Családok, figyelem: fontos határidő közeleg

MTI   
  Megosztom
Családok, figyelem: fontos határidő közeleg

Július elsején lép hatályba a hétpontos családvédelmi akcióterv négy eleme - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin közölte, hogy a kormány tájékoztató kampányt indít ezen lehetőségek megismertetésére: a babaváró támogatást, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kedvezményes hitelt, a jelzáloghitelek egy részének elengedését és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását kisfilmeken és plakátokon is bemutatják.

A harminc másodperces, figyelemfelkeltő kisfilmek hagyományos, kézzel készült animációk, amelyek a gyerekrajzok világába ágyazva jelenítik meg a legfontosabb információkat. A támogatások részletei és az igénylés feltételei megtalálhatók a megújult csalad.hu oldalon is, amelyen egyébként további, a családokat érintő információk is elérhetők közérthető formában. Magyarországon a kormány családpolitikája a gyerekeket helyezi előtérbe, ezért segítik a fiatalokat, hogy annyi gyerekük lehessen, amennyit szeretnének és akkor, amikor szeretnék. A már gyereket nevelőket is támogatni fogja a kormány, mivel szeretnék könnyebbé tenné a gyerekneveléssel járó terheket

- emelte ki az államtitkár. Kitért arra is, hogy júliustól lehet igényelni - legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes kölcsön formájában - a babaváró támogatást, amely "soha nem látott módon" segíti a fiatalokat. A támogatás feltétele, hogy a feleség 18-40 év közötti legyen. A kölcsön az első gyerek születésekor azonnal kamatmentessé válik, és a törlesztést három évre fel is függesztik. A második gyerek születésekor újabb három évre felfüggesztik a törlesztést és a még fennálló tartozás harminc százalékát elengedik, a harmadik gyerek születésekor pedig a maradék tartozást teljes egészében leírják.

Ugyancsak júliustól már használt ingatlan vásárlásához is felvehető a csokhoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsön, ráadásul ugyanakkora összegben mint az újhoz, azaz két gyerek nevelése vagy vállalása esetén tízmillió, három gyereknél pedig tizenötmillió forint hitel igényelhető. A családok a jelzáloghitelek elengedésének lehetőségével is élhetnek július elsejétől: a második gyerek születése esetén egymillió, a harmadiknál négymillió, minden további gyerek születésekor pedig egy-egymillió forintot írnak jóvá. Júliustól igényelhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is: a már három gyereket nevelő vagy harmadik gyereküket váró családok két és fél millió forintos támogatást kaphatnak legalább hétszemélyes új gépkocsi vásárlásához

- mondta el Novák Katalin. Kitért arra is, hogy folyamatban van a bölcsődefejlesztési program, január elsejétől pedig bevezetik a legalább négygyerekes nők szja-mentességét és a nagyszülői gyedet is. Az államtitkár arra a felvetésre, hogy a brüsszeli kritikák miatt esetleg mégsem indul el a babaváró támogatás, azt válaszolta, ez nem fordulhat elő, de szeretnék megkapni az Európai Bizottság előzetes támogató véleményét is, amelyről február óta leveleznek a testülettel.

Előfordult már, hogy Brüsszel kifogásokat emelt a családtámogatások ellen, ezt szeretnék elkerülni, ezért kérik az előzetes támogatást, de egyelőre nem kapták meg. Ha Brüsszel nem adná meg a támogatást, akkor előfordulhat, hogy a "tervezettnél kedvezőtlenebb formában" tudna elindulni a támogatás

- mondta az államtitkár.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csok

novák katalin

családvédelmi akcióterv

július