Így tehet örökre tönkre a koronavírus miatti karantén: mutatjuk, hogyan védekezz

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Így tehet örökre tönkre a koronavírus miatti karantén: mutatjuk, hogyan védekezz

A koronavírus miatt kialakult, részben önként vállalt karantén 2. hetén vagyunk túl, a családok pedig egyre jobban a #maradjotthon mozgalom részeseivé válnak. Sokan viszont nagyon nehezen bírják a bezártságot, amelynek hosszú távon komolyabb pszichológiai, és mentális hatásai is lehetnek. Ennek jártunk utána, és kérdeztük meg a kecskeméti Dologné Kovács Izabella, tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta, óvoda-, iskolapszichológus koordinátort.

HelloVidék: A koronavírus miatt vállalt önkéntes karanténnak milyen hatása van a családokra?

Dologné Kovács Izabella: A hatás attól is függ, hogy önkéntes-e a karantén. Ha nem önkéntes, hanem egy fertőzött területről, külföldről hazaérkezőnek kell otthon maradni, figyelni, hogy megfertőződött-e, fokozottabb a szorongás, a bezártság érzése. Ha önkéntes, de nagyobb lakótér, esetleg udvar áll a rendelkezésre a családnak, természetesen sokkal könnyebben át tudják vészelni. A szorongás mértéke attól is függ, hogy ez a családot anyagilag és pszichésen mennyire terheli meg. Ahol a családban van olyan tag, aki elveszítette a munkáját, fokozódik a bizonytalanság érzése, az egzisztenciális bizonytalanság nyomása. Egy-egy családtag, aki az egészségügyben dolgozik, vagy más olyan helyen, ahol fokozott feszültségnek van kitéve, természetesen hatással van az otthon lévők életére, pszichés jóllétére is. Szorongó gyermekek, akiknek nehéz a társas érintkezés, az iskolai lét, akár felszabadultsággal is reagálhatnak, ha több időt tölthetnek a családtagjaikkal. Ha a család ki tud alakítani egy új, kiszámítható napirendet az életükbe, ez segíti a gyerekeknek és a felnőtteknek is az alkalmazkodást. A jól kialakított, értelmes dolgokkal, mozgás beiktatásával töltött nap csökkenti a bezártság érzését. Fontos, hogy úgy érezze minden családtag, hogy hatással tud lenni a mindennapjaira, van választási lehetősége, nemcsak történnek vele a dolgok.

Milyen mentális problémákat okozhat a szülőknek és a gyerekeknek a „bezártság”?

Bármilyen életünkben felmerülő nehézség okozhat mentális problémákat. A kényszeres cselekvésekre hajló embereknek felerősödhetnek a tünetei, de akár megnyugvást is nyújthat, hogy mindenki óránként kezet mos és fertőtlenít. A magány és ennek minden negatív hatása erősödhet a bezártsággal. A szorongásra, depresszióra hajlamos embereknek erősödhetnek a félelmei. Az éppen leszakadni, saját határaikat kialakítani igyekvő serdülőknek nagyon nehéz a kortársak nélkül. Az időseknek is nehéz bezárva, otthon maradni. A napfény, levegő, mozgás hiánya feszültté teszi az embereket. Minden negatív hatást lehet azonban ellensúlyozni, ha figyelünk egymásra, magunkra, az életünket értelmes napi cselekvésekkel töltjük meg. Beszélgetünk egymással, figyelünk a családunk és környezetünk rezdüléseire, megnyugtatjuk egymást, ha kell, sok humorral segítjük ki a családot és magunkat a nehéz helyzetekből. Fontos, hogy figyeljünk a táplálkozásunkra, kevesebb mozgás mellett könnyebb étleket együnk. Keresünk naponta olyan dolgokat, amiknek örülni tudunk. Zenét hallgatunk, rejtvényt fejtünk, nyelvet tanulunk, olvasunk. Segítünk másoknak, ez a mi életünket is elégedettség érzésével tölti el. Mindez erősíti a lelki ellenálló képességünket.

Hogyan értetheti meg a szülő a gyermekével, hogy nem lehet a szabadban játszani?

A gyermek életkorához igazodó érthető magyarázat sokat segít a gyerekeknek. Már íródott a koronavírusról mese, ami az óvodásoknak nyújt megfelelő biztonságot nyújtó magyarázatot. A nagyobbak könnyebben megértik, főként ha katasztrofizálás nélkül, koruknak megfelelően beszélünk velük a mostani helyzetről. Nem jó, ha a gyerek ijesztő riportokat néz egész nap, ha ismeri a fertőzöttek pontos számát. Ennél fontosabb, hogy tudja, hogyan lehet védekezni, bízzon abban, hogy megfelelő elővigyázattal elkerülhető, kisebbíthető a baj. A szülő életkornak megfelelő mozgásformát talál ki gyerekének egy jól kialakított napirendbe ágyazva, sokat segíthet abban, hogy el tudja fogadni, ha nem mehet ki a szabadba. Ehhez is sok segítséget kaphatnak a szülők az interneten. Kicsiknek, nagyoknak, időseknek állítottak össze a szobában végezhető mozgásformákat. Vigyázni kell, hogy a család napjaiban a bezártság alatt ne csak az „okos eszközök” uralják a tevékenységeket. Beszélgetni, társasjátékkal játszani, varrni, főzni, sütni, takarítani és sok más tevékenységet is lehet csinálni a számítógépezés mellett vagy helyett.

Ha hosszabb ideig fent marad ez a helyzet, akkor lehetnek-e később a családok tagjainál maradandó pszichés károk?

Hogy egy élethelyzet traumatizál-e, nagyban függ attól, hogyan, milyen szűrőn keresztül nézzük a velünk történt eseményeket. Bármilyen élethelyzetben lehet kialakítani egy áldozat vagy egy megküzdő, hős narratívát. Saját magunkat, mint a nehézséget legyőző családot látjuk, láttatjuk, vagy mint a körülmények szerencsétlen áldozatát. Szemléletünket átadjuk a gyerekeknek is. Nagyon fontos a társas támogatás jelenléte. Ha segítünk a szomszéd időseknek, nagyszülőknek, ez is értelmet adhat a bezártság elviseléséhez. Természetesen, az áldozat szerep felvétele betegít. A szakszolgálatokban dolgozó pszichológusoktól, az óvoda-, iskolapszichológusoktól most is lehet segítséget kérni. Online formában állnak a családok rendelkezésére. A Skype, Messenger, Zoom alkalmazások odavarázsolják a szükséges helyre a segítséget. Minden nap mozogni, nevetni, szeretetünket, gondoskodásunkat kimutatni gyógyító. A fizikai szeparáció mellett lélekben összekapcsolódhatunk, segíthetjük egymást, figyelhetünk a környezetünkre. Köszönni, udvariasnak lenni két méter távolságból is lelket melengető dolog. A mostani helyzetben még ki lehet menni a szabadba betartva az előírásokat. Néptelen helyre, egymástól 2 méter távolságot tartva, nem tömegközlekedési eszközt igénybe véve. A gyerekeknek szüksége van a napfényre, levegőre, mozgásra.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pszichológia

pszichológus

koronavírus

koronavírus-járvány

stressz

járvány