Szórják a pénzt Békéscsabán: most nagyon jól járnak a helyi vállalkozók, iskolások és gazdálkodók is

MTI   
  Megosztom
Szórják a pénzt Békéscsabán: most nagyon jól járnak a helyi vállalkozók, iskolások és gazdálkodók is

Több támogatási programról is határozott a békéscsabai közgyűlés csütörtökön. Határoztak arról, hogy az idei költségvetésből 15 millió forintot biztosítanak a vállalkozásfejlesztési célelőirányzatra, és elfogadtak egy 2024-2027-re vonatkozó vállalkozásfejlesztési támogatási programot a város területén működő mikro- és kisvállalkozások, valamint egyéni vállalkozók gép- és technológiafejlesztésére. A vissza nem térítendő támogatás a megvalósított gép- vagy technológiafejlesztő beruházás összköltségének legfeljebb 50 százaléka, de maximum 750 ezer forint lehet. A támogatásra pályázni kell.

Határoztak a képviselők egy új vállalkozói mikrohitel kamattámogatási programról is: ötmillió forintot adnak a Békés Vármegyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által kezelt mikrohitel programnak; az alapítvány a részére átadott pénzeszközt békéscsabai székhellyel vagy telephellyel rendelkező mikrovállalkozások által igénybe vett hitel kamattámogatására használhatja fel.

Az alapítvány által támogatott hitel 2025. december 31-ig igényelhető; futamideje 36 hónap; feltétele, hogy a vállalkozás a jogviszony végéig megtartja a munkavállalói létszámát. Szarvas Péter polgármester az ülésen úgy fogalmazott,

ebben a forrásszűke időszakban szerencse, hogy ilyen csekély összeget is tudnak nyújtani. A korábbi hasonló programot 11 vállalkozás vette igénybe

- hangzott el.

Ötmillió forintos kerettel jóváhagyták a városi tanulmányi ösztöndíj-programot is. Eszerint békéscsabai lakóhelyű, 10., 11. és 12. évfolyamos gimnáziumi, szakgimnáziumi tanulók részesülhetnek 50 ezer forintos támogatásban, ha legalább 4,8-as tanulmányi átlagot érnek el a tanévben. A határozatban olvasható, hogy az első félév végén 116 békéscsabai diák érte el ezt a szintet, amely meghaladja a keretet; emiatt meghagyták, hogy azt - az ösztöndíjjal érintett tanulók létszámának függvényében - elképzelhető, hogy módosítani kell majd.

A közgyűlés elfogadta a 40 oldalas tanya- és külterület fejlesztési koncepciót is, amely - mint az előterjesztésben írták - megalapozó dokumentuma lehet fejlesztési pályázatok beadásának. Szente Béla az ülésen elmondta, egy 2023-as törvény módosította a tanya meghatározását, Békéscsabán 1015 lakóingatlan sorolható ide, 1888-an élnek a tanyavilágban, 18 százalékuk 65 év feletti.

A békési megyeszékhely az egyik legnagyobb tanyás külterülettel rendelkező alföldi település

- olvasható az előterjesztésben is. Megjegyezte, hasonló számok voltak 2010-ben is, így kijelenthető, hogy

nem csökken drámaian a tanyán élők száma.

Hozzátette: mintegy 700 emberrel nőtt, az ideiglenesen tanyán élők vagy kétlaki életet élők száma.

Az előterjesztés szerint a tanyafejlesztési program javíthatja a tanyai életminőség, valamint gazdálkodás jellemzőit. A programban kiemelten foglalkoznak a helyi termékek piacra jutásának lehetőségeivel; emellett segítheti a dűlőúthálózat infrastrukturális fejlesztését, a parlagfű-mentesítés elterjesztését, erdősítést, meglévő erdősávok kitisztítását, dűlőutak fásítását, a tanyán élők saját erőből történő tanyakörnyezeti felújításait (tanyaudvar, vízelvezető és csatornarendszer, áramellátás), az érintett tanyás területek a mainál rendezettebb arculatának alakulását.

A képviselők úgy döntöttek, hogy a 2024-2029-es időszakra elfogadott programot kétévente felülvizsgálják és minden évben cselekvési tervet készítenek, "a szükséges és megengedhető pénzügyi források hozzárendelésével". Valamennyi határozati javaslatot a jelen lévő 16 képviselő egyhangúlag elfogadta.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

békéscsaba

támogatás

gazdálkodók

iskolások

kisvállalkozások

kisvállalkozók