Kiderült, mit gondolnak a magyar édesanyák az új családvédelmi akciótervről

MTI   
  Megosztom
Kiderült, mit gondolnak a magyar édesanyák az új családvédelmi akciótervről

A kisgyermekes édesanyák 98,6 százaléka egyetért a családvédelmi akciótervvel és 64 százalékuk tervezi legalább az egyik lehetőség igénybevételét - derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) friss közvélemény-kutatásából.

A Kincs ötszáz, öt év alatti gyereket nevelő édesanyát kérdezett meg reprezentatív közvélemény-kutatása során. A kisgyerekes anyák átlagosan hétből hat intézkedéssel értenek egyet. Legtöbben, a válaszadók 95 százaléka, a bölcsődefejlesztésekkel, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítésével és a fiatal házasok gyermekvállalási kölcsönével ért egyet, ezt követi a lakáshitel-elengedés (86,5 százalék), a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása (80,7 százalék), a nagyszülői gyed (79 százalék) és a négygyermekes anyák szja-mentessége (78,5 százalék).

Arra a kérdésre, hogy az intézkedések közül melyiket tervezik igénybe venni, a megkérdezettek 64 százaléka válaszolt úgy, hogy legalább egy lehetőséggel szeretne élni, átlagosan 1,55 intézkedést vennének igénybe az édesanyák.

Az anyák 18,2 százaléka tervezi, hogy felveszi a fiatal házasok gyermekvállalási kölcsönét, 36,4 százalékuk a csokot, 21,8 százalékuk él a jelzáloghitel-elengedésével, 9,6 százalékuk a négygyermekesek szja-mentességével, 28,1 százalékuk igénybe veszi az autóvásárlási támogatást, 31 százalékuk használja majd a bölcsődéket, továbbá 11,3 százalékuk élne a nagyszülői gyed lehetőségével.

A megkérdezettek közül a gyermekvállalási kölcsön, a bölcsődefejlesztés és a nagyszülői gyed az egygyermekesek körében a legnépszerűbb, míg az autóvásárlási támogatás és a négygyermekes anyák szja-mentessége értelemszerűen a nagycsaládosok körében népszerű.

A megkérdezettek fele (49,2 százalék) nyilatkozott úgy, hogy öt éven belül szeretne újabb gyereket. Az egygyermekesek 71,5 százaléka, a kétgyermekesek 36 százaléka, a három gyerekesek 18 százaléka tervez újabb gyereket a következő öt évben.

A telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást február 14-15-én végezték, és ötszáz, legalább egy öt év alatti gyereket nevelő kisgyermekes édesanyát kérdeztek meg. Az országos, területileg reprezentatív mintában kétszáz egygyermekes, kétszáz kétgyermekes és száz három- vagy többgyermekes anya szerepelt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

család

felmérés

kutatás

családvédelmi akcióterv

gyermekvállalás

támogatás

pénz

hitel

gazdaság

demográfia

családtámogatás