Milliárdos emelkedés: így nőtt a háztartások vagyona

HelloVidék   
  Megosztom
Milliárdos emelkedés: így nőtt a háztartások vagyona

2019. negyedév végére 59 253 milliárd forintra nőtt a háztartások pénzügyi vagyona, ami 1 784 milliárd forintos növekedés az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 5 934 milliárd a gyarapodás.

A háztartások kötelezettségeinek szintje 9 722 milliárd forint volt 398 milliárdos negyedéves növekedéssel, míg az éves változás 836 milliárd forint plusz. Így a kettő eredményeként a nettó pénzügyi vagyon 1 385 milliárdos negyedéves növekedéssel 49 532 milliárd forintra nőtt.

A vagyonnövekedésben tranzakciós alapon jelentős szerepet játszott, hogy a készpénzállomány ismét 128 milliárd forinttal nőtt, ezen felül 113 milliárd forinttal nőtt a látra szóló betétek állománya és 65 milliárddal csökkent a lekötött betéteké.

Az előző negyedévnél is nagyobb dinamikával, 1179 milliárd forintért vásárolt hosszú lejáratú, míg 373 milliárddal csökkentette a rövid lejáratú kötvényállományát a lakosság. A tőzsdei részvények esetében most 8 milliárd forinttal csökkent az állomány, míg a befektetési jegyek negyedéves nettó tranzakciója mínusz 159 milliárd forint volt, biztosításokba pedig 48 milliárd forintnyi állományt tettünk be.

Ezen felül az átértékelődések is jelentősen befolyásolták a háztartások vagyonát. A tőzsdei részvényeknél a globális korrekciónak köszönhetően 4 milliárd forint volt a nyereség, a befektetési jegyek 87 milliárdnyi nyereséget hoztak, a háztartások biztosítási állományainak értéknövekedése pedig 82 milliárdos pluszt mutatott.

Jelentősen növekedett a nem tőzsdei cégekben lévő háztartási vagyon értéke is, 524 milliárd forintos volt a pozitív átértékelődés, a valutákon és devizabetéteken pedig 90milliárd forint volt az összesített nyereség, a negyedéves során látott forintgyengülésnek köszönhetően.

A hitelkötelezettségek teljes állománya tranzakciós alapon 422 milliárd forintos pluszt mutatott, ezen belül a rövid lejáratú hitelek állománya 7 milliárddal csökkent, míg a hosszú lejáratú, elsősorban ingatlan- és hosszabb lejáratú személyi hitelek állománya kiugró mértékben, 478 milliárddal emelkedett, amit az aktív ingatlanhitelezés mellett a babaváró hitelek megjelenése eredményezett.

Európai összehasonlításban a magyar háztartások kifejezetten pozitív képet mutatnak a kötelezettségekkel csökkentett pénzügyi vagyont tekintve. A legfrissebb rendelkezésre álló, 2017-es Eurostat adatok alapján a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona az azévi GDP 109.3 százalékán állt, ami 4.9 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban.

2017-ben ez az arány a görög háztartások esetében 88 százalék, a horvátoknál 85.8 százalék, a cseheknél 82.1 százalék, az íreknél 76.9 százalék, az észteknél 76.5 százalék, a finneknél 71.4 százalék, a lengyeleknél 66.7 százalék, a románoknál 49.1 százalék, a szlovákoknál pedig mindössze 39.8 százalék volt.

A mutatóban előttünk álló országokat tekintve a portugál szint 120.4 százalék, az osztrák 129.4 százalék, a német 131.3 százalék, így a relatív helyzetet tekintve nem mondható kiugrónak a magyar háztartások lemaradása, azonban a 177.2 százalékos dán, a 202.7 százalékos olasz vagy a 210.8 százalékos svéd szintig még jelentős fejlődési pálya mutatkozik a hazai gazdaság előtt.

A háztartások vagyonszerkezetében a legnagyobb változás értelemszerűen a MÁP Plusz júniusi megjelenése volt, újabb közel 1200 milliárd forintnyi állomány áramlott be az eszközbe a harmadik negyedév végéig, aminek a forrása részben a rövid és hosszú állampapírok visszaváltása illetve befektetési jegyek eladása volt, ahogy látszik is az idősorokon, de a forrás több mint fele láthatóan „új pénz” volt, miközben a készpénzállomány növekedését továbbra sem sikerült megtörni.

Ezen felül az alapvető trendek változatlanok, továbbra is dinamikusan nő a háztartások vagyona és az alacsony kamatkörnyezet miatt az érdemi hozamok reményében folyamatosan növekszik a kockázatosabb pénzügyi eszközök állománya, miközben a készpénz és a látra szóló betétek is dinamikusan növekednek, tehát a „teljes torta” is folyamatosan növekszik.

Az 5000 milliárdot immár meghaladó készpénzállomány növekedésének megállításában továbbra sem sikerül előrelépni, egyelőre nem sikerül a lakosság egy érdemi részét meggyőzni, hogy ne ezt a jelentős nemzetgazdasági költséggel rendelkező „megtakarítást” válassza, hanem valamely legalább az inflációt elérő hozamtermelő képességgel rendelkező instrumentumot.

A leglátványosabb változás az elmúlt negyedévben ismét a hosszú lejáratú állampapírok növekedése, ez a vagyonelem már bőven meghaladja az összes eszközosztályt a látra szóló betét kivételével, ami az államadósság finanszírozása szempontjából is pozitív, mivel jelentősen csökken a refinanszírozási kockázat és a kamatokból származó jövedelmek is belföldi fogyasztásban és adóbevételekben hasznosulhatnak. Némi kiszorítási hatást lehet látni a többi eszközosztályhoz kapcsolódóan, de ez alapvetően a hasonló hozam/kockázat paraméterekkel rendelkezőket érinti egyelőre, a vállalkozási részesedések továbbra is dinamikusan nőnek és a tőzsdei részvényállomány is tartja magát.

A hozamsivatagos környezetben a lakosság egy része aktívan keresi a lehetőségeket, 5 év alatt megduplázódott a részvényvagyon és saját vállalkozást is egyre többen indítanak/bővítenek, mivel a nem tőzsdei vállalkozásokban lévő eszközállomány is dinamikusan növekszik. Ezzel együtt is mindössze 3 százalék a tőzsdei részvényvagyon aránya a háztartások klasszikus pénzügyi vagyonán belül, ez elmarad a fejlett gazdaságokban jellemző 5-10 százalékos vagy akár azt meghaladó mértékektől. Ez visszavezethető a magyar lakosság extrém kockázatkerülésére, valamint a pénzügyi edukáció hiányára illetve például a tőzsdei állami- és magánvállalatok alacsony számára és befektetési célpontok hiányára, amit az is jelez, hogy a relatíve alacsony háztartási részvényvagyon több mint harmada külföldi vállalatokban való részesedést jelent.

Az eddig látott vagyonnövekedés a hazai makrogazdaság állapotával összhangban a következő években is hasonló ütemben folytatódhat, az eszközökön belül elsősorban a MÁP Pluszhoz kapcsolódó hosszú lejáratú lakossági állampapírok további előretörésére számítunk illetve a vállalkozásokban lévő vagyon és a tőzsdei részvények állománya nőhet, míg a befektetési jegyek és a rövid állampapírok az eddig látott oldalazó, de egyre inkább csökkenő trendet folytathatják az erősödő inflációs és alacsony kamatokkal jellemezhető környezetben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

családok

vagyon

pénzügy

családok vagyona

takarék

takarék csoport

takarék jelzálogbank

takarékbank