A gyomnövények megjelenése mind a szántóföldön, mind a kiskertekben elhanyagolhatatlan problémát okoz, hiszen elszívják a kultúrnövények elöl a vizet és a tápanyagokat, a gyors növekedésű gyomnövény fajták pedig a csírázó növények fejlődéséhez elengedhetetlen fényt is eltakarják, ezzel ellehetetlenítve őket a fejlődéstől.
Cikkünkben a gyomnövények csoportosítása során eláruljuk, melyek a leggyakoribb szántóföldi gyomnövények, illetve milyen gyomnövények okoznak problémát otthon, a háztáji kertben. A gyomnövények a kertben veszélybe sodorják az értékes palánták fejlődését? Milyen allergiát okozó gyomnövények vannak, amelyek ellen nehéz védekeznünk? Vannak ehető gyomnövények a kertben, amiket akár gyógynövényként vagy élelmiszerként is hasznosíthatunk?
Mi a gyomnövény?
A gyomnövény, más néven gyom, gaz, vagy dudva olyan növényt takar, amelyek a szántóföldeken, a réteken, a legelőkön, illetve a konyhakertekben megtenyésznek, azonban hasznot nem hoznak. Amellett, hogy egy gyomnövény haszontalan, sokszor káros is lehet annak a kifejlődése, ugyanis a gyomnövények elszívják a talaj víz- és tápanyagtartalmát a haszonnövényektől, illetve árnyékot vetnek rájuk, így csökkentik a haszonnövények fejlődését.
A gyomnövények, mint növényi kártevők nagyobb mennyiségben fejtik ki kártékony hatásukat, például egy egész mezőn, legelőn vagy búzatáblában elszaporodva az egész termény, illetve az értékes takarmányok, fűfélék fejlődése hátráltatásra kerül. A szántóföldi gyomnövények esetében sokszor az előző évről hátramaradt kultúrnövény magjaiból kifejlett egyedek veszik fel a gyomnövény szerepkörét. A gyomnövények ellen gyomirtással védekezhetünk, ami történhet mechanikus vagy vegyszeres úton egyaránt.
A gyomnövények csoportosítása
A gyomnövények csoportosítása fontos feladat, hiszen minden egyes gyomnövény faj máshol, máshogyan fejti ki káros hatását a kultúrnövényekkel szemben. A gyomnövények csoportosítása a növények novekedési formáin, másnéven habitusán alapul (Ujvárosi-féle gyomnövény csoportosítás). A ma is használatos gyomnövény csoportosítás 4 kategóriát határoz meg, amelyek a következők:
- egyéves gyomnövények;
- kétéves gyomnövények;
- talajszintben telelő gyomnövények;
- talajban telelő gyomnövények.
Szántóföldi gyomnövények
Magyarországon több tucat szántóföldi gyomnövény okoz a gazdáknak évről évre kellemetlen problémát, azonban egy rövidebb lista keretében a következő fontos fajtákat érdemes mindenképpen felismernünk:
- ürömlevelű parlagfű,
- közönséges kakaslábfű,
- fehér libatop,
- mezei aszat,
- fakó muhar,
- apró szulák,
- szőrös disznóparéj,
- ebszékfű,
- csattanó maszlag,
- termesztett köles,
- karcsú disznóparéj,
- nagy széltippan,
- tarackbúza,
- fenyércirok,
- ragadós galaj,
- szulák keserűfű,
- lapulevelű keserűfű,
- termesztett napraforgó,
- varjúmák,
- mezei szarkaláb.
Gyomnövények a kertben
- tyúkhúr,
- árvacsalán,
- veronika,
- pásztortáska,
- gyermekláncfű,
- mezei árvácska,
- ragadós galaj,
- bükköny,
- vérehulló fecskefű,
- bürökgémorr,
- egynyári perje,
- madársóska,
- pipitér.
Milyen allergiát okozó gyomnövények vannak?
Az allergiát okozó növények pollenjei a szél szárnyán utazva akár kilométerek távolságából is képesek előcsalni az allergiás tüneteket a betegekből. Fontos kiemelnünk, hogy a legtöbb allergiát okozó növény faféle, illetve fűféle, amelyek a természetben szinte bárhol megtalálhatóak. A gyomnövények között egy allergiát okozó gyomnövény mindenképp említésre méltó, ez pedig a parlagfű vagy ürömlevelű parlagfű, amely hosszan tartó virágzása során rengeteg kellemetlenséget okoz a betegeknek.
