Ijesztő paraziták lepték el az országot: átformálják, és irányítják a gazdatestet

HelloVidék 2024. május 12. 14:02

Az emberek az évszázadok során nagyon sokáig hajlamosak voltak úgy tekinteni a különféle élősködőkre, mint a legfőbb ellenségeikre. A legtöbben úgy vélték, hogy jelenlétük több kárt okoz, mint használ. Megfertőzik őket és a házi állatokat egyaránt. A legújabb kutatásoknak köszönhetően azonban úgy néz ki mindez már a múltté, és igenis nagy szükség van rájuk az ökoszisztéma számára.

Chelsea Wood, a washingtoni egyetem parazita ökológusa gyerekkorában rengeteg particsigát gyűjtött Long Island partjánál az Egyesült Államokban. Régebben a sziklákról szedte össze, majd vödörbe rakta, és hazavitte őket. Az újdonsült házi kedvenceit később ismét szabadjára engedte. Wood azt már csak évekkel később tudta meg, hogy ezek a csigák hemzsegtek az élősködőktől.

Egyes populációkban a fertőzöttségi arány eléri a 100 százalékot is, biomasszájuk sok esetben pedig 50 százaléka parazitákból állt. Tehát a csigák, amelyeket akkoriban összeszedtem, nem igazán nevezhetőek csigáknak, jobb elnevezés rájuk nézve a trematodák, vagyis élősködő szívóférgek, akik, saját céljaiknak megfelelően irányították a csigákat

- mondja Wood.

Wood még a hatvanas években ment el a Washington állambeli Titlow Beachre, ahol a part menti rákokból vettek mintát a kutatóegységeikkel. Akkoriban ez az ipari terület rendkívül szennyezett volt, fél évszázaddal később, amikor visszatértek ismét mintát gyűjteni már teljesen új környezettel szembesültek. A víz sokkal tisztább volt, a madarak boldogan repkedtek a part felett, de az igazi meglepetés nem ez volt, hanem hogy a vizsgálatok során megállapították, a rákok mostanra tele voltak trematode parazitákkal.

Fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában

A tudósok az elmúlt évtizedek során egyre többet tudnak az élősködőkről, sokan közülük úgy vélik, hogy jelenlétük jótékonyan hat az ökoszisztéma alakulását illetően. Ahhoz, hogy kicsit jobban megértsük az ok-okozati összefüggéseket érdemes egy másik példát előhozni a ragadozókkal összefüggésben.

Miután az 1920-as években megritkították a farkasokat a parkban a jávorszarvasok populációja döbbenetes mértékű emelkedésbe kezdett. A helyzet olyannyira tarthatatlanná vált, hogy az állatok elűzték a folyók partjáról a hódokat, akiknek a szerepe kulcsfontosságú volt a helyi folyók életének alakulásában, így rövidesen teljesen eltűntek a tavak, és jelentősen csökkent a vízszint is.

Az 1990-es években aztán egy óriási változás kezdődött a park életében, amikor farkasokat telepítettek, rövidesen ismét helyreállt a helyi ökoszisztéma. A Yellowstone-i szürke farkasok példája újfent megmutatta, hogy az ökoszisztémákat milyen mélyrehatóan alakítják olykor az élősködők.

Ott vannak még a fonálférgek, amelyek a vízben születnek, de életük nagy részét a szárazföldön töltik, a tücsök, vagy a pókok belsejében. Életük végére ezeknek a húrférgeknek vissza kell térniük a vízbe azért, hogy ismét párosodhassanak, Egyes húrférgek a növényeken tokozzák be magukat, és növényevő rovarok eszik meg őket (pl. szöcske, sáska, tücsök). A gazdában a húrféreglárva fokozatosan átalakul: féreggé fejlődik, eléri a végleges, kifejlett testméretet, de az ivarérettséget még nem. Hazánkban a húrférgek gazdái elsősorban futrinkafélék.

Bizonyos értelemben a patakok ökoszisztémája a különböző férgekre támaszkodik, a halak megeszik a vízbe kerülő bogarakat. Egy veszélyeztetett pisztrángfaj táplálékának a hatvan százaléka kizárólag ezektől a fertőzött bogaraktól származik. Egyes becslések szerint az állatvilág 40 százalékát a paraziták teszik ki. Mindamellett rengeteg olyan parazita van még a Földön, amiről még semmit se tudunk.

Az éghajlatváltozás miatt vélhetően egyre jobban elszaporodnak majd ezek az élősködök, legyen szó akár kullancsokról, vagy a a coccidioides gombáról, ami az olyan súlyos megbetegedésekért felelős, mint a völgyláz.

A legveszélyesebb magyar paraziták

Magyarországon a házi- és vadon élő állatokban lévő adult stádiumú trematodák előfordulása jól ismert. Ezek a puhatestűekben fejlődő cerkáriáiról szóló ismereteink hiányosak. A Magyarországon előforduló Trematoda csoportról először még az 1800-as évek végén számoltak be.

Hazánkban a féregfertőzések közül talán az egyik leggyakoribb, a Trichuris trichuria okozta trichuriasis. A fertőzöttek valós számát nehéz megítélni, miután a klinikai kép a szervezet általános állapotán kívül az élősködő férgek számától függ. A trichuriasis a település-egészségügyi-, és higiénés viszonyoktól függően különböző mértékben az ország egész területén előfordul. Miután ez a bélparazita a talaj útján terjed, ezért lényegesen nagyobb arányban található vidéken, mint a városi lakosság körében.

Középerős fertőzésben bizonytalan panaszok észlelhetők: étvágytalanság, hányinger, változó lokalizációjú hasi fájdalmak, melyekhez fogyás, illetve allergiás tünetek is társulhatnak.Súlyos fertőzésben – mely elsősorban a trópusi területeken fordul elő – idült, véres hasmenés a jellemző, melyhez anémia társul.

Hazánkban átlagosan 8-10%-ban fordul elő az orsóférgesség. Terjedése székletszóródással, a féregpetékkel szennyezett talajjal, tisztítatlan szennyvízzel öntözött, nyersen fogyasztott, mosatlan gyümölcs és zöldségfélék fogyasztásával történik. A terjedésben természeti tényezőkön kívül társadalmi tényezőknek (hiányos közművesítés, primitív személyi higiéné) is jelentős szerepük van.

A vékonybélben élősködő, és a félig emésztett béltartalommal táplálkozó férgek, a féregszámtól és az egyéni túlérzékenységtől függően, puffadást, hasi fájdalmat, periodikus hasmenést okozhatnak. Máskor a tünetek gyomor- vagy patkóbélfekélyt, néha hasi daganatot utánozhatnak. Toxikus hatásként idegrendszeri és allergiás tünetek jelenhetnek meg (pl. nyugtalanság, alvászavar, szédülés, orr- és végbélviszketés stb.).

Nem elhanyagolható a trichinellosis (fonalóckór) amellyel elsősorban azokon a területeken kell számolni, ahol hagyománya van a disznóvágásnak, az emberek előszeretettel fogyasztanak sertéshúst, nyers vagy csupán füstölt disznótoros ételeket, házikolbászt (főleg, ha vaddisznó húsával van keverve), illetve, ahol a háztáji sertéseket konyhai maradékokkal, húsételekkel is táplálják.

Forrás: modernfarmer.com

Címlapkép: Getty Images