Giga aksi-fejlesztés Győrben: nagy kapacitású villamosenergia-tárolót adtak át

MTI 2024. október 4. 20:38

A hazai összes kapacitás közel egyötödét biztosító, 8 megawatt (MW) teljesítményű, 16 megawattóra (MWh) névleges kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót adtak át pénteken a Győri Ipari Parkban, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. telephelyén.


 


 

A létesítmény jelentősen hozzájárul majd az időjárásfüggő megújuló energiaforrások hasznosításához, 20 százalékkal növeli a jelenleg Magyarországon működő energiatárolók összes kapacitását, amelynek mintegy 40 százalékát a cég biztosítja - hangoztatta az átadóünnepségen Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette: hazánkban és az egész kontinensen komoly diskurzus folyik az ipari termelés energiaigényének az európai versenyképességre gyakorolt hatásáról.

Hangsúlyozta: számos európai dokumentum, köztük az európai versenyképesség jövőjét mélységében tárgyaló Draghi-jelentés mutat rá arra, hogy az olcsó, megbízható, helyben termelt és zöld energia nélkül az európai versenyképesség nem képes dinamikus maradni.

Miközben a Covid-19 járvány rávilágított az ellátási láncok sérülékenységére, az áruk és szolgáltatások nemzetközi kereskedelme alapvetően megváltozott. A 2021 őszétől érezhető energiaválság feloldása sem történik meg rövid időn belül, mert az orosz-ukrán háború miatt bevezetett szankciók és az EU erőltetett és több ponton elhibázott zöld átállás folyamatai is a gyors megoldás ellen hatnak - tette hozzá.

Szavai szerint egyértelművé vált, hogy Magyarországon meg kell teremteni a megfizethető és biztonságos energiaellátást, amely egyúttal a zöld energia használatát célozza.

A világgazdaság a koronavírus-járvány és a háború hatására alapvetően megváltozott, ez az új helyzet pedig új válaszokat és gazdaságpolitikát kíván. "Sajnos azt látjuk, hogy Brüsszel és Nyugat-Európa kereskedelmi hidegháborút hirdet". Ez Magyarország számára rendkívüli veszélyeket rejt, mert a magyar gazdaság exportvezérelt, és egy ilyen hidegháború elzárja az országot a piacoktól és a befektetési lehetőségektől. A magyar válasz erre a helyzetre a gazdasági semlegesség, amely lehetővé teszi a sokkal dinamikusabb és gyorsabb növekedést. Ennek a része az energiasemlegesség is - mondta.

Szólt arról is, hogy a biztonságos energiaellátás egyik legfontosabb eleme az energiatárolás, az energia folyamatos rendelkezésre állása a vállalkozások működésének egyik legfontosabb eleme, és alapját képezi a termelőszektor működésének.

Kijelentette: a magyar és az európai iparban meglévő potenciált csak úgy lehet kihasználni, ha biztosan tudjuk, hogy a szükséges infrastruktúra rendelkezésre áll: az energia, a munkaerő, a logisztikai szolgáltatások képezik az alapját annak, hogy a gyártóágazatok tényleges, piaci alapú termelést tudjanak megvalósítani. Minden olyan rendszerelem, amely ezt támogatja, fejlesztendő.

Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: az új energiatárolóval tovább bővül az ALTEO Szabályozási Központ kapacitása és rugalmassága, melynek köszönhetően nagyobb mértékben tudnak hozzájárulni az országos villamosenergia-hálózat stabilitásának növeléséhez, az energiaigény ingadozásainak kiegyensúlyozásához, illetve az időjárásfüggő villamosenergia-termelő kapacitások hatékony rendszerintegrációjához, előmozdítva ezzel a klímabarát energetikai megoldások használatának bővülését.

Pintér Bence Győr polgármestere úgy fogalmazott: egyre több napelemet látunk az országban, de a megújulókkal kapcsolatban, például a vízerőművek és szélerőművek tekintetében még van hova fejlődni.

Ahhoz, hogy "ez a zöldebb út tovább folytatódhasson", szükség van a most átadott energiatárolóra is - fogalmazott.

A Győrben pénteken átadott nagy kapacitású energiatároló az ALTEO harmadik ilyen létesítménye, amely a zuglóit és kazincbarcikait követi.

Az ALTEO a nyilvános adatok szerint jelenleg 454 embert foglalkoztat, bruttó árbevételük 2022-ben 103 milliárd forint, adózott eredménye 2022-ben 12 milliárd 843 millió forint volt, 2023-ban 95 milliárd 954 millió forint bruttó árbevétel mellett 12 milliárd 767 millió forint adózott eredményt könyveltek el.

Forrás: Krizsán Csaba/ MTI

Címlapkép: Getty Images