Horror áron kapható, mégis imádjuk: így alakult az idei spárgaszezon

MTI 2022. május 23. 20:00
Az idén a megszokottnál később, április végén kezdődött a spárga szedése, és várhatóan június közepéig tart, a hazai spárga termelői átlagára 12 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) elemzéséből.

Az AKI adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a hazai fehér és a zöld spárgát 2022 17-19. hetében 2000 forint/kilogramm áron kínálták.

A KSH adatai szerint Magyarországon 1400-1550 hektárról 5,6-6,7 ezer tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években.

Az AKI elemzésében kitérnek arra, hogy a spárga hazai fogyasztása alacsony, a termés döntő hányadát külföldre szállítják. A statisztikai adatok szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 2,57 milliárd forintra nőtt 2021-ben. Az előző évihez viszonyítva a kivitel mennyiségben 5 százalékkal 2,4 ezer tonnára, értékben 15 százalékkal 2,66 milliárd forintra nőtt. A magyarországi spárga legnagyobb vásárlója Németország (1,09 ezer tonna), Svájc (537 tonna), Svédország (245 tonna) és Finnország (221 tonna) volt tavaly.

Az Európai Unió spárgatermelése 315,4 ezer tonna volt 2021-ben, ennek mintegy 40 százalékát Németország (119 ezer tonna) adta, majd Spanyolország (62 ezer tonna) következett.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) szerint Németországban tavaly az előző évinél csaknem 1 százalékkal kisebb területen, 25,6 ezer hektáron termesztettek spárgát, jellemzően fehéret. A kedvező időjárás miatt az idén tavasszal Németországban túlkínálat alakult ki, így az ottani nagybani piacokon a 18. héten a belföldi fehér spárga ára 23 százalékkal (5,05 euró/kilogramm), a zöld spárgáé 25 százalékkal (7,56 euró/kilogramm) elmaradt az egy évvel korábbitól.

A másik jelentős termelő országban, Spanyolországban több hetes késéssel indult a zöld spárga szezonja, a Freshplaza szakmaközi szervezet előrejelzése szerint 2022-ben közel 44 ezer tonna zöld spárgát takaríthatnak be, ezer tonnával többet, mint 2021-ben - áll az Agrárközgazdasági Intézet elemzésében.

Címlapkép: Getty Images