10 legendás mesehős, akit Csukás Istvánnak köszönhetnek a magyarok

HelloVidék   
  Megosztom
10 legendás mesehős, akit Csukás Istvánnak köszönhetnek a magyarok

A napokban hunyt el Csukás István, a legnagyobb magyar mesemondónak tartott író, aki olyan csodálatos karakterekkel ajándékozta meg a gyerekeket, mint Süsü, a sárkány, Mirr-Murr kandúr, Pom Pom vagy a Nagy Ho-ho-ho-horgász. Most összegyűjtöttük a legismertebb karaktereket és meséket, amiket az olvasóknak adományozott a csodálatos meseíró.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az Újszínház tudatta Facebook-posztban, hogy elhunyt az ország mesemondójaként is emlegetett Csukás István. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író 83 éves volt.

... mindig mosolygott, mindenkihez volt egy kedves szava és sohasem fogyott ki az ő semmihez sem fogható történeteiből

- írták róla kollégái, barátai.

Hogy a történetekből kifogyhatatlan volt, azt az is igazolja, hogy legtöbb szereplőjét gyermekkorából hozta. Saját élményre vagy emlékre alapozta olykor történetei főhőseit.

Meséim sok szereplőjét hoztam a gyerekkoromból. Ilyen volt például Bagaméri, a hajdani kisújszállási fagylaltos. Alakjához már csak a verset kellett kitalálnom: „Itt van, megjött Bagaméri, a fagylaltját maga méri!” Ami a horgászt illeti: annak is régi emlék az alapja. Gyerekként magam is sokat pecáztam, igaz, sanyarú eszközzel: fűzfa bot, madzag, azon az anyámtól elcsent varrótű. Mégis fogtam vele halat

- mesélte egy korábbi interjúban.

A felejthetetlen karakterek, a humoros szövegek mindenki gyerekkorát átitatták. Nem is beszélve a történetekből készült mesék főcímzenéjéről és legendás mondatairól. A HelloVidék most összegyűjtötte Csukás István legismertebb meséit, valamint azok leghíresebb mondatait.

A legkedvesebb sárkány: Süsü

Süsüt kitagadja az apa, mert csak egy feje van. Ráadásul ez a sárkány, ahelyett, hogy felfalná az embereket, barátkozik velük. Mi több, érzékeny lelkű, szereti a virágokat, imádja a pillangókat és gyűlöli az erőszakot. Kell ennél szebb példa az elfogadásról? A történetben számos emlékezetes mondat elhangzik, de ki ne ismételgette volna gyermekkorában, hogy

Üdvözöllek dicső lovag, szép a ruhád, szép a lovad! Mi szél hozott mondca' erre? És mi vajon a szíved terve? Szép vagy, mint a rózsaszál, ó, te kedves királylány!

Pom-pom, a fura figura

Amikor Pom-pom megjelent a képernyőn, sokan furcsán néztek a különös karakterre, de aztán mindenkinek a szívébe lopta magát, társaival Festéktüsszentő Hapcibenővel, a Bátor Tintanyúllal, az Órarugógerincű Felpattanóval, a Radírpókkal és persze Gombóc Artúrral együtt. A sorozat legkedvesebb mondata máig a Pom Pom által rendszeresen feltett kérdés:

Picúr, megvárhatlak?

Gombóc Artúr

Ugyan ez a karakter a Pom Pom meséhez köthető, de ki ne szeretné a csokifaló lényt, akinek mindig van tartalék csokija, amit bármikor felfalhat. Nem csoda, hogy legendássá vált Gombóc Artúr csokoládékról folytatott értekezése:

Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta: a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon

Mirr Murr, a kandúr

Ez a történek Mirr-Murr és Oriza Triznyák, a két kíváncsi kóbor macska kalandjairól szól. Na meg persze arró, hogyan ismerkednek meg a többi szereplővel: Paprikajancsival, Bóbicével és Csinnadrattával.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csukás istván

mese

mesemondó

halál

halálhír