A mézhamisítás során az egészségre ártalmatlan anyagokkal, többnyire cukorral hamisítják a mézet. Bár nem veszélyes, de mégiscsak kárt okoz, hogy valaki méz helyett sokkal olcsóbb és egészségtelenebb cukrot kap a pénzéért, írja az infostart.hu.
A hamisítók régebben a kukorica keményítőjéből nyert izoglükóz szirupot használták, de fejlődtek a laboratóriumi technikák és már azt is képesek kimutatni, hogy a cukor egyszikű vagy kétszikű növényből származik. Ezért a csalók kezdenek áttérni a burgonyacukorra.
Magyarország az unió legnagyobb méztermelői közé tartozik
Európában nálunk van az egyik legnagyobb méhsűrűség: minden négyzetkilométerre 13 méhcsalád jut. Így csaknem 1.2 millió méhcsalád és 20 ezer méhész él az országban. A hazai méztermelés évi 25-30 ezer tonna, aminek 60 százalékát exportáljuk.
Erről már az agrárminiszter beszélt Isztambulban, a nemzetközi méhészeti kongresszuson. Nagy István hozzátette: a kormány 2010 óta 50 millió euróval támogatta a méztermelőket és 25 millió eurós méh állatjóléti pályázatot hirdetett, valamint bevezette a beporzási támogatást.
Címlapkép: Getty Images