Filléres italok, amiket mindig feldob egy kis méz: így készíts otthon friss, gyümölcsös limonádét

HelloVidék   
  Megosztom
Filléres italok, amiket mindig feldob egy kis méz: így készíts otthon friss, gyümölcsös limonádét

A nyári hőséget nem lehet máshogy elviselni, mint árnyékba húzódva, hűs italokat kortyolgatva. Meleg időben érdemes kerülni az alkoholos termékeket és inkább arra kell törekedni, hogy 2-3 liter vizet fogyasszunk el naponta. Ha nem igazán rajongunk a sima vízért, érdemes limonádékat készíteni, hiszen fillérekből összedobhatunk egy-egy ilyen hűsítő nedüt, melyek ízvilágát saját kedvünkre igazíthatjuk. Nyári estéken pedig, mikor az árnyékos teraszon összegyűlik a család, szempillantás alatt elfogynak ezek az otthon készült ízes vizek. Összegyűjtöttünk most mi is négy receptet, amiket bármikor összedobhatsz.

Kellemes hőmérsékletű nyári hétvégének nézünk elébe az Időkép előrejelzése szerint. Szombaton a Dunától keletre elszórtan számíthatunk záporokra, zivatarokra, a Dunántúlon elvétve valószínű egy-egy zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati szél továbbra is élénk, helyenként erős lesz. Hajnalban 12-17, a legmelegebb délutáni órákban viszont 25-30 fokot mérhetünk.

Vasárnap a változóan felhős idő mellett ismét az északi, északkeleti megyékben alakulhat ki elszórt jelleggel kisebb zápor, zivatar. Helyenként élénk lehet az északias szél. Délután ismét meleg, 26-32 fok várható. Hétfőn a napos-gomolyfelhős időben elszórtan alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. A szél helyenként felélénkül, délután 26-32 fok valószínű. Keddtől erősödik a nappali felmelegedés, délután már ismét jön a hőség, 28-34 fok valószínű. A napsütésé lesz a főszerep, kisebb zápor legfeljebb néhol fordulhat elő. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik.

Hiába az eső, készülni kell a melegre

Mivel az esők náhány órára felfrissíthetik a levegőt, de délutánra, estére visszatér majd a meleg. Ennek mentén érdemes felkészülni a melegebb napokra és feltankolni hűsítő italokból. Éppen ezért most hoztunk négy limonádé receptet, melyek amellett, hogy természetes alapanyagokból készülnek, fillérekből összedobhatók.

A receptek legfontosabb alapanyag mindegyik ital esetében a méz, hiszen sokkal másabb ízt kölcsönöz az italoknak, mint egyéb más édesítőszerek. Ráadásul, ha magyar mézet választunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy letettük a voksunkat a minőségi termékek mellett.

Íme a négy mézes limonádé recept

1. Mézes, gyömbéres limonádé

Hozzávalók:

  • 2,5 dl méz
  • 2,5 dl víz
  • 5 dkg gyömbér (tisztított)
  • 1 dl citromlé
  • 1,5 l ásványvíz
  • menta ízlés szerint a díszítéshez

Elkészítés:

Először is elkészítjük a szirupot. A gyömbért vékony szeletekre vágjuk, és egy kisebb fazékba tesszük. Hozzáadjuk a mézet és a sima vizet, majd közepes lángon forrásig melegítjük. 5 percig gyöngyözve forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és hűlni hagyjuk. Ha a szirup kihűlt, egy nagy kancsóba szűrjük, így eltávolítva belőle a gyömbérszeleteket, hozzáadjuk a citromlevet, elkeverjük. Felöntjük a szénsavas ásványvízzel, majd poharakba töltjük, mentával díszíthetjük.

2. Mézes, málnás limonádé

Hozzávalók:

  • 250 g málna
  • 1 citromból nyert citromlé
  • 1 ek gyömbér (reszelt)
  • 1 ek méz
  • 0,8 l ásványvíz

Elkészítés:

A málnát a citromlével, gyömbérrel és a mézzel egy mixerbe tesszük, pürésítjük. Felöntjük a víz felével, és röviden összemixeljük, majd egy sűrű szitán átszűrjük. Felöntjük a maradék vízzel. Citromlével és mézzel ízesíthetjük. Jégkockákra öntjük, és máris fogyaszhatjuk.

3. Mézes, citrusos limonádé

Hozzávalók:

  • 1 db citrom
  • 2 db narancs
  • 1 db lime
  • 3 ek méz (ízlés szerint)
  • 2 l víz

Elkészítés:

A mézet elkeverjük egy kis meleg vízben. Feldaraboljuk a citromot, a narancsot és a lime-ot, majd összezúzzuk és hozzáadjuk a mézes léhez. Ezután felengedjük hideg vízzel, és hűtőbe tesszük, vagy jégkockával akár azonnal fogyaszthatjuk is.

4. Mézes, áfonyás limonádé

Hozzávalók:

  • 15 dkg áfonya
  • 3 dkg barna cukor
  • 0.5 citromból nyert citromlé
  • 1 dl víz
  • 2 szál kakukkfű

    Elkészítés
    Az áfonyát, a kakukkfüvet, a cukrot, a citromot és a vizet egy kisebb lábosba tesszük, és 10-15 perc alatt pépesre főzzük.
    Megvárjuk, míg kicsit kihűl, és egy kisebb szűrőn átpasszírozzuk a levet.
    A szirupot ízlés szerinti mennyiségű vízzel felöntjük, kakukkfűágacskával, citrommal, jégkockával kínáljuk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

limonádé

méz

mézes limonádé

hőség

ital

meleg

nyár

nyári ital