Súlyos beteg lehet a gyereked, ha csak ezeket eszi: itt a 15 pontos tiltólista!

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos beteg lehet a gyereked, ha csak ezeket eszi: itt a 15 pontos tiltólista!

Nem mindegy, mit adunk a gyermekünknek enni. Mint ahogy a felnőtteknél, a gyermekek táplálkozására is oda kell figyelni, ráadásul számos olyan étel és ital van, amelyet egészségesnek gondolunk, a gyermekek mégsem fogyaszthatják. Összeszedtük, melyek azok az ételek, amelyeket nem ajánlott adni a gyermekeknek, valamint mindhez javasoltunk egy egészséges alternatívát, mit adhatsz helyette nekik.

Rengeteg olyan étel van, amelyeket nap mint nap fogyasztunk, és azt gondoljuk, hogy ártalmatlan a gyermekek számára. Mivel a gyermekek más testfelépítéssel rendelkeznek, mint a felnőttek, vannak olyan ételek és italok, amelyek nem ajánlottak a számukra – sőt, akár potenciális veszélyt is jelenthetnek. A Bright Side összegyűjtötte, melyek azok az ételek és italok, amelyek egészségtelenek a gyermekek számára. Lássuk csak, mik azok az ártalmatlannak tűnő ételek, amelyek veszélyt jelentenek a kisgyermekeknek!

1. Gyümölcslevek, üdítőitalok, sportitalok

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia iránymutatásai szerint az egy évnél fiatalabb gyermekeknek nem szabad gyümölcslevet fogyasztani. Bár az ennél idősebb gyerekek számára engedélyezhető, a fogyasztásukat korlátozni kell. Az üdítőitalok és sportitalok viszont teljesen tiltólistásak, mivel olyan brómozott növényi olajokat tartalmazhatnak, amelyek toxikussá válhatnak és befolyásolhatják a gyermekek idegrendszerének fejlődését. Ezenkívül mindkét ital nagymennyiségű kalóriát és cukrot tartalmaz, vitaminoknak és ásványi anyagoknak pedig a nyomát sem lehet találni bennük.

Tipp: Alternatív megoldásként készíts a gyermekednek tápláló gyümölcsturmixot tejjel vagy joghurttal!

2. Egyes joghurtok

Annak ellenére, hogy a joghurt nagyszerű és egészséges étel a gyermekek számára, egyes gyermekeknek készült gyümölcsjoghurtok színezékeket és sok cukrot tartalmazhatnak, melyek egészségtelenek a gyermekek számára. Egyes adalékanyagok allergiás reakciókat válthatnak ki vagy hiperaktivitást okozhatnak, ezért figyelj arra, hogy csak természetes színezővel és édesítővel rendelkező joghurtokat válassz!

Tipp: Megvásárolhatod a sima natúr joghurtot is, melyet otthon ízesítesz gyümölcsökkel, mazsolával.

3. Mikrós popcorn

A mikrohullámú sütőben pattogatott kukoricáról kevesen tudják, hogy a zacskója veszélyes vegyszereket tartalmaz, például perfluorozott vegyi anyagokat. Ezek a melegítés során felszabadulhatnak és károsak lehetnek a gyermekek fejlődésére.

Tipp: Könnyedén elkészítheted te is a saját házi pattogatott kukoricádat, csak melegíts fel egy serpenyőt egy kis olívaolajjal, tedd bele a kukoricát és tegyél rá egy fedőt. Néhány perc alatt kész is van!

4. Méz

Talán furcsának tűnik, hiszen a méz egy egészséges és tápláló étel, mégis veszélyes lehet az egy évnél fiatalabb kisgyermekek számára – függetlenül attól, hogy nyers vagy feldolgozott. A mézben található mérgező baktériumok csecsemőbotulizmusnak nevezett betegséget okozhatnak, amely a gyermekek fejletlen immunrendszerét támadja, és izomgyengeséghez és légzési problémákhoz vezethet. Csak az Egyesült Államokban évente 100 csecsemőbotulizmus fordul elő.

Tipp: 1 éves kor alatt ne adj mézet a gyermekednek, de idősebb korában bátran fogyaszthat.

5. Konzerv paradicsom és egyéb konzerv ételek

A biszfenol-A (BPA) egy mérgező elem, amely sok csomagolóanyagban megtalálható, például műanyagban, de nagyobb mennyiségben kimutatható konzervdobozokban is. Ez a veszélyes elem befolyásolhatja a gyermekek fejlődését, reproduktív rendszerét és az agyukat.

Tipp: A konzerves paradicsom helyett inkább friss paradicsomból készíts ételeket!

6. Rizs gabonapelyhek

Talán meglepő lehet, de a gyerekek rendkívül sok rizst fogyasztanak a müzliszeletek és gabonapelyhek által. Ez a tanulási képességükre és az általános fejlődésükre lehet káros hatással, mivel a rizs alapú feldolgozott ételek az FDA szerint szervetlen arzént tartalmazhatnak.

Tipp: Készíts saját, egészséges müzliszeleteket, vagy cseréld le a gabonapelyheket zabból vagy quinoából készült termékekre!

7. Alacsony zsírtartalmú ételek és italok, amelyek aszpartámot tartalmaznak

Sok szülő egészséges ételeket szeretne a gyermekének adni, ezért cukros élelmiszerek helyett inkább a mesterséges édesítőszerekkel készült ételeket vásárolnak. Ez azonban nem feltétlenül jó döntés, ugyanis ha az ételek cukor helyett aszpartámot tartalmaznak, az egészségtelen a gyermekek számára. Egy tanulmány szerint ezek az élelmiszerek korlátozhatnak a szervezetben egy nagyon fontos enzimet, amely megakadályozza a cukorbetegséget és az elhízást.

