Ahogy arról korábban írtunk, a hazai baromfiágazat a magyar állattenyésztés legnagyobb, folyamatosan fejlődő ágazata, jelentősége a hazai fogyasztók ellátása és az export szempontjából is kiemelkedő. A hazai hústermelés felét a baromfiágazat adja, amely a harmadik legnagyobb exportcikkünk, és amelyből legalább 150%-ban önellátóak vagyunk. Az ágazat kibocsátása 2020-ban 294,1 milliárd forint volt, amely a mezőgazdaság kibocsátásának 10%-át tette ki.
Jelenleg is 2600 baromfitartó gazdaságot és több, mint 100 feldolgozó vállalkozást tartanak itthon számon. Az ágazat foglalkoztatási képessége is igen jelentős, a Baromfi Termék Tanács adatai szerint több tízezer ember számára nyújt biztos napi megélhetést. Baromfihúsból az ország önellátottsági szintje mintegy 160-180%-os, azaz a jelentős, 40 kg/fő éves belföldi fogyasztás kielégítésén túl jelentős az exporttermék is. A minőségre sem lehet kifogás: hazai termelésből származó baromfitermékek megfelelnek a világszinten legszigorúbb EU-s szabályozás – élelmiszerbiztonsági, állatjóléti, egyéb – követelményeinek is.
Az Agrárközigazgatási Intézet adatai szerint, hogy 2020 első felében összesen több mint 111 ezer tonna baromfihús került exportra – ebből közel 71,5 ezer tonna volt a csirke és 15,5 ezer a pulyka. Ez a szám azonban az idei év első felében tovább emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a baromfihúsok exportja 33 százalékkal csaknem 148 ezer tonnára emelkedett 2021 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a pulykahúsé 37,5 százalékkal 21 ezer tonnára nőtt.
Az import mennyisége viszont visszaesett, hiszen 2020. első felében majdnem 49 ezer tonna volt, míg idén a baromfihúsimportja 23 százalékkal közel 38 ezer tonnára csökkent 2021 első hét hónapjában. Ezen belül a pulykahúsé 52 százalékkal 1,8 ezer tonnára csökkent.
Mit mutatnak az árak?
A friss vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 472 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le
2021 első nyolc hónapjában, 10 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Ebből a vágócsirke 315 ezer tonnát (+4,5 százalék), a vágópulyka csaknem 60 ezer tonnát (–10 százalék) tett ki.
Az Agrárközigazgatási Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 9 százalékkal 278 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 4,5 százalékkal 404 forint/kilogrammra emelkedett 2021 első harmincnyolc hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest.
Persze megnéztük azt is, hogy a legnagyobb áruházak milyen kínálatot mutatnak, mire számíthatunk, ha pulykahúst akarunk vásárolni. Ennek alapján változatos árakat láthatunk a különböző online webshopokban:
A Tesco online shopjában a következő termékeket találjuk:
- pulykanyak 729Ft/kg
- pulykamell filé 1899Ft/kg
- filézett pulykamell szelet 2299Ft/kg
- pulyka szárny 679Ft/kg
- pulykaszárnyközép 799Ft/kg
- pulyka felsőcomb filé 1399Ft/kg
- pulyka felsőcomb 1199Ft/kg
- pulyka alsócomb 699Ft/kg
- pulykamáj 899Ft/kg
- pulykazúza 1359Ft/kg
A Spar online kínálata a következőket mutatja:
- pulykamell filé 1899 Ft/kg
- pulyka medalion 1529 Ft/kg
- pulyka szárny 679 Ft/kg
- pulyka szárnytő 799 Ft/kg
- pulyka felsőcombfilé 1399 Ft/kg
- pulyka felsőcomb 1199 Ft/kg
- pulykamáj 899 Ft/kg
- pulykanyak 729 Ft/kg
- pulyka levesaprólék 699 Ft/kg
Az Lidl online ajánlatai között a következő terméket találjuk:
- pulykamell filé 1269 Ft/kg
Az Aldi webshopja a következő termékeket mutatja:
- pulyka tokányhús pulykamellfiléből - 990 Ft/csomag
- pulyka tokányhús felsőcombfiléből - 659 Ft/csomag
- pulyka darálthús - 549 Ft/csomag
- pulykanyak - 649 Ft/csomag
Miért érdemes nyitni a pulykahúsra?
A szárnyas húsok nagy előnye, a Baromfi Termék Tanács összesítése szerint, a vöröshúsokkal szemben, hogy alacsonyabb zsírtartalmuknak köszönhetően könnyebben emészthetőek, valamint segítik a testtömeg gyarapodás elkerülését. Emellett a húsokra jellemző egyéb értékes tápanyagok is megtalálhatóak bennük, mint például az esszenciális aminosavak, a B6 és B12 vitamin, a cink, valamint a vas.
A pulykahús fogyasztása éppen ezért egész Európában látványos fejlődésnek indult, mivel része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Ennek oka, hogy a csirkehúshoz hasonlóan zsírszegény, értékes fehérjében és vitaminokban gazdag, bőr nélkül a bármilyen okból energiaszegény diétán élők is bátran fogyaszthatják, az összes húsfélét tekintve a pulykahúsnak jelentős a szív- és érvédő hatású többszörösen telítetlen zsírsavtartalma.
Címlapkép: Getty Images