Nők véleménye a nőnapról: ajándékot kapnak a párjuktól, segítséget már kevésbé

HelloVidék   
  Megosztom
Nők véleménye a nőnapról: ajándékot kapnak a párjuktól, segítséget már kevésbé

Százból 84 nőnek kedveskedik párja nőnap alkalmából. A párkapcsolatban élő magyar nők hatvan százaléka kap valamilyen segítséget a házimunkában: a férfiak leginkább a bevásárlásban segítenek és kiürítik a szemetet. Ettől függetlenül a nők zöme több mint 8 órát tölt hetente házimunkával, és „énidőre” egyötödüknek csupán heti egy-két óra jut, derült ki a Nielsen 2019 februárjában a nőnap kapcsán 800 fő megkérdezésével végzett országos, reprezentatív felméréséből.

Nem mennek el szó nélkül a nőnap mellett a férfiak: a megkérdezett, párkapcsolatban élő nők 84 százaléka úgy nyilatkozott, partnere kedveskedik neki március 8-án. A férfiak négyötöde (80+%) emellett születés- és névnapok, valamint karácsony alkalmával lepi meg kedvesét. Az évfordulók tekintetében már kevésbé aktívak, a nők 57 százaléka kap ilyenkor figyelmességet. A nők 8 százaléka semmilyen alkalomból nem kap ajándékot.

A háztartási feladatokat illető munkamegosztásról érdeklődve kiderült, hogy otthon a férfiak 57 százaléka segít be, ráadásul szerencsére „önként és dalolva” (10-ből 9 esetben). A nőknek leginkább a bevásárlásban (78%) és a kuka kiürítésében (76%) nyújtanak segítő kezet. Százból hatvan nőnek segít a párja az olyan általános takarítási munkákban, mint például a porszívózás és felmosás. A gyerekekkel kapcsolatos feladatok (uzsonnakészítés, fuvarozás; stb.) is javarészt a nőkre hárulnak: közel kétharmaduk saját maga végzi el.

A mosogatásban már inkább egyedül maradnak a nők, a megkérdezettek csupán harmada kap ebben támogatást. A főzés sem nagy favorit, ezzel a nők háromnegyede egyedül marad. Ennél már csak a mosás és teregetés terén kapnak kevesebb segítséget. Öröm az ürömben, hogy a partneri hozzájárulás rendszeres, 10-ből 8 nő hetente többször számíthat társára a házimunkában.

„Az ún. "énidő" tekintetében, vagyis amikor valaki teljes mértékben saját kedvtelésének hódol, nincsenek eleresztve a magyar nők” – mondta Szűcs-Villányi Ágnes, a Nielsen Magyarország ügyvezető igazgatója. „Egyharmaduknak legfeljebb két óra jut saját magára, 100-ból 7 nő pedig egyáltalán nem tud időt szakítani arra, hogy csak magával foglalkozzon. Egyötödük szerencsés, hiszen akár hetente hét vagy több óra is jut a hobbijára.”

Ha már szabadidő, akkor a legkedveltebb tevékenység a filmezés, méghozzá otthon. Ezt a válaszadók több mint fele nevezte meg fő kikapcsolódási tevékenységként. Az olvasás (35%), az utazás és a kirándulás is közkedvelt (35%). A magyar nők közel egyötöde hobbiból süt-főz szívesen, de a kertészkedés is hasonlóan népszerű. Érdekesség, hogy az olyan rekreációs aktivitások, mint pl. a rajzolás, varrás, hímzés, barkácsolás csupán a nők nyolc százaléka szemében vonzó.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nőnap

ajándék

otthoni munkamegosztás

férfiak

nők

házimunka

énidő