Míg az élősertés ára a tavalyi rekordszint után az idén csökkenni kezdett, a boltokban a korábbinál jóval drágább sertéshússal találkozhatnak a vevők, írja a Magyar Nemzet. A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül májusban 537 forint volt egy kilogrammra vetítve. Ez mintegy négyszázalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi árszinthez képest.
A darabolt sertéshús, mint a karaj, a tarja vagy a comb feldolgozói értékesítési ára hat százalékkal nőtt ugyanekkor, a fogyasztók azonban még ennél is jelentősebb drágulással szembesülhetnek a húspultoknál. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis például
a rövidkaraj és a sertéscomb 23 százalékkal magasabb áron került a boltokba idén májusban, mint egy évvel korábban.
Menczel Edit, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára a lapnak elmondta: a hazai fogyasztói árakat minden esetben a kereskedelem határozza meg, alakulásuk pedig nem követi a feldolgozók átadási árait.
Az elmúlt hónapokban kutyaszorítóba kerültek a húsipari szereplők: a termelői árak az afrikai sertéspestis miatt rekordszintre emelkedtek, emellett a bérek és az energiaköltségek is nőttek, és a helyzeten a koronavírus-járvány sem segített. A járvány megfékezését szolgáló intézkedések mind a termelésben, mind a feldolgozásban érintett vállalkozások költségeit tovább növelték. A húsüzemeket érintő válság a legnagyobb hazai vágóhidat sem kerülte el, a Csányi Sándor tulajdonában álló mohácsi MCS Vágóhíd Zrt. tavaly mintegy ötmilliárd forintos veszteséget termelt.
Címlapkép: Getty Images