A nyári strandszezon után sokan keresik az aktív turizmust, hiszen az ősz a hosszú séták, az izgalmas túrák, a városlátogatások és a borkóstolók időszaka, Magyarország borvidékei pedig kiváló programlehetőségeket kínálnak. Cikksorozatunkban három klasszikus borvidékhez ajánlunk programokat: az Etyek-Budaihoz, Egerhez és Villányhoz. Nézzük, mit tartogat számunkra az Egri borvidék!
Eger Magyarország egyik leglátogatottabb városa: a hevesi vármegyeszékhelyt minden évszakban sok turista, borkedvelő, történelem iránt érdeklődő keresi fel Magyarországról és külföldről is.
Az Egri vár és Múzeum meglátogatása szinte kötelező, nem csak osztálykirándulóknak érdekes, sőt, még a panoráma is kiváló. Felfedezhetjük a híres ostrom történetét, sétálhatunk a vár falain, a vár szomszédságában pedig megtekinthetjük a város legismertebb írójának, Gárdonyi Gézának a házát is.
A monumentális Egri Bazilika mellett nem érdemes kihagyni a török időkből fennmaradt Minaretet sem, amely Magyarország egyik legmagasabb középkori műemléke. A város szívében található hangulatos tér kiváló hely sétára és kávézásra, a környéken számos étterem és kávézó található.
Bikavér és Csillag
Természetesen egyetlen egri kirándulás sem maradhat borkóstoló nélkül. Bár a borvidék Magyarország egyik legnagyobbja és meglehetősen szerteágazó, számos borkóstolási, pincelátogatási lehetőség vár ránk a városban és környékén is.
Az egri borvidék hazai viszonylatban a hűvösebb klímájú területek közé tartozik. Ebből eredően a jól megtartott illatok és szép savak hazája. Változatos talajokon terem a szőlő, ami komoly stílusbeli különbségeket eredményez.
A legtöbbeknek természetesen az Egri Bikavér jut eszükbe a borvidék neve hallatán: az Egri Bikavér legalább négy szőlőfajtából házasított vörösbor. Az alapját adó kékfrankos, a borvidék vulkanikus talaja és hűvös klímája teszi egyedivé ezt a bortípust.
A borvidékre régóta jellemző házasítási tradíciónak 2010-ben adtak a helyi borászok intézményesített formát az Egri Csillag nevű fehérbor megalkotásával. A párjának számító Bikavérhez hasonlóan a Csillag is legalább négy szőlőfajtából házasítható.
A 30 éves múltra visszatekintő Gál Tibor Pincészet az Egri Borvidék szívében található. A családi borászat 37 hektáron gazdálkodik organikus szemléletmódra törekedve és évente 180 ezer palack bort állít elő.
A borok többsége házasítás, ami a helyi fajtákon alapszik. Ezek mind megkóstolhatók a pincészethez tartozó belvárosi Fúzió borbárban, ahol az italokhoz hidegtálakat és tapasokat is kérhetünk. A pincészet emellett városnéző túrákat is szervez Gál Veronika háziasszony vezetésével, ami során a résztvevők Eger nevezetességeit pár pohár borral a kezükben járhatják végig.
A Bukolyi Marcell Borászat családi vállalkozásként 18 éve foglalkozik bortermeléssel 14 hektáros saját ültetvényükön, ami az Egri Borvidék egyetlen 100%-ban organikus szőlőbirtoka. Boraikat a tiszta, kifinomult ízvilág jellemzi a kíméletes, érett és egészséges szőlőből való adalékmentes borkészítés jegyében. Pincelátogatásra előzetes egyeztetés után, alkalmi jelleggel van lehetőség.
Egerben szinte minden hónapban találhatunk borhoz, gasztronómiához kapcsolódó rendezvényt: az Egri Bikavér napját minden évben október 18-án ünneplik, amely alkalmából idén is összeállítottak egy izgalmas Egri Bikavér Gasztro Napok programsorozatot. Ennek része több borkóstoló, főzőverseny, pincetúra és vacsoraest is.
A régió novemberi boros programjaiért érdemes böngészni a libabor.hu oldalt, hiszen a Márton-napi borheteken november 1-17 között számos borászat kedvezményekkel és különleges ajánlatokkal várja a fogyasztókat.
Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a Magyar Bormarketing Ügynökség Mi folyik itt? Borok járatlan utakon kampánya támogatta. További programötleteket ide kattintva találsz.
Címlapkép: Getty Images