Sorra fagynak szét a vízórák: mutatjuk, hogyan kerülheted el a százezres bajt

HelloVidék   
  Megosztom
Sorra fagynak szét a vízórák: mutatjuk, hogyan kerülheted el a százezres bajt

Télen, hidegben bosszantó és legalább annyira költséges problémát jelent a vízvezetékek, csövek fagyása. Ha eljegesednek és adott esetben szétrepednek, időzített bombaként ketyegnek a ház körül. Hogyan lehet egyáltalán észre venni a jelenséget? Mit lehet ellene tenni, hogy megtörténjen? És akkor, ha már pácban vagyunk miatta? Összeszedtük a legpraktikusabb tudnivalókat és gyakorlati javaslatokat.

A fagyott vízcsövek komoly problémát jelentenek, ha igazán hidegre fordul az idő. Ha a víz megfagy bennük, könnyen szét is feszítheti őket. A nyomás, ami ilyenkor keletkezik, elég ahhoz, hogy széttörje, hiszen a csőben egy idő után nem lesz több hely a megnövekedett térfogatnak. Egy ilyen törött, megrepedt cső időzített bombaként ketyeg a házban és környékén: amíg a víz fagyott állapotban van, nem tud szivárogni, viszont ha jön egy kis enyhülés, minden eláraszt a megolvadt folyadék. A fagy miatt szétrepedt csővel nem jó viccelni:

A Fővárosi Vízművek a honlapján hívja fel a figyelmet a faggyal kapcsolatos veszélyekre, hiszen az elmúlt hetekben nem egyszer csúszott tartósan fagypont alá a hőmérő higanyszála az országban. A hosszan tartó hideg komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. Érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának és/vagy a vízelfolyás miatti magasabb vízdíjszámla költségeit, tanácsolják. A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. tájékoztatása szerint a leggyakoribb elfagyás a kiskerteknél, használaton kívüli ingatlanoknál és hétvégi házaknál tapasztalható. Az elfagyott szerkezetek cseréje akár 20.000 Ft, vagy azt meghaladó összeg is lehet.

A szabályozás szerint Magyarországon a felhasználóknak kell gondoskodniuk a vízmérők és a csövek védelméről, habár a bekötési vízmérő a víziközmű-szolgáltató tulajdona. Lakótelepi házak esetén a vízóra fagy elleni védelme a lakóközösség feladata. Hasonlóan szigorú szabályok vonatkoznak a vízóraaknák rendben tartására is. A minap az RTL Klub Híradója számolt be arról, hogy például Pécsen sokan egyáltalán nem rendeltetésszerűen használják: többek között krumplit tárolnak benne vagy dísznövényeiket teleltetik át, de az sem ritka, hogy szemetet szórnak bele.

A Haon.hu cikke is arra figyelmeztet, hogy a hideg időszakban érdemes időnként meggyőződni, hogy nem történt fagykár a telkünkön. Ha esetleg nem végeztünk el mindent a valódi tél beállta előtt, ajánlatos pótolni, hátha még megelőzhetjük a nagyobb bajt. Érdemes átnézni a tetőt, a falakat, az ereszt, a kerítést, a járdát, az ajtókat, az ablakokat és a vízvezetéket. A cikkben idézett szakértő szerint a hideg évszakban legtöbbször betonkárokhoz, falazatpótláshoz, szigetelések kijavításához kér segítséget a lakosság. Ezeknek a hibáknak az a jellegzetessége, hogy csak akkor derül rájuk fény, amikor már fizikai nyomot hagynak maguk után.

Mi a helyzet a vízcsövekkel?

Azok a csövek vannak kitéve leginkább a fagy veszélyeinek, amik

  • kültéri falon,
  • mosdókagyló, mosogató alatti szekrényben (különösen a kültéri falhoz közel),
  • fűtetlen beltéri helyiségben vagy alagsorban, pincében,
  • kültéri, kerti tömlőkhöz csatlakoztatott csapokhoz közel vannak.

Ha a vízcső már megfagyott, de még nem tört szét, minél hamarabb ki kellene olvasztani, hogy az igazán nagy bajt megelőzzük. A következőkben összegyűjtöttünk néhány technikát, aminek segítségével ezt megtehetjük, attól függően, hol található a probléma forrása. Fontos, hogy nyílt lángot semmiképp ne használjunk a művelethez! Tűzveszélyes, és roncsolhatja is a csövet, írja a The Spruce.

Hogyan állapítsuk meg a vízcső fagyását?

