Már készül a Takarék Csoport a babaváró hitelre: tízezer érdeklődőre számítanak

HelloVidék   
  Megosztom
Már készül a Takarék Csoport a babaváró hitelre: tízezer érdeklődőre számítanak

Megközelítőleg tízezer ügyletre és mintegy hatvan milliárd forint babaváró hitel kihelyezésére számít 2022 végéig a Takarék Csoport. A pénzintézetnél felkészültek a július elsejét követő nagyszámú érdeklődő fogadására. Azzal számolnak, hogy egy átlagos jövedelemmel rendelkező háztartás várhatóan öt-nyolc millió forint szabad felhasználású, kamatmentes kölcsön felvételére lesz hitelképes.

A közelmúltban elfogadott jogszabály szerint a kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg. A babaváró hitel kamatmentes és szabad felhasználású, továbbá ingatlanfedezet sem szükséges hozzá, írja közleményében a Takarék Csoport.

A hitel vissza nem térítendő támogatássá alakulhat: a második (a hitelfelvételt követően születő vagy örökbefogadott) gyermek érkezése után az aktuális tartozás 30 százalékát engedik el, a harmadik után az egészet, valamint a gyermek érkezése után akár kérhető a törlesztés 3 évre történő felfüggesztése. A hitel legfeljebb 10 millió forintig, maximum 20 évre és a támogatott időszak alatt legfeljebb havi 50 ezer forintos törlesztőrészlettel vehető fel. A hitelintézetek saját általános belső szabályaik szerint minősíthetik hitelképesnek az igénylőket, ezért a Takarék Csoport elemzői úgy vélik, egy átlagos jövedelemmel rendelkező háztartás várhatóan öt-nyolc millió forint hitelösszegre lesz hitelképes.

A Takarék Csoport várakozásai szerint az ügyfelek az öt év alatt több kisebb összegű személyi kölcsönnel tervezett beruházásokat valósítanak majd meg a babaváró hitelből. A pénzintézet szakértői úgy vélik, hogy az egyszeri alkalommal felvehető babaváró hitel akár a kisebb összegű jelzáloghitelek helyettesítő terméke is lehet, hiszen hasonló futamidőre, kamatmentesen nyújt finanszírozási lehetőséget tízmillió forintig, így főként az alacsonyabb összegű lakásvásárlás vagy korszerűsítés, felújítás célú jelzáloghitelek esetén is jelentkezhet a kiszorító hatása.

2022 végéig megközelítőleg hatvan milliárd forint babaváró hitel kihelyezésével számol a Takarék Csoport, mintegy tízezer ügyfél esetében. A pénzintézet felkészült a hitel július 1-ét követő indulása után várható nagyszámú érdeklődőre. Arra számítanak, hogy az egyetlen alkalommal felvehető babaváró hitelt túlnyomó részben idén igénylik majd a jogosultak. Javasolják azonban, hogy mindenki egyénileg mérlegelje a lehetőségeit és általános megállapítások alapján hozott pénzügyi döntés helyett egyeztessen a bankcsoport szakértőivel, hogy megtalálhassák a személyre szabott legkedvezőbb megoldást céljaik megvalósításához.

A benyújtást követő tíz napon belül kell elbírálniuk a folyósító hitelintézeteknek a hitelkérelmet. Nem számítható fel díj a kölcsön elbírálásáért, folyósításáért és előtörlesztéséért sem, viszont az államnak évente a fennálló kötelezettség 0,5 százalékának megfelelő díj jár egy év alatt. A hitel azáltal kamatmentes az ügyfél számára, hogy az állam a hitelkamattal megegyező mértékben kamattámogatást nyújt hozzá.

A jogszabályi feltételek teljesítése esetén az ügyfél számára a futamidő végéig kamatmentes marad, ellenkező esetben a hitel átárazásra kerül az 5 éves kamatperiódus végén az aktuális referencia kamatnak megfelelően, valamint, a kamatfelár 3 százalékponttal nő, így a jelenlegi kamatkörnyezet feltételezésével 8 százalék körüli mértékre árazódik át a kölcsön, a kamatkörnyezet változása esetén azonban az átárazott kölcsön hitelkamata ennél akár jóval magasabb mérték is lehet. Az átárazáson túl, ebben az esetben vissza kell fizetni a már igénybe vett kamattámogatást, amely a jelenlegi kamatkörnyezet alapján a felvett hitelösszeg nagyságrendileg 20 százalékát jelenti egyösszegű kötelezettségként, amely a háztartás részére jelentős terhet jelenthet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarék csoport

babaváró hitel