Már szeptemberben átlagosan 30%-kal drágul itthon az iskolai menza térítési díja, a szülők egy része több ezer forinttal magasabb számlákat kapott, mint korábban. Az elszálló élelmiszer- és energiaárak miatt a közétkeztető cégek kiadásai egyre magasabbak, ezért elképzelhető, hogy több településen tovább emelkedhet az iskolai ebéd ára - írta az Eduline.
Ahány település, annyiféle rendszer van, így nem feltétlenül kell számítani drasztikus áremelkedésre. Sok helyen át tudják vállalni az önkormányzatok a plusz anyagi terhet, vagy csak minimálisan emelik az árakat – mondta az Eduline-nak Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (Közszöv) elnöke, akit arról kérdeztünk, várható-e, hogy 2023 első hónapjaiban újra emelkedik majd az óvodai-iskolai ebéd ára.
- Hódmezővásárhelyen például a lap szerint januártól harminc százalékkal emelkedik a bölcsődékben, óvódákban, iskolákban és kollégiumokban a menza díja. A delmagyar.hu azt írja, az általános iskolások 11,5, a középiskolások 14,5, az óvodások, a bölcsődések 71 százaléka egyébként ingyen étkezik, az étkezésüket túlnyomórészt állami, illetve önkormányzati forrásból finanszírozzák.
- 20 százalékos emelés lesz Nagykanizsán is, februártól egy középiskolás ebédje 724 forintba fog kerülni - derül ki a városi oldalról.
- Baján drasztikusabb döntést hoztak: majdnem hatvan százalékkal kerül többe a menza, de a rászorulók továbbra is ingyen kapják a menzamenüt - adta hírül a Bajai TV.
A Közszöv tavaly áprilisban 30 százalékos áremelkedést becsült, de akkor még nem lehetett tudni, hogy egy év alatt 44 százalékkal ugranak meg az élelmiszerárak. Vannak olyan étkeztetőcégek, amelyek meg tudtak állapodni az önkormányzatokkal az emelésről, sőt van, ahol a 30 százaléknál nagyobb arányúról is, de Zoltai Anna tud olyan településekről is, ahol ez nem jött össze.
A szűkös költségvetés könnyen a minőség rovására mehet
Az a félelmem, hogy előbb-utóbb az olcsóbb alapanyagok fognak megjelenni a közétkeztetésben
– nyilatkozta a lapnak Zoltai Anna.
Miközben december elején arról beszélt Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, hogy a a vadhúst és az abból készült ételeket már gyerekkorban szükséges lenne népszerűsíteni, a közétkezésbe is bevezetni. Ezt Zoltai Anna nem tartja megvalósítható ötletnek – legfőképpen azért, mert a vadhúsok jóval drágábbak, mint a menzákon használt egyéb húsfélék.
Az elkészítési idejük miatt sem lenne jó ötlet, ráadásul a gyerekek sincsenek hozzászokva a vadhús ízéhez.
Címlapkép: Getty Images