Tömeges halpusztulás Borsodban: egyre inkább oda kell figyelni erre a magyar tavakban

HelloVidék 2024. szeptember 19. 10:04

Az elhúzódó aszályos időszak majd hirtelen lehűlés, különösen veszélyes a Magyarországon jelenleg honos halfajtákra, mondta el dr. Kovács György Zoltán, a Horgász Egyesületek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szövetségének elnöke a boon.hu-nak. Hozzátette, halpusztulás nélkül nehezen megúszható, amikor ilyen időjárást produkál az élet.

Ahogy a portál írja, a szakember hangsúlyozta, hogy több eseménynek kell történnie a vízben ahhoz, hogy tömeges halpusztulás következzen be. A legfontosabb tényező azonban, hogy oxigénhiányos állapot keletkezik a vízben. Azt is érdemes tudni, hogy nem mindegyik halnál ugyanazok az oxigénszintek jelentik az életteret.

A ponty például jobban bírja a kétszázalékos oldott oxigént, míg a süllő, balin ettől magasabb értéknél is valószínű, hogy el fog pusztulni

- emelte ki a szakember.

Hozzátette, hogy a vizeink nagyon felmelegedtek, majd jött a hirtelen lehűlés ennek következtében sajnos a Rakaca-tavon kisebb mértékű süllőpusztulás következett be, illetve Taktaharkányból érkezett halpusztulásról jelentés. A horgászok számára egy intő jel lehet és erre érdemes figyelni, ha a halak elkezdenek feljönni a víz felszínére és pipálnak. Ilyenkor az a vizet szűrik keresztül a kopoltyún, amely közvetlenül találkozik a levegővel, így jutnak oxigénhez.

Ha ilyen jellegű probléma lép fel, akkor mesterséges módon el kell kezdeni forgatni a vizet, motorcsónakkal vagy jet-ski-vel. A Rakaca-tavi pusztulás esetében egész éjszaka két motorcsónakkal járták a vizet, másnap pedig egy jet-ski száguldozott a tavon. A két jármű teljesen másképpen forgatja a vizet, a motorcsónak az iszap irányából keveri, míg a jet-ski a víz felső rétegét hatalmas nagy sugárba fújja föl. A víz oxigénszintje mérőműszerrel mérhető és az ilyen beavatkozások után, rögtön javulni szokott a helyzet. A Rakaca-tó közel százhetven hektár, ezt átforgatni nem egyszerű történet

- tette hozzá Dr. Kovács György Zoltán.

Címlapkép: Getty Images