A jó minőségű talaj kulcsfontosságú az élelmiszer-termelés, az éghajlat-szabályozás, a biodiverzitás fenntartása és a vidéki lakosság megélhetése szempontjából - ismertette Tóth Gergely tudományos tanácsadó, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának kutatója. Mint azt az InfoRádiónak kifejtette:
kiemelt fontosságú a víztisztítás és vízelvezetés feladata, a tőzeglápok védelme és helyreállítása, valamint az erdőirtás és beépítés nagymértékű visszaszorítása.
A kutató szerint az erdőirtás megfékezése kiemelt szereppel bír, mivel a szél több tízmillió hektáron hordja a talaj felsőbb rétegeit. A jelentésben továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy bár a talaj nélkülözhetetlen a társadalom és a természet számára,
a talajok védelmének átfogó jogi szabályozása 4 éve lekerült az EU napirendjéről.
Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete által kiadott dokumentum szerint nemcsak az esztelen építkezés, hanem a bányászat és az infrastruktúra-fejlesztés is folyamatosan károsítja a talajt. A jelentés felhívja az Európai Unió figyelmét, hogy a talaj szervesszén-tartalma folyamatosan csökken, és ez hatással van a globális felmelegedésre, csökkenti a termelékenységet és a föld vízmegtartó képességét. Európában összesen 12 millió hektárt érint a talaj minőségének romlása.