Tipp: Cseréld ki a mesterséges édesítőszereket természetes édesítőkre, mint például gyümölcsökre! A banánnal nagyon jól lehet édesíteni egy süteményt.

8. Hotdog és feldolgozott hús

A hotdogvirslit és a feldolgozott húsokat is kerülni kell, mivel az American Cancer Society által végzett tanulmány kimutatta, hogy napi 50 g feldolgozott hús fogyasztása 18 százalékkal növeli a vastagbélrák kockázatát.

Tipp: A gyors ételek és feldolgozott húsok helyett inkább adj a gyermekednek hal alapú ételeket!

9. Rágógumi

A rágógumi is tiltólistás a gyermekek számára, mivel a legtöbb rágógumi cukrot tartalmaz, ami károsíthatja a fogakat. A cukormentes változatok szorbitot tartalmaznak, amely pedig hasmenést okozhat. A legnagyobb veszély a rágókkal kapcsolatban az, hogy lenyelhetik, ami fulladásveszélyhez vezethet, ráadásul az emésztőrendszernek sem tesz jót.

Tipp: Az a legjobb, ha teljesen elkerüli a gyermeked a rágót, inkább egészséges rágcsálnivalókat adj neki, például sárgarépát vagy uborkát.

10. Gumicukor

Hiába imádják a gyerekek a gumicukrokat, ez annyira káros, mintha sima cukrot ennének magában. Nincs benne semmi egészséges, ráadásul cukorsokkot kaphat tőle a gyerek. Tanulmányok kimutatták, hogy a nagymennyiségű cukorfogyasztás hiperaktivitást , agresszív és figyelmetlen viselkedést is kiválthat a gyermekekben.

Tipp: Adj gumicukor helyett inkább friss gyümölcsöket a gyermekednek, vagy édesítetlen szárított gyümölcsöt!

11. Burgonyachips

A burgonyachipset nagyon sok gyerek szereti, de jobban jársz, ha nem adsz nekik ilyet, mivel nem egészségesek. Rendkívül magas a zsír-, kalória- és sótartalmuk. A túl sok só például magas vérnyomást és vesekőt okozhat.

Tipp: Készíts otthon házi chipset, például édesburgonyából! Ne olajban süsd ki, hanem a sütőben – ugyan olyan finom lesz, csak sokkal egészségesebb!

12. Pizza

A boltokban kapható pizza nem jó választás a gyermekek számára. Nem egészségesek az öntetek és az extra só, az ilyen gyorsételek pedig elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethetnek.

Tipp: Készíts házi pizzát, használj hozzá friss alapanyagokat, például sok paradicsomot és gombát! Próbáld bevonni a gyermekedet a pizzakészítés folyamatába, így ösztönözheted arra, hogy később is rendszeresen főzzön majd és házikosztot egyen, ezáltal egészségesebb szokásokat alakítson ki.

13. Nyers tej

Még ha azt is mondják, hogy a nyers tej rendkívül tápláló és egészséges, minden pasztörizálatlan tej veszélyes lehet – mind a gyermekek, mind a felnőttek számára. A nyers tej olyan káros baktériumokat és vírusokat tartalmazhat, mint a szalmonella, E.coli, Campylobacter vagy a Cryptosporidium.

Tipp: A nyers tej helyett inkább adj a gyermekednek pasztörizálatlan tejet. Más tejterméket, például a joghurt is jó alternatíva lehet, de a kalcium pótlására extra zöldségeket is adhatsz az étrendjéhez.

14. Néhány sajt

A sajt nemcsak finom, hanem magas kalcium-, vitamin- és fehérjetartalommal is rendelkezik. A gyerekeknek azonban nem szabad mindenféle sajtot adni, a csecsemőknek és kisgyermekeknek kerülniük kell a kék sajtokat és más penészes érlelésű lágy sajtokat. Azok a sajtok, amelyek nem pasztőrözött tejjel készülnek, szintén kockázatosak lehetnek a gyermekek számára, mert a lisztéria nevű baktérium is megtalálható benne.

Tipp: Ügyelj arra, hogy a gyermeked könnyed sajtokat fogyasszon, például krémsajtot! Adhatsz neki túrót és teljes zsírtartalmú sajtokat is 6 hónapos kortól.

15. Dobozos fagylaltok

A boltokban kapható jégkrémek és fagylaltok fő alkotóelemei a tejszín és a cukor, valamint ezek többsége emulgeálószereknek nevezett anyagokat tartalmaz, melyekről kimutatták, hogy megszakítják a gyomrunkban található jó baktériumok munkáját, mely elhízáshoz vezethet. Egy nagyobb adag jégkrémet olykor többször kiveszünk és újra betesszük a fagyasztóba, ez pedig szintén veszélyes. A megolvadt, majd újrafagyasztott jégkrém pedig azért nem biztonságos, mert olyan baktérium, mint a listéria könnyen elterjedhetnek terjedhetnek benne.

Tipp: Jobban jársz, ha helyette inkább házi készítésű fagylaltot vagy sorbetet készítesz a gyermekednek friss vagy fagyasztott gyümölcsökből. Ezek sok vitamint tartalmaznak, és te is biztosan ismered minden összetevőjét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

étel

élelmiszer

veszély

egészség

gyermek

táplálkozás

gasztro

ételek