Támad a szupervírus: óriási veszélybe kerülhetnek a hazai édesburgonya

HelloVidék 2024. június 28. 17:13

Eddig úgy tartották az édesburgonyát előállító kertészek, hogy ezzel a növénnyel hálás foglalkozni, mert kevés dolgot ad a növényvédelme. Nos, a magyar élelmiszerbiztonsági hatóság most rossz hírt közölt ez ügyben. Csongrád-Csanád vármegyében 12 dugvány-előállító fóliasátorban termesztett batátában mutattak ki egy veszélyes vírust - írta a Szabadföld, majd hozzátették, ez az úgynevezett klorotikus törpülést okozó vírus, melynek felbukkanását minden esetben kötelező jelenteniük a termesztőknek a hatóságok felé. Az Európa Unió ezt a vírust zárlati károsítóként a bejelentéskötelezett károsítók közé sorolja.


 

Az egész világon előforduló vírus Európában először 2002-ben Spanyolországban jelent meg, majd 2020-ban Portugália és Magyarország, 2022-ben Belgium, Görögország és Hollandia is igazolta a jelenlétét.

Az embert meg nem betegítő vírus a növényekben úgy okoz kárt, hogy a levelek, hajtások satnyák lesznek. A levél elszíneződhet – lilás vagy sárgás lesz –, foltok jelenhetnek meg rajta, a le­vél­erek­nél mozaikosodás alakulhat ki. A védekezéshez tartozik, hogy a vírusvektorok – levéltetvek, üvegházi molytetvek, poloskák, kabócák – ellen védekezni kell, mert ezek egyik növényről a másikra átvihetik a kórokozót. A szerszámokat, munkaruhát, lábbelit is fertőtleníteni kell gyakorta. A legfőbb szempont pedig a vírusmentes szaporítóanyag felhasználása.

Azt a gyakorlatot is érdemes kerülni, hogy étkezési batátából nevelnek sokan palántanövényeket, majd azt ültetik ki a kertbe. A Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus tüneteinek első észlelését követően a fertőzés gyanúját be kell jelenteni a területileg illetékes vármegyei kormányhivatalnak!

A 12 dugvány-előállító fólia­sátorban termesztett növényeket megsemmisítették, gyomirtózták, illetve beforgatták azokat a talajba.

Címlapkép: Getty Images