Letesztelték a magyar görögdinnyét: kiderült, hol, milyen minőségre számíthatunk
Július 15-31. között országszerte a görögdinnye értékesítésre fókuszáltak a zöldség-gyümölcs minőségellenőrök a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen.
Július 15-31. között országszerte a görögdinnye értékesítésre fókuszáltak a zöldség-gyümölcs minőségellenőrök a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen.
A választék rendkívül széles, választhatunk magnélkülit, nagy és kis dinnyét, illetve piros- és sárgabélűt.
Elindult a magyar dinnye értékesítése, a nyári időszakban várhatóan 125-130 ezer tonna görögdiny-nyét és a becslések szerint 10-12 ezer tonna sárgadinnyét takarítanak be a hazai termelők a földek-ről.
A szélsőségesen tavaszi időjárás miatt később ültették el a dinnyepalántákat, így egy héttel később kezdődött a szezon. Viszont jó hír, hogy, amint júliustól bekerült az üzletekbe a magyar dinnye, egyre inkább kiszorította az importot a magyar áru.
A magyar dinnyetermelők jó minőségű, piacképes árut termelnek, amihez hozzájárul az utóbbi években végrehajtott technológiai váltás is.
Egyetlen dologban nem foglalnak állást a szakértők, hogy milyen „iskola” szerint válasszunk dinnyét, kopogtatással, alakra, színre és még sorolhatnánk.
A dinnye egészséges és finom gyümölcs, ráadásul a termőföldek csökkenése ellenére is rengeteg termett belőle idén. Valami mégis félremehetett az értékesítés során, ugyanis elhagyott, gazdátlan földeken rothadnak a sok görögdinnye.
A hűvös és esős időjárási viszonyok miatt idén júliusra tolódott a hazai dinnyeszezon indulása. A mai nappal megkezdődött a magyar termesztésű gyümölcsök szállítása a magyar cégek raktáraiba, első körben a hazai beszállítók a magvas görögdinnyéket szállítják.