A parlagfű allergizáló pollenjével kapcsolatban több elméletet is ismerünk, ezek közül a legelterjedtebb az, hogy a technológia és az ipar fejlődése okozza a parlagfű allergizáló hatását. Egyrészt azért, mert a gépjárművek és a gyárak szén-dioxid-kibocsátása lemarja a parlagfű pollenjének külső burkolatát, emiatt érzékenyebb rá a nyálkahártyánk. Másrészt: a légszennyezésnek köszönhetően mi magunk is érzékenyebbek vagyunk; évről évre több az asztmás, allergiás megbetegedés.
Ehető gyomnövények: hasznosak is lehetnek!
A kertekben és a mezőkön számos olyan gyomnövény él, amelynek jelenléte kertészeti szempontból zavaró lehet, viszont annál hasznosabbak, mint gyógynövények, ehető növények. Tipikusan az ehető gyomnövények közé tartozik a pitypang vagy másnéven gyermekláncfű, a tyúkhúr, a pásztortáska, a madársóskák, a mezei sóska, a csalán, sőt, még a mezei katáng is ehető. Fontos, hogy az ehető gyomnövények hasznosítása előtt nézzünk utána minden egyes fajnak, nehogy összekeverjük őket mérgező fajtákkal. Kísérletezzünk nyugodtan különleges salátákkal, gyomnövény teákkal, vagy használjuk a gyomnövények virágait, szirmait ehető dekorációként.
Hasznos gyomnövények
A hasznos gyomnövények az ehető gyomnövények mellett pozitív hatással járulnak hozzá egészségünk megőrzéséhez. Gyakori gyomnövények például a sárgavirágú vérehulló fecskefű, amelynek nedvével eltávolíthatjuk a szemölcsöket, vagy például a lándzsás útifű, amely nagyszerű természetes immunerősítő megfázás idején. Sokszor a kamilla is gyomnövényformájában üti fel a fejét, azonban igazán egészséges gyulladáscsökkentő tea készíthető belőle.
Hogyan védekezzünk a gyomnövények ellen?
Ha a gyomnövények a kertben ütik fel a fejüket folyton-folyvást, a legegyszerűbb védekezési technika, ha mulcsot használunk a kultúrnövények között, a földfelszínen. A mulcs nagyszerű talajtakaró: megakadályozza a gyomnövények felszínre törését, sőt, hatékony fegyver a kiszáradás, illetve egyes állati kártevők szaporodása ellen is. A mulcs mindig valamilyen természetesen lebomló anyagból áll: lehet például faháncs vagy lekaszált fű is.
A gyomnövények elleni védekezés másik, egyben legegyszerűbb verziója az, ha mechanikai úton távolítjuk el a nemkívánatos fajtákat, lehetőleg még azelőtt, hogy elvetné magjait. Minden fajtát máshogy kell kezelnünk: a szúrós gyomnövények esetében mindig használjunk kesztyűt a gyomnövény eltávolításakor. Egyes gyomnövények könnyedén újra hajtanak gyökérről, hiába húzzuk ki őket, éppen ezért, ha nem túl nagy kiterjedésű felületet borít a gyomnövény, célszerűbb lehet kiásni azt.
A szántóföldi gyomnövények ellen sem a mulcsozással, sem a kézzel történő eltávolítással nem védekezhetünk, hiszen a termőföldek, mezők kiterjedése egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy nekivágjunk gyomot irtani. A szántóföldi gyomnövények ellen a folyamatos, megfelelő időpontokban történő talajműveléssel és a vegyszeres gyomirtással védekezhetünk. A gyomnövények elleni szerek kipusztítják az adott növényi kártevőt, a kultúrnövényt azonban megkímélik, így a haszonnövény nem szenved kárt a gyomirtás közben. Vegyszeres gyomirtás ugyanígy alkalmazható egy nagyobb konyhakertben is, ha a makacs gyomnövények nem akarnak eltűnni más megoldások során.
Címlapkép: Getty Images