Prémium kategóriába tartoznak a mangalicából készült termékek, így nem csoda, ha az elmúlt időszakban a fogyasztók inkább más árut tettek a kosarukba. Spanyolországba átlagosan évente mintegy 30 ezer sonka kerül. Az igények egy időre beszűkültek, de mostanra úgy tűnik az export piacok és belföldi kereslet is kezd megélénkülni - írja cikkében az Agrárszektor.
A mangalica tartás a teljes sertésállományon belül csupán 2 százalékot tesz ki, hozzávetőleg 200 családnak ad munkát Magyarországon. A fajta nem is olyan régen még a kihalás szélén állt, ma a mangalica húsából körülbelül 300 tonna fogy belföldön. Ennek a húsmennyiségnek az egyharmada az éttermekbe szánt nemes húsrész, illetve áruházi értékesítés. Kétharmad részt tesz ki a tenyésztők közvetlen értékesítése a különböző piacokon, fesztiválokon.
Hogy milyen mértékben növekedhet majd a mangalicás tanyák száma, az a mostani, 2023 és 2027 közötti agrártámogatási ciklus lehetőségeinek kihasználásától is függ, amelyben beruházásokra mintegy 1500 milliárd forintot terveznek, állattartó telepek fejlesztésére mintegy 360 milliárd forintot költenének. A mangalicák nem nagytestűek, viszont hizlalva könnyen elérik a 200 kilogrammos súlyt. Ilyenkor a vágósúly csaknem 75 százaléka fehéráru. Méltán említik tehát a mangalicát a világ egyik legjobb zsírsertésének.
Szerencsére a mangalicaágazatban az elmúlt években sokan láttak fantáziát és mára belföldön és külföldön is népszerűvé vált. Az ágazat jelenlegi állapotáról és kilátásairól Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnöke az Agrárszektornak elmondta:
Jelenleg kilencezres nagyságrendű a kocalétszám országosan és hatvan ezres a hízóállomány, amiből körülbelül 30 ezer kerül vágóhídra, a többi közvetlen értékesítés útján kerül a piacra. Az elmúlt időszak nehézségei természetesen minket sem kerültek el. A korábbi takarmányáremelkedésekkel párhuzamosan a mangalicából készült termékek ára is jelentősen emelkedett. Elért egy olyan szintre amikor a vásárlás már jelentősen visszaesett, így egy kicsit megtorpant az ágazat. Ebben az időszakban élősúlyban kilónként 1100 forintos ár volt, míg a hasított mangalica kilogrammonkénti ára elérte az 1400 forintot, néha meghaladta azt. Ezt követően egy 20-25 százalékos csökkenés következett be. Mivel a mangalicából készült termékek jelentős része éttermekben, szállodákban kerül a fogyasztók elé, az itt tapasztalt fogyasztáscsökkenést, a termékkészletek felhalmozódását megérezték azok a vállalkozások, amelyek vágóhídra szállítanak. Augusztusban és szeptemberben történt érezhető elmozdulás, véleményem szerint a hasított mangalica ára év végére újra 1000 forint fölé emelkedhet
- bizakodik Tóth Péter.
A teljes cikket az Agrárszektor oldalán olvashatjátok.
Címlapkép: Getty Images