Mivel itt az ünnepi időszak, most annak jártunk utána, miként viszonyulnak a magyarok a vadhúsokhoz. Az is érdekelt minket, hogy mennyibe kerülnek a különböző vadak húsai, például a szarvas, őz vagy épp vaddisznó. A jelenlegi árak jól tükrözik azt, hogy borsos árat kell fizetni a vadhúsokért, ha ezekből a húsokból állítanánk elő a karácsonyi vacsorát, egy közepes méretű család számára.
Lemondtunk a vaddisznóról?
A sertéspestis 2018 áprilisa óta van jelen Kelet-Magyarországon. Azóta nagyjából 2000 elhullott vaddisznóról tudnak, melyek a kór következtében pusztultak el. A betegség emberre nem veszélyes, azonban házi sertésekre könnyen átterjedhet. Korábban már írtunk arról, hogy Magyarországon is jelentkezett a fertőzés, és ez nem csak a vadászok, de a gazdák számára is hatalmas problémát jelentett. Sőt, a vaddisznó hús piaci árán is megmutatkozott az, hogy egyre kevésbé érdeklődnek az emberek iránta.
Az elmúlt évben Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Somogy megyei Területi Szervezetének titkára úgy nyilatkozott a témával kapcsolatban, hogy a felvásárlók az afrikai sertéspestisből adódó értékesítési nehézségeikre hivatkozva vették át áron alul a vadhúst. Volt, ahol hetven forintot fizettek a harmadosztályú vaddisznóért kilónként. Ráadásul a pont a vadászati főszezonban ütötte fel a fejét a betegség, így ekkor zuhant mélypontra a vaddisznóhús átvételi ára, csökkent az érdeklődés a vaddisznó hús iránt.
A fertőzés ráadásul nem szorutl vissza. Korábbi cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Dömös, Kesztölc, Piliscsév és Pilismarót teljes területét afrikai sertéspestissel fertőzött területnek nyilvánította egy októberi határozatában. Az utasítás szerint rendkívül szigorú előírások vonatkoztak mind a sertéstartókra, mind a vadászokra. A határozat indoklása szerint az új területek átminősítésére azért volt szükség, mert a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapest-Budakeszi Erdészetének Nagyvaddisznósi vadaskert területén felbukkant a betegség, ezért az országos főállatorvos utasítása szerint ezen négy település fertőzött területté nyilvánítása indokolt.
A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy kisebb az érdeklődés a vaddisznóhús iránt, de mi utánanéztünk, hogy milyen árakkal kell számolnunk idén, ha mégis ebből a húsból készítenénk az ünnepi falatokat. A vadhus.net szerint a vaddisznó húst 3000 - 5000 Ft/kg áron találjuk meg a boltokban.
Ettől persze tovább mentünk és megnéztük a nagyobb feldolgozók árjegyzékét is. Ennek alapján mondhatjuk, hogy az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. weboldalán feltüntetett bruttó árak szerint, a következőkre számíthatunk:
Vaddisznó
- Vaddisznócomb (csont nélkül, lábszár nélkül): 2921 Ft/kg
- Vaddisznólapocka (csont nélkül, lábszár nélkül): 2921 Ft/kg
- Vaddisznópörkölthús: 1905 Ft/kg