A gasztronómiai szakportál jellemzése szerint Budapest vonzáskörzetének kedvelt étterme évek óta sok munkát tett abba, hogy „a klasszikus vidéki vendéglátás visszakapja eredeti fényét és minőségét”, szúrta ki a telex.hu.
A döntést több tényezővel indokolták: a koronavírus-járvány hullámaival, az alapanyagok drágulásával, a rezsiköltségek emelkedésével és a munkaerőpiaci kihívásokkal. Céges vagy családi rendezvényeket, például esküvőket továbbra is vállalnak.
Csak egyetlen példa a munkaerőpiaci kihívásokra: a tihanyi Malackrumpli nemrég nettó 800 ezer forintos fizetésért keresett séfhelyettest, de nem nagyon volt jelentkező.
Az étterem-tulajdonosok tavasszal még nem merték teljesen áthárítani a költségeket a vendégekre. Az árak jellemzően 10-15 százalékkal emelkedtek, de a vállalkozók költségei 20-25 százalékkal ugrottak meg, mondta a Világgazdaságnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke.
Télen több, ikonikusnak számító budapesti étterem adta be a kulcsot, például az Olimpia, majd a Csalogány 26.
Címlapkép: Getty Images