hagyományos olasz pizzánál a feltéten van a hangsúly, addig a langallónál a tészta ugyanannyira jelentős, mint a feltétjei.
A kenyérlángos tészta hozzávalói
- 500 g búza finomliszt
- 1 db főtt krumpli
- 25 g friss élesztő
- 200 g tejföl
- 2 ek étolaj
- 1-1,5 dl víz
- 1 ek kristálycukor
- 1 tk só
A hagyományos magyaros feltét hozzávalói
- 2 fej lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 g füstölt kolozsvári szalonna
- 1 nagy pohár tejföl
- 150 g trappista sajt
- só, bors ízlés szerint
A langalló elkészítése
A kenyérlángos tésztája egy egyszerű, kenyérjellegű gyúrt tészta. Langyosítsuk meg a tejet, keverjük el benne a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, fedjük le és hagyjuk állni néhány percet, amíg felfut az élesztő, a tej kissé habzani kezd. Ezután keverjük a tejhez a lisztet, az áttört főtt krumplit, a sót, a tejfölt és az olajat, majd alaposan dagasszuk ki – kézzel kb. 10 perc, géppel pillanatok alatt készen van. Amikor a tészta homogén masszát képez helyezzük egy nagy tálba és takarjuk le egy tiszta konyharuhával; kb. 1 óra kelesztési idővel érdemes számolni, ez idő alatt a tészta a duplájára kel.
Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral, majd helyezzük bele a kb. 1 cm vastagságúra kinyújtott lángostésztát (nem kell nagyon vékonyra nyújtani, hiszen nem csak a feltét hangsúlyos, hanem maga a lángos is). Keverjük össze a tejfölt az áttört fokhagymával, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd kenjük meg vele a kenyérlángost. Szórjuk meg a felkockázott szalonnával és a lila hagymával, reszeljünk rá sajtot, végül süssük ki előmelegített sütőben 180°-on, kb. 30 perc alatt.
Borajánló: Vylyan Kecske, 2020
A villányi Vylyan Pincészet 2020-as, „Kecske” fantázianévre hallgató klasszikus vörösbora valójában egy Cabrenet Sauvignon, amit a hideg őszi és téli estékhez bátran ajánlunk, akár a magyaros kenyérlángos, akár az olaszos pizza lekíséréséhez. A Cabernet Sauvignon szőlőfajtából készült borok a legnépszerűbb száraz vörösek közé tartoznak, ízében gyakran a bogyós gyümölcsök aromáját hordozza. Alkoholtartalma közepesen magas, ám nagytestű, csersavtartalma szintén jelentős, antioxidánsai miatt is népszerű a fogyasztása.