A tavasz kezdetével előtérbe kerülnek a szezonális táplálékok, többek között a március végén-április elején termő medvehagyma. Ez a fokhagymára és metélőhagymára hasonlító különös növény egy rendkívül sokoldalú élelmiszer, melynek a népszerűsége rendkívül megugrott az elmúlt években. Nem csoda, hiszen számos felhasználási lehetősége van: levesben, sültekhez, sós süteményekhez, de akár egy házi pestóban is megállja a helyét.
Ezen kívül számos előnyös egészségügyi hatása van: a medvehagyma növeli az emberi szervezetben a hidrogén-szulfid-termelést, ami bizonyítottan küzd a rák ellen. A gáz egy olyan gént aktivál, mely a hosszabb élettartamért felelős, segít a véráramlás fokozásában, valamint hatásos az öregedés és az életkorral összefüggő betegségek megelőzésében és tüneteinek enyhítésében.
Egyetlen gond van vele: igen rövid a szezonja, viszonylag nehéz otthon megtermeszteni, a piacokon pedig borsos árat kérnek el érte – jobban tesszük, ha magunk szedjük!
A gyűjtéshez azonban érdemes tudni 1-2 alapvető szabályt. A napokban hívta fel a figyelmet a Nébih a medvehagyma-gyűjtés szabályaira, mely szerint saját fogyasztásra naponta csupán 2 kilogramm növényt lehet szedni, a kereskedelmi célú gyűjtés pedig engedélyköteles.
Egy kis keresetkiegészítés
Az évnek ennek a szakában rengetegen özönlenek a hazai erdőkbe, hogy begyűjtsék a kedvelt fűszernövényt. Egyre többen gyűjtik a medvehagymát kereskedelmi céllal, erre azonban külön szabályok vonatkoznak. A Pénzcentrum összefoglalta a legfontosabbakat, többek között azt, hogy az engedély nélkül gyűjtött medvehagymát tilos értékesíteni, mert könnyen megütheted a bokádat.
Az engedélyt a magánterület tulajdonosa, vagy az állami erdőterületet kezelő erdészet állítja ki, de az áru címkéjén a gyűjtő vagy forgalmazó nevét, címét, valamint a származási országot is fel kell tüntetni. Fontos szem előtt tartani, hogy aki kereskedelmi céllal gyűjtené a medvehagymát, annak nem csak engedélyre van ehhez szüksége, de még adókötelezettsége is keletkezik belőle.
Az elmúlt években egyszerűsödött a vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények értékesítése, ezért a gyűjtők kevesebb adminisztrációval és alacsonyabb adóval számolhatnak.
Értékesítés esetén a bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, és ebből kell levonni az adót. Ráadásul a magánszemélyt a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban adminisztráció vagy más adókötelezettség, így bevallási kötelezettség sem terheli. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 10 ezer forint bevétel után hivatalosan 2500 forint jövedelem keletkezik, amelyből 15% adó kerül levonásra, mindössze 375 forint. Aki azonban elmulasztja befizetni ezt, arra a NAV akár 200 ezer forintos büntetést is kiszabhat, de az elmaradt adót és a késedelmi díjakat is ki kell csengetni.
A Nébih a kereskedelmi célú gyűjtés szabályain túl arra is figyelmeztetett, hogy még a szezon elején érdemes nyakunkba venni az erdőt, ugyanis most még nem keltek ki teljesen a vad gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. Mindkét növény a nyirkos, erdős talajt szereti, így valóban könnyen összetéveszthető a két növény.
Így különböztesd meg a mérgező ikertestvérétől
- Gyökérzet
A nevéhez méltóan a medvehagymának hagymája van, míg a gyöngyvirág hosszan szétterülő gyökérzettel kapaszkodik a talajba. - Levelek
Bár első ránézésre hasonlíthat a két növény levele, vannak egyértelmű különbségek. A medvehagymának minden levele külön száron helyezkedik el, ezzel szemben a gyöngyvirágnak egy szárat több levél ölel körül. Különböznek még a méretek is: a medvehagyma hosszúkás levele vékonyabb, mint a gyöngyvirág "tenyeres" levele. A gyöngyvirág levelének felső felülete fényes. - Virágok
A medvehagymának még nem bújt elő virága, ezzel szemben a gyöngyvirág virágzata már a levelekkel együtt megjelenik. Amint a medvehagymának is megjelentek a virágai, az eltérés szembetűnő. (Ilyenkor már nem szokták gyűjteni a leveleket!) A medvehagyma virága csillagvirágra hasonlít, míg a gyöngyvirág harang alakú virágai a száron csüngenek. - Illat
Szagold meg a leveleket! Ha érződik a jellegzetes fokhagymaillat, akkor bizony medvehagymával van dolgod. Ha nem érzel semmit, akkor inkább ne szedd le!
Ha bármilyen okból még mindig kételkedsz benne, hogy valóban medvehagymára bukkantál-e, akkor inkább hagyd a leveleket a földön, nem éri meg kockáztatni: a gyöngyvirág elfogyasztása bőrpírt, hányingert, szédülést, fejfájást, gyengeséget és hallucinációkat eredményezhet, szélsőséges esetben pedig halált is okozhat. Legközelebb vigyél magaddal egy tapasztalt medvehagyma-gyűjtőt, és akkor tutira biztos lehetsz benne, hogy medvehagymát szedsz.
Így szedd le
A medvehagymát egy éles késsel vagy ollóval ajánlott levágni. Ha szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy hosszú ideig megőrizzük a vadon élő medvehagyma-termőhelyeket, akkor ne tépd ki gyökerestől a növényt!
Így tárold
Gyűjtés után érdemes vízbe állítani és hűtőbe tenni a leveleket, így napokig, sőt akár egy hétig is friss maradhat. Ha apró darabokra vágod, akkor le is fagyaszthatod, így több mint fél évig eláll.
Itt tutira találsz medvehagymát
- Mecsek (Orfű, Éger-völgy, Száraz-kút-pihenő, Szakadás, Égett-szállás)
- Gerecse, Pusztamarót környékén
- Bakony, Bakonybél mellett
- Zala megye, Obornak és Bocska között
Via: Pénzcentrum, TheGreedyVegan, AtomBash, MagicalChildhood, NLcafé
Fotó: MTI/Varga György