Hagyományteremtő szándékkal idén első ízben ünneplik meg a spárgaszezon kezdetét, mondta el Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. A zöldség a térségben sokaknak nyújt megélhetést, fogyasztásának élettani hatásai kiválóak, s bár a termés túlnyomó része exportra megy, a magyar piacon is egyre népszerűbb, tudatta az elnök.
Öttmös környékén az 1930-as évek második felében kezdtek el a spárga termesztését. Míg korábban jellemzően kisebb - akár félholdas - parcellákon családok gondozták a spárgaültetvényeket, jelenleg kevesebb termelő, de nagyobb területen foglalkozik a zöldségfélével, közölte Dobó István polgármester.
A községben összességében 50-60 hektáron termesztenek spárgát. A kisebb termelők felvásárlóknak értékesítik a zöldséget, a nagyobbak önállóan lépnek a piacra, mondta a polgármester.
A Spárga-Kert Kft. 25 éve foglalkozik spárgatermesztéssel, a kezdeti 1,5 hektáros terület 20 hektárra nőtt. Egy-egy ültetvény harmadik évben fordul termőre, a halványított vagy fehér spárga esetében a növény fölé emelt bakhátakból ekkor kezdhetik el a sípoknak nevezett fiatal hajtások szedését, mondta el Molnár József, a cég ügyvezetője.
A spárga azért is különleges, mert a betakarítás megelőzi a növényvédelmi munkákat, így a termés garantáltan vegyszermentes, hangsúlyozta a szakember.
Tavaly mintegy 160 tonna spárgát termelt a vállalkozás. A főbb exportpiacok Svájc, Ausztria, illetve Anglia és a skandináv országok, ez utóbbiakban a zöld spárga a népszerűbb, tudatta az ügyvezető.
A Spárga-Kert Kft. maga végzi a spárga tisztítását, osztályozását, csomagolását jórészt kézi munkával. A továbblépés lehetőségét elsősorban a vendéglátás számára előkészített hámozott termékek előállításában látják, illetve olyan speciális csomagolóanyagok használatában, melyekkel tovább frissen tartható a zöldségféle, mondta a szakember.