Ezt ne hagyd ki, ha Villányban jársz: mutatjuk a programokat és a borkóstolókat

HelloVidék 2024. szeptember 19. 11:30

Az időjárás és a naptár is egyfelé mutat: gyorsan, de biztosan megérkezett az ősz. A nyári strandszezon után sokan másfajta kikapcsolódást keresnek, és Magyarország borvidékei kiváló őszi (és persze téli, tavaszi, sőt, nyári) programlehetőségeket kínálnak. Cikksorozatunkban most három klasszikus borvidékhez ajánlunk programokat: Egerhez, Etyekhez és Villányhoz. Kezdjük is az utóbbival!

Villány és környéke remek hely egy hosszúhétvégés, vagy akár egy egész hetes kiránduláshoz is, tele izgalmas látnivalókkal, kisebb és nagyobb borászatokkal.

A történelem és a várak kedvelői számára Siklós kihagyhatatlan látnivaló. A középkori vár nemcsak a történelem szerelmeseinek érdekes, hanem gyönyörű panorámát is nyújt a környező vidékre. A várban állandó kiállítások és különféle rendezvények várják a látogatókat, 9.30-tól 17 óráig. Érdekesség, hogy a vár egy legendás történelmi filmsorozat, a Tenkes kapitánya forgatási helyszínéül is szolgált. Ha pedig a természet szerelmese vagy, a Tenkes-hegy ideális túrahelyszín lehet. A hegyen több túraútvonalat is találhatsz, amelyek különböző nehézségi fokozatúak.

A Siklósi vár Fotó: Getty Images

A Harkányi Gyógyfürdő világhírű gyógyvize miatt látogatott célpont. A gyógyvíz kénes, és kiváló hatású reumatikus, mozgásszervi problémákra. A fürdő kellemes kikapcsolódást nyújt, akár pihenni, akár gyógyulni szeretnénk. A 2003-ban felújított gyógyfürdőben egy teljesen, egy félig fedett és egy szabad gyógymedence összesen 2 ezer m2 vízfelszínnel, 34-38 C° víz hőfokkal biztosítja vendégeinknek a gyógyulást, pihenést. Strand és gyógymedencéik mellett a pihenni vágyókat egész évben havonta megújuló wellness és spa szolgálatásokkal, a rehabilitációra érkezőket pedig a termálvíz jótékony hatására épülő gyógykezelésekkel is várják.

A kirándulók kedvence a Szársomlyó lábánál található Szoborpark, ami egy különleges szabadtéri kiállítás, ahol a szobrok és a természet szimbiózisban léteznek. A parkban sétálva modern szobrokat csodálhatsz meg, miközben a hegy impozáns látványát élvezheted. Érdemes felkeresni a Máriagyűdi Bazilikát, ami egy különleges hangulatú, békés, spirituális hely, ahol sokan találnak lelki feltöltődést. A kegyhely már a középkor óta ismert zarándokhely, és festői környezetben található. A borvidék része Palkonya, ami egy apró, bájos falucska: a település 53 présházból álló pincefaluja műemlékvédelem alatt áll. Ha egy csendes, festői falusi élményre vágysz, Palkonya kiváló hely egy sétára.

A borvidék az elmúlt években komoly fejlődésen ment át a gasztronómia szempontjából. Kisharsányban található a vidéki Magyarország egyik legszínvonalasabb fine dining étterme, a Góré: itt szezonális menüsorokkal, különleges, helyi alapanyagokkal és skandináv típusú csúcskonyhával várják a vendégeket. Sokan ismerik Palkonyán a Palkonyha nevű éttermet is, ami kulináris műhelyként, vidéki lakásétteremként határozza meg magát, és családias vendéglátással várja a látogatókat. Villányban, a Sauska borház éttermében (Sauska 48) a neves séf, Bicsár Attila konyhájával találkozhatnak az ínyencek: az ételek természetesen saját borpárosítással (köztük a Tokaji borvidékről származó tételekkel is) érkeznek.

És ha már a boroknál tartunk

Egyetlen villányi utazás sem elképzelhető a borok nélkül. Magyarország egyik legdélebbi borvidékének története a Római Birodalom idejére nyúlik vissza, de természetesen a középkorban sem állt meg itt a szőlőtermelés és borkészítés, ugyanakkor a 18. század végén német telepesek érkezésével alakultak ki a ma is álló pincesorok számos borvidéki településen, például Villányban, Villánykövesden vagy Palkonyán.

A nagy borászatok között találjuk a fentebb már említett Sauskát: területeinken a világfajták – cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és syrah – mellett nagy figyelmet fordítanak az őshonos kadarkára és kékfrankosra. Céljuk, hogy a borvidéki tudásra és tradíciókra építve a legmodernebb szőlészeti és borászati ismeretek integrálásával mutassák meg Villány 21. századi arcát. Érdemes megkóstolni a Sauska Cuvée 7-et: a név villányi és siklósi termőterületekről származó testes vörösborokat jelöl.

Palkonyai pincesor Fotó: Getty Images

Vezetett kóstolóik különleges élmény jelentenek azoknak, akik szeretnének többet megtudni szőlészetről, borászatról és a borvidékről. Rendszeres kóstolóikon (szerdától-vasárnapig) a részvétel előzetes foglalással lehetséges, és akár egy ebéddel, vacsorával is összeköthető.

Különleges pincelátogatást kínál Villány határában a Jammertal (címlapképünkön) is: Kövesdi Zsófia borász és munkatársai nem követi a manapság oly bevált középszerű konformista trendeket. Maguk állítják magasra a mércét, és luxus termékeket készítenek igényes közönség számára, ennek minden nehézségét és kockázatát vállalva. A borászatban csúcstechnológiájú eszközparkkal dolgoznak: az üzem 500 ezer palack prémium vörösborra van optimalizálva. Barrique hordóik száma meghaladja az 800 darabot.

Természetesen a borokhoz több izgalmas rendezvény is kapcsolódik: szeptember 21-24 között például a 28. Európai Bordalfesztivált nem érdemes kihagyni, hiszen három napon keresztül több helyszínen számos koncerttel és nyitott pincékkel várják az érdeklődőket. A programsorozat részeként szeptember 21-én tartják a XIII. Villányi Prémium Bormustrát, melynek keretében 11 kiállító több tucat tételét kóstolhatjuk végig egyetlen jeggyel, a program pedig a 28. Európai Bordalfesztivál Gálakoncertjével zárul.

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio