A KSH adatai szerint júliusban 13,7 százalékkal voltak magasabbak az árak az egy évvel korábbinál. Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett, de a kasszáknál fizetve ezt az átlagot magasabbnak érezzük. Az otthoni főzés is egyre drágább az infláció miatt, az mfor.hu végigvette néhány klasszikus fogásunk hozzávalóit, és a KSH átlagáraival a következő eredményekre jutott:
- a csirkehúsleves ára egy év alatt 1000-ről 1400 forintra,
- a rántott karajé 1600-ról 2000-re,
- a lecsóé 1700-ról 2100-ra,
- a kakaós palacsintáé 430-ról 530-ra nőtt.
A fentiek szerint a palacsinta drágult a legkevésbé, mivel a cukor, a liszt, az olaj és a tej árát is ársapkával látták el.
Ha a januári árakat vesszük alapul, azt látjuk, hogy számos élelmiszer Magyarországon drágul a legnagyobb mértékben az Európai Unióban. Júniusban ilyen volt a kenyér, a hús és a margarin.
Európai összehasonlításban a konyhai alapanyagok árszintjének vizsgálata is azt mutatja, hogy a hazai áremelkedés ijesztően növekszik.
Ha valaki otthon egy 4 fős családnak elkészítené a fenti ételeket, 6090 forintot kell, hogy fizessen, szemben a tavalyi 4750 forintos elkészítési árral. Az egy év alatt mért 28,2 százalékos áremelkedés pedig a valóságban még magasabb lehet, hogyha nem csak a KSH adatai közt szereplő átlagtermékekből dolgozunk.
Címlapkép: Getty Images