Ha a csapon megpróbáljuk engedni a vizet, de semmi nem jön, vagy épp csak csöpög, valószínűleg a jég blokkolja valamelyik részét. Ekkor minél hamarabb cselekedni kell, például a következő akcióterv szerint:

  • Zárjuk el a vizet lokálisan a csaptelepnél vagy a ház központi vízellátó szelepénél!
  • Nyissuk meg a csapot, akkor is, ha nem tudjuk, hol van pontosan az akadály!
  • Próbáljuk végigkövetni, hol halad át hideg területeken, például külső falon vagy fűtetlen helyiségben! Keressük meg azokat a részeit, amik el lehetnek jegesedve - lehet, hogy egy-egy helyen kissé meg is van vastagodva vagy repedezve.

Hogyan melegítsünk fel falban futó vízcsövet?

Ha megtaláltuk a fagyott, de még nem törött csövet, ám azt adott esetben a fal vagy a mennyezet takarja, három dolgot teteünk:

  1. Tekerjük fel a fűtést és várjunk. Ha arra gyanakszunk, hogy az érintett cső a konyhai mosogató vagy egy mosdó alatt, egy kis szekrény takarásában fut, nyissuk ki az ajtaját, hogy a hő könnyen eljusson a falhoz.
  2. Vágjuk ki a fal vagy a mennyezet azon részét, amin át hozzáférhetünk a cső fagyott részéhez, majd kezdjük el melegíteni.
  3. Használjunk infralámpát, hogy felmelegítsük a falnak azt a részét, ami mögött ott sejtjük a fagyott csövet. Az infralámpa azért jobb, mint az általában használatos hőlámpák, mert a fénye anélkül hatol át a levegőn, hogy melegítené, így több direkt, koncentrált hőenergiát lehet vele közvetíteni. Ráadásul így kevesebb esély van arra, hogy veszélyesen túlmelegszik a falfelület (például ha tapéta van rajta).

A szabadon lévő fagyott cső kiolvasztása

Ha az eljegesedett cső jól látható és hozzáférhető helyen van, jóval könnyebb a dolgunk. Bármelyik módszerrel is élünk, mindenképp úgy melegítsük, hogy a csapteleptől a fagyos rész felé haladunk. Ez megakadályozza, hogy a víz kiömöljön belőle, amikor felenged.

Hajszárítóval

Rendszerint ez a legkönnyebb és legbiztonságosabb mód. Ha a vízcső közel van a falhoz, tegyünk egy lapos tepsit mögé, hogy a hősugárzás a hátoldalát is érje.

Hőlámpával

Használhatunk infra- vagy izzós lámpát. Ha a cső közel van a falhoz, vessük be a tepsit, ugyanúgy, mint a hajszárítózásnál.

Hordozható fűtőtesttel

Egy kicsi, mégis nagy energiával működő fűtőtest nagyszerűen működik, ha a fagyott cső a mosogató vagy mosdó alatti szekrénykében van. Irányítsuk az eljegesedett részre.

Elektromos csőmelegítővel

Annyi a dolgunk vele, hogy körbetekerjük a csövön, és áram alá helyezzük, hőjét termosztáttal tudjuk szabályozni. Arra is jó, hogy megelőzés jelleggel védje a csöveket a hidegtől a kritikus területeken. Rajtuk is hagyhatjuk, elég akkor bekapcsolni, ha szükséges.

Fontos a megelőzés

Több intézkedést is tehetünk, hogy megakadályozzuk a csövek elfagyását vagy a probléma kiújulását.

  • Hagyjuk csöpögni, hajszélvékonyan csordogálni a csapot a nap vagy az éjszaka leghidegebb szakában! Ha folyamatosan áramlik a víz, a csövek nem hűlnek le fagypont alá, ezzel megvédhetjük őket a fagyástól. Senki nem szereti pazarolni a vizet, de ez a megoldás talán még mindig jobb, mint a széttört csövek okozta kárt megfizetni.
  • Ha szekrény takarja, nyissuk ki az ajtaját, hogy a helyiség meleg levegője elérje!
  • Tekerjük be a problémás csövet elektromos melegítővel, és kapcsoljuk be, ha különösen hidegre fordul az idő!
  • Szigetelhetjük is, például habbal. Különösen azokat, amik fűtetlen helyiségeken futnak keresztül. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a szigetelés csak lassítja a hő áramlását, nem védi meg a csövet a fagytól, ha a körülötte lévő levegő elég hideg hozzá.
  • Melegítsük permanensen a fűtetlen helyiséget, akár csak annyira, hogy ne legyen fagypont körüli! Ehhez ne használjunk hordozható fűtőtesteket, amiknek a működtetése állandó felügyeletet igényel.
  • Távolítsuk el a kerti csap tömlőit (locsolóvezetékeit), amik a kültéri csaptelepekhez vannak csatlakoztatva! Ha a csaptelep nem fagyálló, zárjuk el a vizet és ürítsük le a cső és a csap külső részét.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vízcső fagyás