Az alacsony ár részben a pálinkások szerény érdeklődésének következménye, aminek Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke szerint több oka is van. Egyrészt a főzdék tavaly bevásároltak az akkor is olcsó alapanyagból, másrészt az adóemelés miatt a pálinkák iránti kereslet is visszaesett. Ugyanakkor az is igaz, hogy egyes tételeknél a szárazanyag-tartalom valamelyest elmarad a szokásostól, valószínűleg az átlagosnál hűvösebb időjárás miatt.
Ugyan jó volt idén a virágzás, de a március–áprilisi aszály, az éjszakai fagyok, majd a hűvös, fényszegény és csapadékos május terméskiesést okozott.
Ezek alapján a FruitVeB 60-65 ezer tonnára, vagyis a sokéves átlag körülire becsüli az idei termésmennyiséget, ami 5-10 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Az idei szilvaszezon július elején kezdődött, amikor közepes-jó árszínvonal alakult ki. A Németországba szánt exporttételek ára kilónként 120–150 forint között volt, a belföldi frisspiaci termelői árak nettó 70–90 forint között mozogtak.
Az északkeleti termőtájak szilvaszüreteinek beindulása után az árak zuhanni kezdtek, és júliusban bedugult a piac: a frisspiaci nettó termelői árak sok helyen 30-50 forintra csökkentek. Ennyiért már betakarítani sem érdemes az árut, egyes tételek pedig eladhatatlanná váltak – mondta Apáti Ferenc, aki szerint az egyéni értékesítést választó vagy arra kényszerülő kistermelőknek komoly értékesítési gondokkal kell szembenézniük.