A minőségi éttermek, bisztrók, cukrászdák száma hónapról hónapra növekszik a tónál, a napokban a Balaton-felvidéken nyílt egy újabb étterem, ahol már az első napon telt ház volt. A következő három hónapban is hasonló érdeklődésre számíthatnak azok a vendéglátóhelyek, amelyek minőségi szolgáltatást nyújtanak.
Különösen ott várható sok látogató, ahol a helyi alapanyagokat is felhasználják, mert a vendégek egyre inkább értékelik a helyi, az adott térségre jellemző ízeket.
Az ilyen, egész évben nyitva tartó éttermek balatoni zászlóshajója a szemesi Kistücsök étterem, amely minősége minden más vendéglátóegység tulajdonosának etalonként szolgál. Itt különösen jól ötvözik a helyi ízeket, a szezonalitáson alapuló gasztronómiával. Csapody Balázs nevével fémjelzett étteremben kimondottan gyorsan követik világ trendjeit. Éppen ezért nem véletlen, hogy ebben a déli parti étteremben szinte minden magyar gasztroutazó megjelenik, aki ki van éhezve egy kis újdonságra – mondta Varga László.
Egyre nyitottabbak a magyarok
A magyarok a nagymama házias főztjei mellett egyre inkább nyitottak arra is, hogy megkóstolják a nemzetközi ízeket, illetve kipróbálják a világ gasztronómiai palettáján újdonságnak számító főzési technológiákkal készülő ételeket is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az említett finomságokért akár ötven-száz kilométert is hajlandóak utazni az emberek.
Ennek a vevői nyitottságnak is köszönhető, hogy ma már nem csak a kikötők közelében, hanem a Balaton partjától távolabb is érdemes vendéglátóhelyet nyitni. Jó példa erre a Tihanytól mintegy 25 kilométerre található Köveskál, amelyet sokan csak gasztrofaluként emlegetnek. Itt olyan neves éttermek találhatók, mint például a Kővirág étterem, a Mi a Kő étterem, a Pipacs vendéglő vagy a most megnyitott Káli Gourmet.
Négy-öt jó étterem egy kicsit sok lenne egy alig háromszáz fős faluban, ha nem lenne erre felé aktív turizmus. Ennyi jó étterem nem élhetne meg, ha a balatoni vendégek ne lennének egyre igényesebbek és nem szeretnék megismerni a helyi ízeket
– mondta a Balatoni Kör tagja.
Füstölt csokival is utazásra lehet csábítani az ínyenceket
A balatoni turizmusnak jót tesz az is, hogy egyre több vendég körében népszerűek a nemzetközileg is elismert magyar séfek, akik néhány napra a hazai, balatoni éttermekhez is elszerződnek. Köveskálon például néhány napja Horváth Zsolt, ismertebb nevén Kicsi Zso főzött. A sztárséf arról híres, hogy még a csokoládét is megfüstöli, mielőtt ráönti egy nem mindennapi sajttortájára.
Az elmúlt hétvégén különleges füstölési eljárással készítette el a húsételeket is, amelyeket a Káli Gourmetben fogyaszthattak el a turisták. Természetesen a különleges füstölt és BBQ ételek nem sokáig maradtak az asztalokon, ezért azt tervezik, hogy a sztárséfet ismét meghívják, hogy újabb gasztroturistákat csábítsanak a régióba.
A gasztrotérképek is befolyásolják a választást
A neves séfek mellett, kimondottan befolyásolják utazási kedvünket azok a listák és térképek, amelyeket egy-egy szervezet, vagy cég hoz létre. Ilyen például a Balatoni Kör kiadványa, amelyet minden évben kiadnak. Ez a a tó körüli minőségi vendéglátás színe - javát tartalmazza a Laposa Borbirtoktól a Söptei Pincészeten át, a Fürjes Udvarházig. Ennek segítségével, akár vallóban körbe is kóstolhatjuk a Balatont. - mondta Éskovács Péter, turisztikai tanácsadó. Aki ennél is több helyre szeretne eljutni, annak a Nagyon Balaton új kiadványát kell kézbe vennie, amelynek címe: 100 jó hely a Balatonnál. A külföldiek előszeretettel forgatják az általuk is ismert márkák listáit. Ilyen például a Trip Advisor, a világ egyik legnagyobb turisztikai ajánló oldala, amelynek komoly hatása lehet egy-egy étterem forgalmára.
A legjobb Balaton környéki helyek az idén:
- Füredi Fagyizó
- Vitorlás Bisztró Keszthely
- Várkávézó Szigliget
- Vitorlás Étterem Balatonlelle
- Villa Kabala Szigliget
- Mala Garden Restaurant
- Kistücsök Étterem Balatonszemes
- Macchiato Caffe & Lounge Hévíz
- Teri mama vendéglője Hévíz
- GUSTO13 Bistro & Delicate Veszprém
Címlapkép: Getty Images