Elindult a szezon: elkapkodják külföldön ezt a magyar zöldséget
A hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően az idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben.
A hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően az idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben.
Végre itt az évnek az az időszaka, amikor a friss és lédús magyar spárgát lehet fogyasztani! Íze semmihez sem fogható, nem hizlal, mégis tele van energiával és a szervezetünk számára hasznos nyomelemekkel. Ráadásul most kezdődnek a leárazások!
Az idén a megszokottnál később, április végén kezdődött a spárga szedése, és várhatóan június közepéig tart, a hazai spárga termelői átlagára 12 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) elemzéséből.
Végeztek a spárga betakarításával. Az eddigi adatok szerint a tavalyi hozamtól 18 százalékkal több termést gyűjtöttek be idén Hajdú-Bihar megyében.
Nem kedvez az idei időjárás a spárga menyiségének, de a minőségének sem. Ez a zöldségfajta ugyanis a meleg tavaszi napokat kedveli, a hideg és a szél pedig rontja a termék minőségét.
A spárgát a királyok növényének tartják, ami fenséges íze mellett gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhető. Igaz, nem olcsó egy adag, de időnként megengedhetjük magunknak ezt a finomságot.
Elkezdődött az idei spárgaszezon, a legnagyobb hazai termesztő beszélt a zöldség hazai jelentőségéről.
A spárgaszezon jellemzően április végétől június elejéig tart, vagyis legalább olyan hosszú, mint az eperé. Idén azonban a szokatlanul enyhe időjárás miatt hetekkel előbb megjelenhet a magyar spárga a piacokon. Milyen szezon elé néznek a termesztők?
Áprilisban indul a zöld és a fehér spárga szezonja, azonban érdemes tudni róluk, hogy nem ugyanúgy használjuk őket a konyhában – mutatjuk, milyen ételeket készíts belőlük!
Idén eddig a szokottnál is borosabb áron kínálják, de mire számíthatunk még? Egyáltalán miért érdemes spárgát fogyasztani? A következő cikkben a HelloVidék erre is kereste a választ…
Ezen a héten kerül nagyobb mennyiségben a hazai friss spárga a piacokra, üzletekbe. Bár egyre népszerűbb ez a zöldség Magyarországon, a fogyasztása még mindig alacsony, így a hazai termelés nagy része exportra kerül.
Gondok lehetnek a munkaerővel is, mert ilyenkor már le kell foglalni az embereket is, de az idénymunkások nem fognak sokáig várni.
Sok olyan gyümölcs, zöldség, gumó és más növény van, amit szívesen fogyasztunk, de titokban veszélyt jelenthetnek az egészségünkre, ha nem megfelelő módon készítjük el vagy esszük meg őket.
Idén első ízben ünneplik meg a spárgaszezon kezdetét Csongrád megyében. A zöldség a térségben sokaknak nyújt megélhetést.